شناسایی، اولویتبندی و مقایسه موانع آموزشی و توسعه پایدار مؤثر بر تولید حشرات خوراکی به عنوان جیره غذایی به روش AHPاز دیدگاه گروههای منتخب
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
کلید واژه:
چکیده مقاله :
هدف از پژوهش حاضر شناسایی و به کارگیری روش AHP در اولویتبندی و مقایسه موانع آموزشی و توسعه پایدار مؤثر بر تولید حشرات خوراکی به عنوان جیره غذایی از دیدگاه گروههای منتخب می باشد. تحقیق از نوع کاربردی، روش پژوهش تحلیلی و جامعه آماری شامل چهار گروه متخصصان، تولیدکنندگان دام و طیور، تولیدکنندگان حشرات و مصرف کنندگان استانهای تهران و البرز میباشد. موانع در 2 معیار اصلی و 19 زیر معیار پس از تایید استادان و با هدف اولویتبندی آنها، درخت سلسله مراتبی تشکیل و بر اساس آن پرسشنامه AHP طراحی و در اختیار 20 نفر از خبرگان هر گروه قرار گرفت. وزنهای نسبی هر یک از زیر شاخصها با استفاده از نرم افزار Expert Choice 11محاسبه و اولویتبندی گردید. به این ترتیب با نرخ ناسازگاری کمتر از 1/0 و تایید سازگاری شاخص ها، نتایج نشان داد مهم ترین مانع آموزشی تولید حشرات خوراکی از نظر متخصصان و مصرف کنندگان، عدم ترویج فرهنگ استفاده از محصولات خوراکی حشرات و فرآوردههای آن (159/0، 171/0)، از نظر تولیدکنندگان دام و طیور، عدم ارایه برنامههای آموزشی مرتبط با موضوع در سطح مدارس (163/0) و از نظر تولیدکنندگان حشرات، عدم آموزش مستقیم(چهره به چهره) در رابطه با تولید و مصرف حشرات خوراکی (212/0) بوده است. همچنین در موانع توسعه پایدار نیز از نظر متخصصان، تولیدکنندگان حشرات و مصرف کنندگان، عدم اجرای نظام مدیریت تولید حشرات خوراکی به لحاظ مقبولیت و محبوبیت اجتماعی(199/0، 295/0، 189/0) و از نظر تولیدکنندگان دام و طیور عدم اطمینان به پایداری در بهداشت حرفه ایی و اجتماعی تولید حشرات خوراکی (154/0) مهم ترین مانع در تولید حشرات خوراکی بود.
The purpose of this study was Identification and applying AHP method in prioritization and comparison educational barriers and sustainable development on production of edible insects as diets from the viewpoint of selected groups. It was an applied research, research method was analytical, descriptive and statistical society was four groups of specialists, livestock and poultry producers, insect's producers and consumers of Alborz and Tehran provinces. Identify barriers did by library studies, search in academic sites and interview with related experts. These barriers prioritized in 2 main criterion and 19 sub-criteria after confirmed professors hierarchical tree was designed by AHP method and gave to 20 people of each group experts and the weight of each of sub-indices calculated and prioritized by Expert Choice 11 software the inconsistency ratio less than 0.1 and verified compatibility, results showed that: review of experts and consumers. Lock of promote the culture of goods forage insects and their products (0.171, 0.159), in terms of livestock and poultry producers, lake of educational programs with related topics in the school (0.163). The most important of educational barriers of production of Edible insect was lake of direct instruction (face to face in terms of manufactures insects in relation to production and consumption of edible insects (0.212). The obstacles sustainable development, non-performance management system of production of edible insects in terms of popularity (0.189, 0.295, and 0.199) from point of view of specialists, insects producers and consumers and from point of view of livestock and poultry producers, most important barrier in production of edible insects was uncertainty about sustainability of occupational health and social health
_||_