کاربست رویکرد آیندهپژوهی در میزان تحقق پذیری اهداف طرحهای توسعه شهری (مورد مطالعه: طرح جامع شهر نورآباد ممسنی)
محورهای موضوعی : برنامه ریزی شهریاحمد رضایی 1 , مرضیه موغلی 2 * , محمد ابراهیم عفیفی 3
1 - دانشجوی دکتری جغرافیاوبرنامه ریزی شهری، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران
2 - عضو هیات علمی گروه جغرافیا، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران
3 - عضو هیات علمی گروه جغرافیا، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران
کلید واژه: آیندهپژوهی, طرح جامع, سناریونگاری, طرحهای توسعه شهری, شهرنورآباد ممسنی,
چکیده مقاله :
طرحهای جامع شهری به عنوان مهمترین ابزار مدیریتی در مقیاس شهر در طی چند دهه با مسائلی روبرو بوده که دستیابی به اهداف و نتایج مدنظر خود را با کمرنگی همراه کرده است. یکی از روشهای مهم در شناخت میزان موفقیت طرحهای توسعه شهری، ارزیابی آنها در راستای اصول توسعه پایدار میباشد. پرداختن بـه این مبحـث، به عنوان ابزاری مهم در راستای سنجش موفقیت و تحققپذیری پیشنهادهای طرح جـامع بـه شمار میرود و به برنامهریزان کمک میکند بهتر با مشکلات تهیه و تدوین طرحهای جامع، آشنا شوند. هدف این رساله ارزیابی تحققپذیری پیشنهادهای اصلی و تأثیرگذار در طرح جامع شـهر نورآباد ممسنی با استفاده از کاربست رویکرد آینده پژوهی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روشپیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آیندهپژوهی صورت گرفتهاست. در این پژوهش نیروهای پیشران با توجه به نظر کارشناسان، و سپس با استفاده از نرمافزار آیندهپژوهی (Micmac) بر اساس میزان اهمیت و عدم قطعیت، اولویتبندیشده است. برای نوشتن سناریوهای محتمل از نرمافزار سناریونگاری ویزارد استفاده شده است. ده عامل در ستون اثرگذاری مستقیم مشخص شدهاندکه بیشترین نقش را در تحققپذیری طرح جامع شهر نورآباد داشتهاند. در وضعیت سناریوهای بدست آمده، وضعیت نامطلوب بر نقش مطلوب برتری دارد. در کل از 100 درصد حالت بررسی شده، حدود 20 درصد از وضعیتها دارای حالت خوشبینانه، 22 درصد حالت وضعیت ایستا و 58 درصد حالت دارای وضعیت بدبینانه میباشند. سناریوی بدست آمده، سناریوی شماره یک میباشد.
Comprehensive urban plans, as pivital management tool on a city-wide scale, have faced problems in the previous decades, which have made it difficult to achieve their goals. One critical method in recognizing the success rate of urban development projects is to evaluate them in line with the principles of sustainable development. Addressing this issue is considered as an tool in measuring the success and feasibility of the proposals of the comprehensive plan and helps the planners to better understand the problems when preparing and compiling comprehensive plans. We aim to evaluate the feasibility of the main and effective proposals in the comprehensive plan of Noorabad Mamasani city using the application of futurology approach. The study is practical and has been conducted in terms of exploratory method at the exploratory level and based on the future research approach. Driving forces have been prioritized according to the experts' opinion, using future research software (Micmac) based on the degree of importance and uncertainty. Wizard scenario software was used to write possible scenarios. Ten factors were identified in the column of direct influence, which played the greatest role in the realization of the master plan of Noorabad city. In the case of the obtained scenarios, the unfavorable situation prevails over the favorable role. Out of 100%, about 20% of the cases were optimistic, 22% static and 58% pessimistic. The best scenario is scenario no.1
