مقایسه اثرات سطوح مختلف پودر بذر آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر فراسنجه های خونی، بیوشیمیایی و ایمنی زایی در جوجههای گوشتی و محلی کرمانشاه
محورهای موضوعی :
پاتوبیولوژی مقایسه ای
فروغ محمدی
1
,
نسرین چوبکار
2
,
زهرا مرادی
3
1 - .دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ایران
2 - دانشیار شیلات و آبزیان، دانشکده کشاورزی، گروه شیلات، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.
3 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
تاریخ دریافت : 1399/08/17
تاریخ پذیرش : 1399/08/17
تاریخ انتشار : 1399/03/01
کلید واژه:
آویشن شیرازی,
ایمونوگلوبولین,
جوجه محلی,
جوجه گوشتی,
فراسنجههای خونی و بیوشیمیایی,
چکیده مقاله :
مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثرات سطوح مختلف خوراکی پودر بذر آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر فراسنجههای خونی، بیوشیمیایی و ایمنی زایی در جوجههای یکروزه گوشتی و محلی در یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار شامل گروه های کنترل و مقادیر 100، 200 و 300 میلیگرم در کیلوگرم پودر آویشن در جیره به مدت 42 روز انجام شد. در پایان دوره کلیه حیوانات آسان کشی شده و نمونه های خون از ورید بالی اخذ گردید. پس از آماده سازی، فراسنجه هایی مانند پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین، تری گلسیرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی زیاد(HDL)، لیپوپروتئین با چگالی اندک (LDL) و همچنین فعالیت آنزیم های کبدی شامل آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز(ALT)، گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGT) اندازه گیری شد. تعداد لنفوسیت و هتروفیل نیز مورد شمارش قرار گرفت. همچنین مقادیر ایمنوگلوبولین های سرمی نیز اندازه گیری شد. نتایج حاصله حاکی از این بود که فراسنجه های بیوشیمیایی، خونی و مقادیر ایمونوگلوبولین ها در هر دو نژاد دست خوش تغییرات معنی داری در مقایسه با گروه شاهد شدند. همچنین اختلاف معنی دار وابسته به نژاد در فاکتورهای مذکور ثبت شد. به طوری که مقادیر پایه (گروه شاهد) کلسترول، تریگلسرید، LDL، تعداد هتروفیل و لنفوسیت، فعالیت آنزیم ALT و مقادیر IgM در دو نژاد با یکدیگر متفاوت بود. مطمعنا، پودر بذر آویشن اثرات مطلوبی را بر روی فراسنجه های بیوشیمایی و خونی در هر دو نژاد داشته است، اما مقادیر ایمونوگلوبولین ها به طور کلی تغییر چندانی نداشتند و به نظر می رسد که باید مقادیر بیشتری از پودر گیاهی استفاده شود تا پاسخ ایمنی در جوجه ها ایجاد شود.
چکیده انگلیسی:
The current study was conducted to investigate the dietary effects of various amounts of Zataria multiflora seed powder on hematological, biochemical and immunological parameters in broiler and native chicken, in a random study using 4 treatments including 0 (control), 100, 200 and 300 mg/kg of Z. multiflora powder in diet for 42 days. At the end point, blood specimens were taken from wing vein and after the preparation of the serum samples, the following biochemical factors were measured using standard assay kits: total protein, albumin, globulin, triglyceride, cholesterol, high density lipoprotein and low density lipoprotein as well as hepatic enzymes activates including, aspartate aminotransferase, alanine transaminase and gamma-glutamyltransferase. The number of lymphocytes and heterophiles also were counted. Furthermore, immunoglobulin contents were measured in serum samples. The obtained results showed that the herbal supplement can significantly alter all of the aforementioned factors in both races compared to the control. In addition, racial differences of the parameters including cholesterol, triglyceride, LDL, lymphocytes, heterophiles, ALT activity and IgM were recorded in control groups. Conclusively, supplementation with Z. multiflora powder can improve hematological and biochemical parameters in both races. However, the immunoglobulin contents did not change remarkably and seems like the higher amounts of the herbal powder should be used to improve immunological responses.
