بررسی تاثیر سطوح تحصیلات مرغداران واحدهای تولیدی مرغ گوشتی استان البرز بر شاخص های نسبت انرژی و نسبت هزینه به منفعت
محورهای موضوعی : مجله مهندسی زیست سامانه
کلید واژه: استان البرز, آزمون دانکن, نسبت انرژی, نسبت هزینه به منفعت, مرغ گوشتی,
چکیده مقاله :
مطالعه حاضر به بررسی سطوح تحصیلات مرغداران واحد های تولیدی مرغ گوشتی بر شاخص نسبت انرژی و شاخص نسبت هزینه - منفعت واحد های تولیدی مرغ گوشتی در استان البرز می پردازد. لذا ضرورت کسب دانش مرتبط با علوم کشاورزی و تخصصی جهت کسب بهترین درآمد جهت توجیه اقتصادی و کنترل هزینه های واحدها و همچنین جلوگیری از هدررفت انرژی در واحدها در صنعت طیور انجام گرفت. بنابراین دادههای مورد نیاز، از 50 واحد تولید مرغ گوشتی فعال در استان البرز از طریق استفاده از پرسشنامههای حضوری در زمستان 1391 جمعآوری شد. پس از جمعآوری اطلاعات تمامی دادهها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. متغیرهای مستقل مورد بررسی، میزان نهادههای مصرفی(مقدار ارزش انرژی و اقتصادی در مباحث انرژی و اقتصادی) و متغیرهای وابسته میزان عملکرد انرژی و اقتصادی واحدهای تولیدی بود. کل انرژی مصرفی و خروجی به ترتیب در حدود 02/220 و 25/30 گیگاژول به ازای 1000 مرغ برآورد شد. مهمترین نهادههای انرژی گازوئیل، خوراک، گاز طبیعی و الکتریسیته بودند. کمترین مقادیر انرژی مصرفی نیز به نهادههای جوجهی یکروزه، تجهیزات و نیروی کارگری اختصاص داشت. شاخص نسبت انرژی 15/0 و شاخص هزینه به منفعت 11/1 محاسبه شد. نتایج نشان داد که سطوح تحصیلات مرغداران بر شاخص نسبت انرژی و شاخص نسبت هزینه به منفعت به ترتیب در سطح احتمال 5 درصد و یک درصد با استفاده از آزمون مقایسه میانگین دانکن معنی دار شده است. و بر این اساس تولید کنندگان با تحصیلات کارشناسی به بالا و مرتبط به علوم کشاورزی و بالاخص تخصص در صنعت طیور دارای تاثیر مثبت در افزایش کمی و کیفی تولید مرغ گوشتی و همچنین کاهش تلفات تولیدی به سبب آگاهی و تاثیر مدیریت دانش تولیدکنندگان داشته است.
This studyexamined the educational levels of poultry broiler production units on energy of ratio and the ratio of cost - benefit broiler production units in Alborz province deals. Therefore, relevant agricultural knowledge and expertise to get the best income foreconomical and costs control units and specialists need to make the right decision with agriculture in general and poultry in particular and preventing the dissipation of energy per unit of the poultry industry and relabeled.The data required from 50 broiler production units in Alborz province were collected by face to face of questionnaires in winter 1391.After data collection, all data were analyzed. The independent variables studied, the rate of consumption of inputs (energy and economic value in energy and economic issues) and the dependent variable was the amount of energy and economic performance of productionunits.The total energy output of 220.02 and 30.25 GJ per 1000 birds were estimated.The most important energy inputs gasoline, food, electricity and natural gas, respectively. Minimal amounts of energy inputs as well as day old chicks, equipment and labor allocated. Energy ratio of 0.15 and the benefit-cost ratio 1.11 respectively.The results showed that the level of farmers' education on energy of ratio and cost to benefit ratio in the order of 5 percent and one percent probability level using Duncan's test was significant. The producers and the high degree of education and science related to agriculture and particular expertise in the poultry industry, broiler production has a positive effect on increasing the quality and quantity and reduces production losses due to the effects of knowledge and knowledge management have been producers.
_||_