کاربست رویکرد آیندهپژوهی در میزان تحقق پذیری اهداف طرحهای توسعه شهری (مورد مطالعه: طرح جامع شهر نورآباد ممسنی)
چکیده
طرحهای جامع شهری به عنوان مهمترین ابزار مدیریتی در مقیاس شهر در طی چند دهه با مسائلی روبرو بوده که دستیابی به اهداف و نتایج مدنظر خود را با کمرنگی همراه کرده است. یکی از روشهای مهم در شناخت میزان موفقیت طرحهای توسعه شهری، ارزیابی آنها در راستای اصول توسعه پایدار میباشد. پرداختن بـه این مبحـث، به عنوان ابزاري مهم در راستاي سنجش موفقيت و تحققپذيري پيشنهادهاي طرح جـامع بـه شمار ميرود و به برنامهريزان كمك میکند بهتر با مشكلات تهيه و تدوين طرحهاي جامع، آشنا شوند. هدف اين مقاله ارزيابي تحققپذيري پيشنهادهاي اصلي و تأثيرگذار در طرح جامع شـهر نورآباد ممسنی با استفاده از کاربست رویکرد آینده پژوهی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روشپیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آیندهپژوهی صورت گرفتهاست. در این پژوهش نیروهای پیشران با توجه به نظر كارشناسان، و سپس با استفاده از نرمافزار آیندهپژوهی (Micmac) بر اساس میزان اهمیت و عدم قطعیت، اولویتبندیشده است. برای نوشتن سناریوهای محتمل از نرمافزار سناریونگاری ویزارد استفاده شده است. ده عامل در ستون اثرگذاری مستقیم مشخص شدهاندکه بیشترین نقش را در تحققپذیری طرح جامع شهر نورآباد داشتهاند. نتایج بدست آمده از سناریوها حاکی از آن است که وضعیت نامطلوب بر نقش مطلوب برتری دارد. در کل از 100 درصد حالت بررسی شده، حدود 20 درصد از وضعیتها دارای حالت خوشبینانه، 22 درصد حالت وضعیت ایستا و 58 درصد حالت دارای وضعیت بدبینانه میباشند. خوشبینانهترین سناریوی بدست آمده، سناریوی شماره یک میباشد. چهار سناریو حالتی بدبینانه و ویرانشهری یا ادامة وضع موجود را به تصویر میکشد. براین اساس، عدم تحقق سناریوی نخست که مطلوبترین آینده پیشروی شهر است، تحقق سناریوهای فاجعه را به دنبال خواهدداشت.
واژگان کلیدی: طرحهای توسعه شهری، طرح جامع، آیندهپژوهی، سناریونگاری، شهرنورآباد ممسنی
مقدمه
به منظور بررسی میزان اثرگذاری اهداف مورد نظر هر برنامه ای مفهوم ارزیابی اهمیت می یابد. با این مفهوم ارزیابی عبارتست از تنظیم معیارهای موقت، جمع آوری سیستماتیک تعدادی نمونه از واحدهای مورد نظر، تبدیل نمونه ها به معیارهای تدوین شده و سرانجام تعیین موفقیت، کارایی و مورد قبول بودن پدیده مورد مطالعه(قدرتی، 1381: 16). در تعریف دیگر، ارزیابی صرفاً به مرحلهای از فرایند گفته میشود که به بررسی شایستگی یک طرح رجوع میکند و حالت مقایسه ای ندارد(سیف الدینی، 1383: 17). ارزیابی طرح یا برنامه به این مفهوم است که طرح یا برنامهای که قبلاً شکل گرفته و به مرحله اجرا رسیده است، مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا اهداف پیشبینی شده تحقق یافتهاند یا خیر. داوم و انعطافپذیری برنامهریزی محل سکونت انسانی، به دلیل ارتباط آن با ارزیابی است. در جهان امروزی توسعه های شهری و منطقهای همواره پیشبینی طرح ها منطبق نیستند. اتفاقاتی نظیر تغییر سیاستها و امکانات دولتها، مهاجرتهای روستایی، بلاهای طبیعی و غیره، موانعی در راه تحقق طرح های شهری ـ منطقهای ایجاد مینمایند. در نتیجه لزوم انعطافپذیری هدفهای کالبدی جهت هماهنگ شده با تحولات اقتصادی ـ اجتماعی همواره مطرح بوده و آگاهی از این امر بر اهمیت ارزیابی به عنوان یکی از راهحلهای دستیابی به انعطاف پذیری در طرح های شهری افزوده است(داداش پور و حاجی وندی، 1394: 73).
