تأثیر سطوح مختلف آب زرشک بر عملکرد پرورشی، برخی فراسنجههای خونی و طول ویلی و عمق خملهای روده باریک طیور گوشتی
محورهای موضوعی :
پاتوبیولوژی مقایسه ای
رودابه سرشار
1
,
جمشید قیاسی قلعه کندی
2
1 - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی،شبستر، ایران
2 - استادیار، گروه آموزشی دامپزشکی،دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی،شبستر، ایران
تاریخ دریافت : 1402/03/05
تاریخ پذیرش : 1402/05/14
تاریخ انتشار : 1402/06/01
کلید واژه:
آب زرشک,
فراسنجههای خونی,
روده باریک,
طیور گوشتی,
چکیده مقاله :
120 قطعه جوجه گوشتی یکروزه از سویه تجاری رأس 308 بهصورت تصادفی در 4 تیمار شامل شاهد، تیمار 1 لیتر آب زرشک در 1000 لیتر آب، تیمار 2 لیتر آب زرشک در 1000 لیتر آب و تیمار 4 لیتر آب زرشک در 1000 لیتر آب انتخاب شد. طول دوره آزمایش 42 روز بوده که شامل دوره آغازین (از روز 7 تا انتهای روز 21) و دوره رشد (از روز 22 تا پایان روز 42) بود. باتوجه به نتایج، تیمار 1 با کاهش مصرف دان و تیمار 2 و 3 با افزایش مصرف دان نسبت به گروه شاهد همراه بودهاند که تنها بین تیمار 1 و 3 این تفاوت معنیدار بود (P<0.05). بهترین عملکرد پرورشی با کمترین ضریب تبدیل نیز در تیمار 1 به دست آمد. در فراسنجههای خونی بهبودهایی در پارامترهای مختلف مشاهده شد اما تنها عامل معنیدار مقادیر آلبومین در تیمار 3 بود که نسبت به گروه شاهد کاهش معنیداری را نشان داد(P<0.05). در بررسی طول پرزها تمامی تیمارها در 10% ابتدایی افزایش معنیداری داشتند و بیشترین مقدار افزایش مربوط به تیمار 1 بود(P<0.05). همچنین در عمق خملها نیز تیمار 1 بیشترین مقدار معنیدار را نشان داد (P<0.05). نتیجه گیری می شود استفاده از میزان 1 لیتر آب زرشک در 1000 لیتر آب در جیره طیور میتواند تأثیرات مثبتی بر وزنگیری بهبود عملکرد جوجه های گوشتی دارد.
چکیده انگلیسی:
120 one-day-old broiler chickens of the Ras 308 commercial strain were randomly placed in 4 treatments including control, 1, 2 and 4 liters of barberry juice in 1000 liters of water. The length of the test period was 42 days, which included the initial period (from the 7th day to the end of the 21st day) and the growth period (from the 22nd day to the end of the 42nd day). According to the results, treatment 1 was associated with a decrease in fertilizer consumption, and treatments 2 and 3 were associated with an increase in fertilizer consumption compared to the control group, and this difference was significant only between treatments 1 and 3 (P<0.05). The best breeding performance with the lowest conversion rate was also obtained in treatment 1. Improvements in various parameters were observed in blood parameters, but the only significant factor was albumin values in treatment 3, which showed a significant decrease compared to the control group (P<0.05). In examining the length of the villi, all the treatments had a significant increase in the first 10%, and the highest increase was related to treatment 1 (P<0.05). Also, treatment 1 showed the highest significant value (P<0.05) in the depth of the leaves. It can be concluded that the use of 1 liter of barberry juice per 1000 liters of water in the poultry diet can have positive effects on weight gain and improve the performance of broiler chickens.
منابع و مأخذ:
پوررضا ج. اصول علمی و عملی پرورش طیور. اصفهان: جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان; 1389 1389.
