تهیه دو مایع یونی کایرال جدید بر پایه پیریدین از اسید آمینه آلانین و بررسی ویژگی ضد باکتری و ضداکسیدانی آنها
محورهای موضوعی : شیمی تجزیهاشرف السادات شاهولایتی 1 , شیوا خلیل مقدم 2 , سوده حسین زاده 3
1 - دانشیار شیمی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد واحد یادگار امام خمینی شهررری، ایران
2 - استادیار زیست شناسی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی شهرری، ایران
3 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، ایران
کلید واژه: اثر ضداکسیدانی, مایع یونی کایرال, پیریدین, اثر ضد باکتری, ویژگی زیستی,
چکیده مقاله :
در سالهای اخیر مایعهای یونی بهدلیل ویژگیهای منحصربه فردشان توجه زیادی را به خود جلب کردهاند. این ویژگیها شامل پایداری گرمایی بالا، فشار بخار ناچیز، حلالیت در آب و حلالهای آلی، گستره وسیع نقطه ذوب و قابلیت بازیافت است. مایعهای یونی عاملدار، افزونبر نقش حلال میتوانند دارای ویژگی زیستی مؤثری باشند. در این پژوهش، یک روش ساده و کارامد برای تهیه دو مایع یونی کایرال 1- (4- (((1-کربوکسیاتیل)کربامویل)بنزیل)پیریدینیم کلرید CECBPy]Cl] و1- (4-(((1کربوکسیاتیل)کرباموتیویل)بنزیل) پیریدینیم کلرید CECTCBPY]Cl] از اسید آمینه طبیعی آل(+) آلانین ارائهشده است. ساختار این ترکیبها با استفاده از طیفسنجی IR،ا1HNMR و 13CNMRمورد تأیید قرار گرفتند. پس از سنجش چرخش نوری و بررسی ویژگی ضد باکتری ترکیبهای سنتز شده بهروش تعیین کمترین غلظت مهارکننده رشد در محیط کشت مایع انجام شد. در ادامه، از روش اندازهگیری مقدار بازداری رادیکالهای آزاد 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH ) برای سنجش اثر ضداکسیداتی نمونهها استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین مواد سنتز شده ، 1- (4- (((1-کربوکسیاتیل)کرباموتیویل)بنزیل)پیریدینیم کلرید CECTCBPY]Cl] اثر ضداکسیداتی بیشتری دارد.