تهيه طرح جامع يك شهر، نيازمند شناسايي كامل و تجزیه و تحليل عميق ابعاد گسترده آن شهر و عوامـل موثر بر آن است. در اين حالت، اگر شناخت و تحلیل درست از موضوع مورد نظـر صـورت نگيـرد، طبيعتـاً پيشبينيها و طـرحهـاي پيشـنهادي در ايـن ميـان، از كارايي لازم برخوردار نخواهند بود. پرداختن به مبحث ارزيابي به عنوان طرح جامع، به عنوان ابزاری مهم در راستای سنجش موفقیت و تحقق پذیری تحقـقپـذيري پيشنهادهاي طـرح جامع به شمار ميرود و به برنامه ریزیان شهری کمک خواهـد نمـود تـا بهتـر بـا مشـكلات تهيـه و تدوین طرحهاي جامعي كه قبلا تهيه شدهاند، آشنا شوند. بـا انجام تحقيقها و پژوهش های جدی در فرایند تهیه، تصویب و اجراي طرحهـاي جـامع، مـيتـوان ميـزان كارايي طرحهاي جامع را به طور چشمگيري افـزايش داد. ضمن اين كه با اين كار، بهتر ميتوان اين طرحهـا راهبـردي كـه حاصـل نقـد را با طرحهاي سـاختاری ـ راهبردی که حاصل نقد طرحهاي جامع گذشـته بـوده، تركيـب كـرده و طرح بهينه را ارائه نمود(قدمی و سیاه گلی، 1395: 85).
در این سالها، به تدريج طرحهاي شهري، خصلت استراتژيك) راهبردي) يافته و برنامه ريزي شـهري از يكسـو بـه «برنامه ريزي فضـايي» و از سـوي ديگـر بـه «برنامه ریزی عملگرا»گرايش يافت. اين تحـولات بـر پايـة«روشهاي تحليل سيستمي» به جاي صرف نيرو بـراي شناخت جامع«موضوع» تلاش خود را متوجه تحليل جامع ،«مسأله» كرده است، زيرا هم در عمـل هم در تئوري مشخص شده است كه حل مسأله بيش از هر چيز، مستلزم صورت بندي درست از مسأله اسـت(مهدیزاده، 1382: 77). در بسیاری از کشورهای توسعه یافته تغییرات اساسی در مبانی طرحهای شهری صورت گرفته و جهت گیری کلی آن ها به سمت مردمی شدن بیشتر و انطباق با درخواستهای جامعه مدنی بوده است(قرباتی و همکاران، 1393).
گرچه اين طرحهاي توسعة شهري، به ويژه طرحهاي جامع با صرف هزينه و وقت زيادي تهيه شـدهانـد و تــأثيرات خــوب و قابــل تــوجهي در منطقــهبنــدي كاربريهــا و رعايــت ضــوابط و مقــررات ســاختماني داشتهاند، لكن به دلايلي، امكان بـه بخشـيدن تحقـق همه اهداف مـورد نظـر، فـراهم نشـده اسـتبه عبارت صریحتر، مکانسیم توسعه شهری در تناقض با طرح جامع شهری سنتی میباشد، چرا که این طرحها، از انطباق با تحولات و تصحیح فرایندها عاجز میباشند(مرکز مطالعات برنامه ریزی کشور، 1382: 37).بررسيهای مختلف در مورد طرحهاي توسعة شـهري به خصوص طرحهاي جامع نشان ميدهد كـه گرچـه در تمامي شهرها، اجزايـي از طـرح بـه خصـوص شبكة معابر پيشنهادي به اجـرا درآمـدهانـد ولـي بـه لحاظ عدم اتخاذ سياستهاي اجرايي مشخص و نبود دستگاه هماهنگ كننده و سازمان يافته، تحقـق برنامـهريزيهاي دقيـق و طـرح ريـزي از پـيش انديشـيده بـا موفقيت لازم همراه نبوده اسـت(مزینی، 1387: 47). در اصل در اين طرح ، پيشنهادهاي مشـخص عملـي براي اجرايي نمـودن طـرحهـا يـا بـه اجـرا گذاشـتن طرح، به ندرت مطرح بوده اسـت. عدم توجه بـه ايدهها در برنامهریزیها عاملی است تا طرحها را ایده آل، مجرد و در نهایت غیرواقعی نماید(Tretter, 2012).