منابع و مأخذ:
Toghyani M, Toghyani M, Shahryar HA, Zamanizad M. Assessment of growth performance, immune responses, serum metabolites, and prevalence of leg weakness in broiler chicks submitted to early-age water restriction. Trop. Anim. Health Prod. 2011;43(6):1183.
Toghyani M, Tohidi M, Gheisari AA, Tabeidian SA. Performance, immunity, serum biochemical and hematological parameters in broiler chicks fed dietary thyme as alternative for an antibiotic growth promoter. Afr. J. Biotechnol. 2010;9(40):6819-25.
Sharifi SD, Khorsandi SH, Khadem AA, Salehi A, Moslehi H. The effect of four
medicinal plants on the performance, blood biochemical traits and ileal microflora of broiler chicks. Vet. Arh. 2013;83(1):69-80.
Fasuyi A, Aletor V. Protein Replacement Value of cassava (Manihot esculenta, Crantz) leaf protein concentrate (CLPC) in broiler starter: effect on performance, muscle growth, haematology and serum metabolites. Int. J. Poult. Sci. 2005;4(5):339-49.
Grashorn M. Use of phytobiotics in broiler nutrition–an alternative to infeed antibiotics. J. Anim. Feed Sci. 2010;19(3):338-47.
Hadian J, Ebrahimi SN, Mirjalili MH, Azizi A, Ranjbar H, Friedt W. Chemical and genetic diversity of Zataria multiflora Boiss. accessions growing wild in Iran. Chem. Biodivers. 2011;8(1):176-88.
Aeschbach R, Löliger J, Scott B, Murcia A, Butler J, Halliwell B, et al. Antioxidant actions of thymol, carvacrol, 6-gingerol, zingerone and hydroxytyrosol. Food. Chem. Toxicol. 1994;32(1):31-6.
Khaksar V, Golian A, Kermanshahi H. Immune response and ileal microflora in broilers fed wheat-based diet with or without enzyme Endofeed W and supplementation of thyme essential oil or probiotic PrimaLac. Afr. J. Biotechnol. 2012;11(81):14716-23.
Khaksar V, Van Krimpen M, Hashemipour H, Pilevar M. Effects of thyme essential oil on performance, some blood parameters and ileal microflora of Japanese quail. J. Poult. Sci. 2012;49(2):106-10.
Allen PC, Danforth HD, Augustine PC. Dietary modulation of avian coccidiosis. Int. J. Parasitol. 1998;28(7):1131-40.
Hashemipour H, Kermanshahi H, Golian A, Veldkamp T. Effect of thymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poult. Sci. 2013;92(8):2059-69.
Reyesi M, Safamehr AS, Khodaei Ashen P, Habibi P. Thyme and Oregano Essences in Broiler Chickens: Effects on Performance, Antioxidant Indicators and Blood Biochemical Parameters. Paj. Saz. 2014;10(105).
Safamehr A, Chavoshi F, Nobakht A. The Effects of Saturea and Thyme Medicinal Plants with or without Enzyme on Performance, Blood Parameters in Broiler Chickens. Res. Animal Prod. 2017;16:70-8.
Cross D, McDevitt R, Hillman K, Acamovic T. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. Br. Poult. Sci. 2007;48(4):496-506.
Javed M, Durrani F-R, Hafeez A, Khan RU, Ahmad I. Effect of aqueous extract of plant mixture on carcass quality of broiler chicks. ARPN J. Agri. Biol. Sci. 2009;4(1):37-40.
Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J, Megias M. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poul. Sci. 2004;83(2):169-74.
Torki M, Sedgh-Gooya S, Mohammadi H. Effects of adding essential oils of rosemary, dill and chicory extract to diets on performance, egg quality and some blood parameters of laying hens subjected to heat stress. J. Appl. Anim. Res. 2018;46(1):1118-26.