Bahmani M, Zargaran A, Rafieian-Kopaei M, Saki K. Ethnobotanical study of medicinal plants used in the management of diabetes mellitus in the Urmia, Northwest Iran. Asian Pacific journal of tropical medicine. 2014;7:S348-S54.
Calixto JB. Efficacy, safety, quality control, marketing and regulatory guidelines for herbal medicines (phytotherapeutic agents). Braz J Med Biol Res. 2000;33(2):179-89.
Fallah Huseini H, Zareei Mahmoudabady A, Ziai S, Mehrazma M, Alavian S, Kianbakht S, et al. The Effects of Taraxacum officinale L. and Berberis vulgaris L. Root Extracts on Carbon Tetrachloride Induced Liver Toxicity in Rats. Journal of Medicinal Plants. 2010;9(33):45-52.
Mokhber-Dezfuli N, Saeidnia S, Gohari AR, Kurepaz-Mahmoodabadi M. Phytochemistry and pharmacology of berberis species. Pharmacogn Rev. 2014;8(15):8-15.
Bhardwaj D, Kaushik N. Phytochemical and pharmacological studies in genus Berberis. Phytochemistry reviews. 2012;11(4):523-42.
Rezaei M, Ebadi A, Reim S, Fatahi R, Balandary A, Farrokhi N, et al. Molecular analysis of Iranian seedless barberries via SSR. Scientia Horticulturae. 2011;129(4):702-9.
Yin J, Hu R, Chen M, Tang J, Li F, Yang Y, et al. Effects of berberine on glucose metabolism in vitro. Metabolism. 2002;51(11):1439-43.
Farhady Chitgar M, Varidy M, Varidy M, editors. Evaluation of some physicochemical properties of Berberis crtagina. Book of the National Conference of Natural Products and Herbs: Bojnord, Iran; 2012.
Kong W, Wei J, Abidi P, Lin M, Inaba S, Li C, et al. Berberine is a novel cholesterol-lowering drug working through a unique mechanism distinct from statins. Nature medicine. 2004;10(12):1344-51.
Fatehi‐Hassanabad Z, Jafarzadeh M, Tarhini A, Fatehi M. The antihypertensive and vasodilator effects of aqueous extract from Berberis vulgaris fruit on hypertensive rats. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives. 2005;19(3):222-5.
Laferrière JE, Weber CW, Kohlhepp EA. Use and nutritional composition of some traditional mountain pima plant foods. Journal of Ethnobiology. 1991;11(1):93-114.
Pai KS, Srilatha P, Suryakant K, Setty MM, Nayak PG, Rao CM, et al. Anticancer activity of Berberis aristata in Ehrlich ascites carcinoma-bearing mice: a preliminary study. Pharm Biol. 2012;50(3):270-7.
Sahin K, Orhan C, Tuzcu M, Borawska MH, Jabłonski J, Guler O, et al. Berberis vulgaris root extract alleviates the adverse effects of heat stress via modulating hepatic nuclear transcription factors in quails. British Journal of Nutrition. 2013;110(4):609-16.
Rajaian H, Jalaee J, Aghajani A. Berberis vulgaris as growth promoter in broiler chickens. Int J Poult Sci. 2006;5(4):395-7.
Saberi S, Sarir H, Hosseini-vashan SJ. Effects of barberry pulp on performance, carcass traits and some blood biochemical parameters in broilers reared under heat stress condition. Animal Sciences Journal. 2017;30(116):193-204.
Mushtaq M, Naz S, Khan S, Khan R. In vivo effect of Berberis lyceum and Silybum marianum on production performance and immune status of broiler chickens. Archives Animal Breeding. 2013;56(1):911-6.
Sepehrimanesh M, Poorbaghi SL, Rajaian H, Dadras H, Jahromi IR. Effects of addition of Berberis vulgaris root powder to the Arbor Acers chicks ration as arowth promoter. Journal of Medicinal Plants. 2012;11(Supplement 9).
_||_