پیچیدگی، عدم قطعیت، تغییرات شدید، درهم تنیدگی و عدم امکان پیشبینی دقیق از مهمترین ویژگیهای جهان امروزی و شهر قرن بیستو یکم است که یک نگاه نو برنامهریزی برای حل مسائل شهری را میطلبد. با افزایش تغییرات و دگرگونیها در اواخر هزارهی دوم و ظهور پیاپی مسائل جدید در جامعهی جهانی، اتكا به روشهای برنامهریزی مبتنی بر پیشبینی، جوابگوی نیاز مدیریت های كلان كشورها نبوده و سایهی سنگین عدم قطعیها و ظهور رویدادهای ناپیوسته، وضعیت را به گونهای دگرگون كرده بود كه پیش بینی آینده در دنیای پر تحول برای برنامهریزان، امری مشكل به نظر میرسید. عدم توانایی در پیشبینی دقیق آینده و هم چنین پیچیدگیهای ناشی از تغییرات روزافزون باعث شد تا محققان از قابلیت های دانش نوظهور آیندهپژوهی بهره برده و آیندهنگاری را وارد بطن فعالیتهای برنامهریزی و پیشبینی تحولات علمی و فناوری كنند( پورمحمدی و همکاران، 37:1389). امروزه، رویکردهای آیندهپژوهی در عرصهی برنامهریزی بر یافتن عوامل کلیدی و پیشرانهای توسعه در فضای برنامهریزی تأکید دارند تا از این راه برنامهریز با در اختیار داشتن اهرم کنترل و مدیریت آینده، به برنامهریزی مطلوب آینده بپردازد(امیری فهلیانی، 1398: 5). آیندهپژوهي به عنوان یک مقوله ميان رشتهای در پي کشف و شناسایي آیندههای ممکن، محتمل و مطلوب و کاربست آن در زمان حال است. هدف آیندهپژوهي توليد روشمند دانش راهنما و استفاده بيشتر از ملاحظات آینده- محور در فرایند تصميمگيری است(حیدری، 1378: 11).
آینده نگاری پارادمی نوین در حیطه برنامهریزی بلندمدت است که دقیقا با هدف پاسخگویی به مسائل غیرقابل پیشبینی، پیچیده و غیر قطعی، در دهههای اخیر ظهور کرده است. بر این اساس و با توجه به تأثیر تغییر و تحولات شتابان بر بروز مسائل جدیدشهری، ظهور ناپیوستگیهای شگفتی ساز در عصر اطلاعات و ارتباطات و همچنین جهانی شدن سریع تحولات، تغییر نگرش اساسی درخصوص مراحل انجام کار برنامه ریزی شهری و تهیه طرح های توسعه شهری بر مبنای حذف رویکرد پیشبینی و جایگزینی رویکرد آیندهپژوهی در تصمیمسازی و تصمیمگیری کاملاً ضروری است (اصغری شهریور و همکاران، 1393).
