بررسی آثار هدفمندی یارانهها بر بهرهوری صنایع غذایی (مقایسۀ قبل و بعد از اجرای هدفمندی)
محورهای موضوعی : پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کارمحمد صادق علیپور 1 , مینا شریعت جعفری 2
1 - معاون اقتصادی ومحاسبات ملی
2 - دانشگاه آزاداسلامی واحد اهواز
کلید واژه: بهرهوری, صنایع غذایی, هدفمندی یارانهها,
چکیده مقاله :
سال 1389، دولت در راستای آزادسازی قیمتها در حوزۀ انرژی و تخصیص عواید حاصل از آن به حوزههای عمرانی، خانوار، تولید، بهداشت و سلامت گام برداشت. در این میان، باتوجه به آزادسازی قیمتها، بهویژه در حوزۀ انرژی و مواد اولیه، مسائل تولید بهشدت مورد توجه قرار گرفت. در این میان، نقش بهرهوری و تغییرات آن که میتواند ادامۀ تولید بهینه را تضمین کند و یا با مخاطره مواجه سازد، چگونه است؟ پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر تجزیه و تحلیل، توصیفی ـ همبستگی و از بعد روش، گردآوری اطلاعات اسنادی، کتابخانهای است. جامعۀ آماری، صنایع غذایی ایران است. دورۀ زمانی پژوهش نیز از سال 1358 تا 1392 است. همچنین، فرضیات این پژوهش، براساس دادههای جمعآوریشده و با استفاده از مدل حداقل مربعات معمولی(OLS) و به کمک نرمافزار E-views 7 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تفضیلی پژوهش نیز در زیر بیان میشود: متغیر سرمایۀ فیزیکی و ماشینآلات بخش صنایع غذایی، در سطح خطای 5 % معنادار است و بر بهرهوری صنایع غذایی، اثر منفی و معناداری دارد. متغیر سرمایۀ انسانی بخش صنایع غذایی، که در سطح خطای 10 % است و بر بهرهوری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد. بهرهبرداری سرمایه در بخش صنعتی، که در سطح خطای 5 % معنادار است و بر بهرهوری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد. نرخ ارز مؤثر، که در سطح خطای 10 % معنادار است و بر بهرهوری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد. متغیر واردات کالاهای سرمایهای، که در سطح خطای 10 % معنادار است و بر بهرهوری صنایع غذایی، اثر منفی و معناداری دارد. آمارۀ احتمال سرمایهگذاری روی پژوهش و توسعه، در پژوهش حاضر، بالاتر از 10درصد است و تأثیر معناداری بر بهرهوری صنایع غذایی ندارد. درنهایت، هدفمندی یارانه، که در سطح خطای 1 % معنادار است و بر بهرهوری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد و درنتیجه، فرضیۀ پژوهش تأیید شده است. همچنین، براساس آزمونهای نقض فروض کلاسیک، درستی و خوبی برازش مدل تأیید شده است.
In the Iranian economy, especially after the emergence of oil and its rise in price, we have witnessed a significant government presence in the economy and the payment of all kinds of direct and indirect subsidies to the society and manufacturing sectors. In 2010, the government took steps to liberalize prices in the energy sector and allocate proceeds to construction, housing, manufacturing, health and health sectors. Releasing energy prices can have an impact on the level of manufacturing and productivity. One of these industries associated with the daily lives of people is the food industry, which plays an important role in the economy.The purpose of this paper is to examine the effects of targeting subsidies on the productivity of food industry. Therefore, the statistical society, food industry of Iran and the research period have been considered from 2006 to 2013. Using the econometric model and with the help of Eviews software, the following results are obtained.The coefficients indicate that: The physical capital and machinery variable in the food industry is significant at 5% error level and Lee does not have the required productivity in the food industry. On the other hand, effective exchange rate is one of the variables affecting the growth of production as well as productivity. This variable is significant at the error level of 10% and has a positive effect on the productivity of food industry. The results of this paper show that the variable productivity of human capital in food industry is positive and significant.The results of this paper show that the variable productivity of human capital in food industry is positive and significant. Finally, the results show that the purposefulness of the subsidy, which is significant at 1% error level, has a positive and significant effect on the productivity of food industry. In enforcing the targeted subsidy policies, businesses have been able to improve their situation and experience a competitive environment in production and increase productivity.
_||_