طراحی الگوی بکارگیری کشاورزی ارگانیک در بهبود امنیت غذایی از دیدگاه کارشناسان استان فارس (ابعاد اجتماعی و اقتصادی)
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
کلید واژه: امنیت غذایی, کشاورزی ارگانیک, استان فارس,
چکیده مقاله :
با توجه به مشکلات زیست محیطی و نیاز فوری به امنیت غذایی، زمان آن رسیده است که به کشاورزی ارگانیک به منظور بهبود امنیت غذایی در ایران توجه گردد. این پژوهش با هدف طراحی الگوی بکارگیری کشاورزی ارگانیک در راستای بهبود امنیت غذایی از دیدگاه کارشناسان استان فارس انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق، شامل 110 نفر از از کارشناسان زراعت و اصلاح نباتات سازمان جهاد کشاورزی میباشد که به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار تحقیق پرسشنامه است که از طریق مصاحبه تکمیل گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (949/0 724/0) با استفاده از نرم افزار SPSSV16مورد تأیید قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که میزان امنیت غذایی از دیدگاه اکثر کارشناسان در سطح کم (5/65%) میباشد. همچنین برآورد ضرایب رگرسیونی استاندارد شده مسیرها نشان داد که بیشترین تأثیر مربوط به اثر قابلیت درآمدزایی کشاورزی ارگانیک بر روی بهبود امنیت غذایی با مقدار 507/0، قابلیت ظرفیت سازی با مقدار 491/0 و قابلیت اشتغال زایی با مقدار 423/0 بود. بنابراین نتایج، بایستی تحقیقات کاربردی و برنامههای اجرایی در درازمدت در راستای این ابعاد از کشاورزی ارگانیک صورت گیرد.
Due to ecological problems and urgent need to food security, the time has come to pay attention to organic farming in order to improve food security in Iran. The objective of this study was designing an organic agricultural model in improving food security from Fars province agricultural experts' perception. The present research was practical in terms of purpose, and descriptive (non-experimental) in term of data gathering and in terms of research methodology was descriptive-correlation. The statistical population of this research included 110 members of agriculture and plant breeding experts of agricultural Jihad organization which census sampling method was conducted. A questionnaire was developed to collect data. Validity of the questionnaire confirmed by experts and reliability was measured by using Cronbach alpha coefficient and (0.724-0.949) was estimated by the SPSSV16 software. The results indicated that food security was in the low level (%65.5). The standardized regression coefficients showed that income creation capability (0.507), capacity building capability (0.491) and employment capability of organic farming (0.423) were consider as the most effective capability in improving food security. Duo to this result, applied research and long term planning in these dimensions of organic farming, should be implemented.