شهر نورآباد به عنوان مرکز اداری شهرستان ممسنی با جمعیت بالغ بر 58000 نفردر سال 1395(آمار نفوس و مسکن، 1395)، از موقعیت چهارراهی خاصی برخوردار است به گونهای که این شهر در مسیر عبور ترانزیت اهواز به شیراز و شهر بوشهر به یاسوج قرار گرفته است. توسعه و رشد این شهر، عموماً در قالب نظریه های برنامه ریزی مسلط قرن بیستم و طرحها و برنامه هایی نظیر طرح جامع اول شهر (1380) و طرح تفصیلی اول شهر تهیه شده است. در پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد آینده پژوهی طرح جامع جدید شهر نورآباد(1399) از نظر محتوا و عمل در یک بازده زمانی 10 ساله مورد بررسی قرار خواهدگرفت و سناریوهای پیشروی اجرای این طرح با استفاده از مهمترین و کلیدی ترین پیشران های موثر بر روند اجرای این طرح نگاشته خواهد شد. مسائل و مشکلات طرح جامع شهر نورآباد از نظر کارشناسان و متخصصان مسائل شهری در قالب تحلیل ساختاری و آینده پژوهی مورد ارزيابی و واکاوی قرار خواهد گرفت. اين مسائل و مشکلات را میتوان از دو بعد مورد ارزيابی قرار داد، بعد اول نظام برنامهريزی کشور میباشد، که بیشتر گرايش متمرکزگرايانه به طرحهای توسعه شهری دارد و جنبه دستوری دارد، بعد دوم محتوای طرحهای جامع و مشکلات اجرايی در اين حوزه میباشد که بیشتر عنوانی مطرح میباشند که نهايتاً اين مهم عملاً با شکست مواجه شده است.
پیشینه و مبانی نظری تحقیق
در سالهای اخیر مطالعات متعددی در جهت بررسی و آسیبشناسی طرحهای توسعه شهری به انجام رسیده است و محققان زیادی تلاش کردهاند تا به تبیین جایگاه طرحهای توسعه شهری در شهرهای ایران و روند تصویب، اجرا و نظارت این طرح ها و به تغییراتی که نیاز است در این طرح ها صورت گیرد بپردازند که به شماری از این پژوهشها در قالب جدول (1)اشاره شده است. هاریس1(2018) تحقیقی با عنوان از طرح جامع به سوی استرانژی توسعه شهری به انجام رسانید که نتایج این تحقیق حاکی از آن است که پس از جنگ جهانی دوم بسیاری از کشورها برای ساماندهی کالبدی – فضايی شهرها طرحهای جامع را به کار گرفتند ولی امروزه ديگر اين طرحها بنا به دلايل اقتصادی، اجتماعی، زيست محیطی، مديريتی پاسخگوی نیاز شهرها نمیباشد از اينرو برنامه ريزی استراتژيك را برای شهرهای معاصر پیشنهاد میکند. متابرون2(2015) تحقیق با عنوان برنامه ریزی استراتژیک شهر لندن به انجام رسانید، در این پژوهش به ارزيابی و واکاوی مؤلفه های مؤثر بر ناکارآمدی طرح جامع پرداخته و مهمترين دلیل ناکارآمدی آن را توجه به بعد کالبدی میداند در حالیکه برنامهريزی استراتژيك مجموعه تصمیمها و اقدامات مديريتی است که عملکرد بلند مدت توسعه هوشمندانه شهر را در نظر میگیرد. ثقفی اصل و همکاران(2016) در تحقیقی به ارزیابی میزان تحققپذیری پروژههای طراحی شهری در ایران(نمونه موردی؛ پروژههای اجراشده در تهران) پرداخته است یافتههای این تحقیق نشان میدهد که پروژههای طراحی شهری در ایران، از نظر میزان تحققپذیری، در وضعیت نيمهمطلوب تا نامطلوب قرار دارند. زنگی آبادی و همکاران(1393) در تحقیقی به ارزیابی عوامل اثرگذار بر عدم تحققپذیری طرح های جامع شهری در ایران و چالشهای مربوط به آن(مطالعه موردی شهر تبریز) پرداختهاند نتايج حاصل از اين پژوهش نشـان ميدهد كه طرح جامع در اين محدوده تحقق نيافته است. حاتمی نژاد و فرجی مولایی(1390) به امکانسنجی اجرای طرحهای استراتژی توسعه شهری در ايران پرداختهاند، در این پژوهش به اين نتیجه رسیدند، در شرايط کنونی ايجاد تغییرات