بهینه سازی و بررسی اثر کمپوست بر ویژگی های شیمیایی خاک و عملکرد گیاه شوید
محورهای موضوعی : مجله مهندسی زیست سامانه
کلید واژه: کمپوست, بهینه سازی, گیاه شوید,
چکیده مقاله :
به منظور بهینه سازی و بررسی اثر کمپوست بر ویژگی های شیمیایی خاک و عملکرد گیاه شوید، تحقیقی در سال ۱۳۹۲ در آزمایشگاه بیوسیستم دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران انجام شد. آزمایشها در قالب طرح آماری مخلوط انجام گردید. ترکیب های مختلف سه دسته ماده اولیه برای تولید کمپوست شامل پوست میوها و سبزیجات، شاخه و برگ گیاهان و سایر مواد آلی موجود در زباله منازل مسکونی بعنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شدند. شوری، مقدار پتاسیم، مقدار نیتروژن و وزن خشک گیاه شوید (رشد یافته در تیمارهای مختلف کمپوست تولیدی) بعنوان متغیرهای وابسته در این تحقیق در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که ترکیب های مختلف مواد اولیه در تولید کمپوست بر کیفیت و خواص شیمیایی کمپوست و عملکرد گیاه شوید تاثیر معنی داری داشته و بهترین سناریو در ترکیب مواد اولیه برای گیاه شوید با توجه به اهداف بیشینه کردن عملکرد، عناصر مغذی در کمپوست، بکارگیری از همه مواد اولیه و در نهایت مطلوبیت تابع هدف، و همچنین کمینه کردن شوری کمپوست تولیدی ترکیب 65.6 درصد از پوست میوه و سبزیجات و 34.4 درصد از شاخ و برگ گیاهان حاصل از زباله های شهری توصیه گردید.
This research was done in biosystem Lab of the Islamic Azad University, Science and Research Branch in 2013. All the exams were done by mixed statistic model. Different mixtures of three main groups were chosen to produce compost including fruit peels and vegetables, plant leafages and other organic materials exist in municipal solid wastes as the independent variable. Salinity, potassium and nitrogen content and also dill dried weight (grown in different compost product treatments) were considered as the dependent variables. The results showed that different mixtures of the raw materials in compost production have meaningful effects on the quality and chemical characteristics of compost and dill function. So the best scenario in the mixture of raw materials for dill with regards to the objectives of function optimization is nutritional elements in compost, mixture of all raw materials and the desirability of the object function and also minimization of the compost salinity from the mixture of 65.6% of fruit peels and vegetables with 34.4% of plant leafages produced from municipal solids.
_||_