تعیین روند مصرف انرژی جهت تولید محصولات باغی (مطالعة موردی: شهرستان بوئین زهرا استان قزوین )
محورهای موضوعی : مجله مهندسی زیست سامانه
کلید واژه: محصولات باغی, مصرف انرژی, مساحت باغ, انرژی ستانده,
چکیده مقاله :
در این پژوهش روند انرژی مصرفی برای تولید چهار محصول باغی، پسته، هلو، شلیل و سیب درختی بعنوان محصولات باغی عمده شهرستان بوئین زهرا مورد بررسی قرار گرفت. برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز پرسش نامه های مقدماتی طراحی شده که برای پیش آزمون اولیه در مصاحبه با تعدادی باغدار در منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد در باغات با مساحت کمتر و بیشتر از 5/0 هکتار بیشترین میزان مصرف انرژی برای تولید هلو بود(به ترتیب برابر 19146 و 35648 مگاژول در هکتار). انرژی ستانده نیز در تولید سیب بیشترین مقدار را دارا بود (به ترتیب برابر 48800 و 56120 مگاژول در هکتار). انرژی سوخت و کود بیشترین سهم را در مصرف انرژی ورودی بخود اختصاص داده اند. در باغات با مساحت کمتر از 5/0 هکتار انرژی معادل مصرف سوخت در تولید هلو، سیب، شلیل و پسته به ترتیب برابر 6300 ، 5100، 3600 و 3458 مگاژول در هکتار (به ترتیب 33، 22، 29 و 22 درصد کل مصرف انرژی ورودی) بود. انرژی کود نیز به ترتیب برابر 5800 ، 5360، 4800 و 4638 مگاژول در هکتار(به ترتیب 30، 33، 27 و 30 درصد کل مصرف انرژی ورودی) بود. در باغات با مساحت بیشتر از 5/0 هکتار وضعیت مصرف انرژی به لحاظ ورودی و خروجی تا حدی متفاوت از باغات با مساحت کمتر از 5/0 هکتار بود. بیشترین میزان مصرف انرژی مربوط به کودهای شیمیایی و بیولوژیکی بود. این مقدار در تولید هلو، شلیل، سیب و پسته به ترتیب برابر 12300، 11560، 11680 و 8600 مگاژول در هکتار (به ترتیب 34، 33، 36 و 32 درصد کل مصرف انرژی ورودی) بود.
Studying the trends of energy consumption on production of four orchard crops of Pistachio, Nectarine, Peach and Apple in south-west of Qazvine province (Bouinzahra) in 2012-2013 was the aim of this research. Basic data were collected through questionnaires via direct contact with producers and agricutulture authorities. Results showed that in orchard by area of smaller and larger than 0.5 hectare, the most energy consumption was related to peach production (19146 and 35648 MJ.ha-1, respectively). Output energy in apple production was the most (48800 and 56120 MJ.ha-1, respectively). The most portion of input energy consumption was related to fuel energy and fertilizer. Fuel consumption energy in orchards of smaller than 0.5 hectare in producing peach, apple, nectarine and pistachio was 6300, 5100, 3600 and 3458 MJ.ha-1, respectively(33, 22, 28 and 22 % of total input energy consumption, respectively). Fertilizer energy was 5800, 5360, 4800 and 4638 MJ.ha-1, respectively (30, 33, 27 and 30 % of total input energy consumption, respectively). In orchard of larger than 0.5 hectare, results were somewhat different. Fertilizer energy consumptions for Peach, Nectarine, Apple and Pistachio were 12300, 11560, 11680 and 8600 MJ.ha-1, respectively (34, 33, 36 and 32 % of total input energy consumption, respectively).
_||_