بنیادين، بويژه در مديريت شهری، اقتصاد شهری و شاخصهای کیفیت زندگی در جهت بسترسازی به کارگیری استراتژی توسعه شهری امری ضروری است. عزیزی و آراسته (1390) ارزیابی تحققپذیری پیشبینیهای کاربری اراضی و پیشنهادهای جهات توسعه در طرح جامع شهر لار مورد بررسی و تحقیق قرار داده اند يافتههاي اين تحقيـق نشـان ميدهد كه اغلب پيشبينيهاي سطوح و سرانه كاربريها در اين طرح، با توجه به پيشبينـي افـق جمعيتـي شـهر، نادرست بوده است. تقوایی و موسوی(1386) در تحقیقی به ارزيابي ميزان تحقق پذيري طرحهادي شهر مهريـز در استان يزد پرداخته اند نتایج بدست آمده حاکی از آن است که عدم تحقق جمعيت پيشبينـي شـده و بـرآورد نادرست سرانهها و بي توجهي به نقش و جايگاه شهر در استان و منطقه و فقدان طرحهاي بالادست بر عـدم تحقـق پـذيري مناسـب طـرحهـادي شـهري مهريـز تاثيرگذار بوده است. پوراحمد و همکاران(1385) تحقیقی با عنوان آسیبشناسی طرحهای توسعه شهری در کشور به انجام رسانیدهاند و به اين نتیجه رسیدند، که با وجود چهار دهه از تهیه و اجرای اين طرحها در عمل موفقیت چندانی حاصل نشده است. بنابراين بايد با رويکردی سیستمی به شهر، آسیب شناسی طرحهای توسعه شهری به عنوان تنها مرجع هدايت برنامهريزیها مورد بررسی قرارگیرد، و طرحهای شهری هم از نقطه نظر فرا سیستمی و ديدن شهر به عنوان جزئی از سیستم برنامهريزی کشور و هم از نقطه نظر زيرسیستمی و توجه به طرحهای توسعه با عنوان جزئی از سیستم شهر و ساير متغیرهای دخیل در توسعه شهرها مورد بازبینی قرار گیرد، و در نهايت روندهای ناصحیح اصلاح گردد
- سابقه تهیه طرح های توسعه شهری
در واکنش به چالشهای سرمایهداری صنعتی و مشکلات شهری و با تأید بر خردگرایی و تصمیمسازی مبتنی بر فنشناختی،از دهههای نخست قرننوزدهم، برنامهریزیدرچارچوب مبانی پوزیتیویسم شکلگرفت. برنامهریزان وابسته بهاینجریانفکری برای حلمشکلاتوچالشها، درنهایت، تهیة طرحهاییرا با عنوان جامع که برای نظمونسق کاربری زمین به کار میرفت و در آنها به اهداف زیباشناختی و کارکردی اهمیت زیادی داده میشد بنیان نهادند(اسچوون، 1983: 205). درایران پیشینة تهیة طرحهای جامع به اواسط دهة 1340 و طرحهای تفصیلی به اواسط دهة 1350 بازمیگردد. مبانی نظری این طرحها منبعث از نظریات پاتریس گدس ونظریات کارکردگرایی منشور آتن است و متکی بر مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری و وزارت مسکن و شهرسازیاست(وحیدی برجیوهمکاران،1909:1). طرحهای جامع شهری طرحهای فراگیری هستند که برای نظم و نسق بخشیدن به عرصههای شهری و تعریف خطوط کلی توسعه، پس از بررسی وضعیت موجود و نیاز سنجیهای متناسب، ارزیابیقدرتعملمؤلفههای تأثیرگذار و همچنینبا آیندهنگری واقعبینانه براساس افقهای زمانی برای شهرها تهیه میشود(زنگیآبادی وهمکاران،1393:46). تأمین منافع عمومی مورد خواست طرحهای توسعة شهری شامل تأمین خدمات عمومی مورد نیاز جامعه، حفاظت از ارزشهایطبیعی و تاریخی، ارتقای کیفیت محیط، بهبود رفت و آمد، و ...همچنین تنظیم چرخة تولید فضای شهری، شامل سرمایهگذاری در املاك وتولید فضاهای عمومی، مسکن، بازسازی، و احیای شهری،اهداف کلان طرحهای جامع شهری هستند. در بررسی اهداف پروژههای طراحی شهری بحث تحققپذیری همواره یکی از اهداف اصلی در هر پروژة مطرح است؛ زیرا وجود موانع مختلف در موارد متعددی باعث شده بسیاری از پروژهها در مرحلة برنامهریزی و طراحی باقی بماند و تحققپذیری آن غیرممکن شود(صفایی پور و علیزاده، 1395).