Fani makki O, Ebrahimzadeh A, Ansari nik H, Ghazaghi M. Effect of Milk thistle (Silybum marianum L.) and Thyme (Thymus vulgaris L.) herbs on immunity and some blood metabolites in broiler chicks. J. Vet. Clin. Pathol. 2013;7(26):1837-906.
Scanes CG. The Global Importance of Poultry. Poult. Sci. 2007;86(6):1057-8.
Abdi-Hachesoo B, Talebi A, Asri-Rezaei S. Comparative study on blood profiles of indigenous and Ross-308 broiler breeders. Glob. Vet. 2011;7(3):238-41.
Almeida J, Vieira S, Gallo B, Conde O, Olmos A. Period of incubation and posthatching holding time influence on broiler performance. Rev. Bras. Cienc. Avic. 2006;8(3):153-8.
Albokhadaim I. Hematological and some biochemical values of indigenous chickens in Al-Ahsa, Saudi Arabia during summer season. Asian J. Poult. Sci. 2012;6(4):138-45.
Talebi A, Asri-Rezaei S, Rozeh-Chai R, Sahraei R. Comparative studies on haematological values of broiler strains (Ross, Cobb, Arbor-acres and Arian). Int. J. Poult. Sci. 2005;4(80):573-9.
Nobakht A, Mehmannavaz Y, (2010): . , 41(2), pp. . Effect of medicinal plants Thymus vulgaris, Lamiaceae mentapiperita and Oreganum valgre on the performance, egg quality and blood parameters and immunity of laying hens. Iran. J. Ani. Sci. 2010;41(2):1123-9.
Sayiedpiran A, Nobakht A, Khodaei S. The effects of using of probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs on performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Vet. J. Tabriz. 2011;5(1):1111-22.
Soltani H, Nobakht A. The effects of using of Mallow (Malva neglecta L.), Nettle (Urticaceae dioica L.), summer Savory (Satureja hortensis L.) and Peppermint (Menta piperita L.) medicinal plants on performance, carcass traits, blood biochemical parameters and immunity cells of broilers. J. Livestock Res. 2013;4(4):13-27.
Qureshi AA, Abuirmeileh N, Din ZZ, Elson CE, Burger WC. Inhibition of cholesterol and fatty acid biosynthesis in liver enzymes and chicken hepatocytes by polar fractions of garlic. Lipids. 1983;18(5):343-8.
Cabuk M, Bozkurt M, Alcicek A, Akbaþ Y, Küçükyýlmaz K. Effect of a herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. S. Afr. J. Anim. Sci. 2006;36(2):135-41.
Hashemipour H, Kermanshahi H, Golian A, Khaksar V. Effects of carboxy methyl cellulose and thymol+ carvacrol on performance, digesta viscosity and some blood metabolites of broilers. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2014;98(4):672-9.
Elham M, Azhar K, Seyed RH, Loh T, Mohd HB. Change in growth performance and liver function enzymes of broiler chickens challenged with infectious bursal disease virus to dietary supplementation of methionine and threonine. Am. J. Anim. Vet. Sci. 2010;5(1):20-6.
Celebi S, Utlu N, Kizilet H. The effects of clinoptilolite supplementation to diet on serum enzyme activities in laying hens. Revue Méd. Vét. 2009;160(1):18-22.
Yousef MI. Aluminium-induced changes in hemato-biochemical parameters, lipid peroxidation and enzyme activities of male rabbits: protective role of ascorbic acid. Toxicolo. 2004;199(1):47-57.
Fani Mo, Ebrahimzadeh A, Ansari NH, Ghazaghi M. Effect of milk thistle (silybum marianum l.) and thyme (thymus vulgaris l.) herbs on immunity and some blood metabolites in broiler chicks. Vet. J. Tabriz. 2013;7(2):1836-43
_||_