- آیندهپژوهی در طرح های توسعه شهری
عدمقطعیت دربارة آینده، سازمانها و افراد را وامیدارد از یک سو برای تعیین وضعیتهای آینده و از سوی دیگر برای خلق آینده در جستجوی ابزارها و روشهای جدید باشند. در درک محیطی متغیر و پیشبینیناپذیر میتوان یکی از این سه مسیر را برگزید: 1 .انتخاب نگرشی منفعلانه؛ 2 .استفاده از شیوههای گذشته و 3 . شکلدادن به آینده به روشی نظاممند و ساختاریافته در عین کسب منفعت از فرصتهای آتی در محیط. در صورت انتخاب مسیر سوم، کاربرد آیندهپژوهی و آیندهنگاری به مثابة یک ابزار ارزشمند خلق آینده مشخص میشود(Ejdys et al,2015: 377). آینده پژوهی مشتمل بر مجموعه تلاش های سیستماتیکی است که با استفاده از تجربه و تحلیل منابع، الگوها و عوامل تغییر یا ثبات، به تجسم آینده های بالقوه و برنامهریزی برای آنها میپردازد(حیدری، 1399: 129). آیندهپژوهی در برنامهریزی شهری در ابعاد کالبدی و ساختاری به تشریح کاربرد منابع در دسترس یک شهر/ منطقه برای دستیابی به نتایج مطلوب و چالشهای ساختاری ـ کارکردی پیشروی شهر در آینده میپردازد(راتکلیف و کراوزک، 2011: 12).
قلمرو جغرافیای پژوهش
شهر نورآباد، به عنوان مرکز شهرستان ممسنی، مساحتی بالغ بر 1789هکتار در 160 کیلومتری شمال غرب شیراز و در موتعیت 51 درجه و 32 دتیقه طول شرقی و 31 درجه و 13 دتیقه عرض شمالی قرار گرفته است. این شهر، در سال 1342 از به هم پیوستن29روستا و مکان- مزرعه در اوایل دهه 1340 به وجود آمده و در حال حاضر، هر یک از این نقاط، محله ای از شهر را تشکیل می دهند. اولین آمار رسمی جمعیت آن، مربوط به سال 1345 می باشد که جمعیت آن برابر 5271 نفر برآور گردیده است. بر اساس سرشماری های سال های 55، 65، 75 ، و 85 و 90جمعیت شهر نورآباد به ترتیب 10984، 25333، 42243 و 52597، 57900 نفر بوده که این امر ، نشان دهنده آن است که طی این سال ها، نورآباد با رشد سریع جمعیت، روبه رو بوده است(سرشماریهای نفوس و مسکن، 1390). از زمان انتقال مرکزیت منطقه ممسنی از فهلیان بـه نورآبـاد در سـال 1341 و بـا عرضه امکانات و تسهیلات شهری و تبدیل نورآباد به یک شهر مهاجرپذیر، گسترش ساخت و سازها روی اراضی کشاورزی و تبدیل آنها به کاربریهای شهری شدت یافت و روز به روز بر ابعاد کالبدی گسترش شهر افزوده شد. (امانپور و امیری فهلیانی، 1394: 261). شهر نورآباد به عنوان مرکز اداری شهرستان ممسنی از موقعیت چهارراهی خاصی برخوردار است به گونهای که این شهر در مسیر عبور ترانزیت اهواز به شیراز و شهر بوشهر به یاسوج قرار گرفته است. این شهر با انواع مشکلاتی از قبیل مهاجرت خیل عظیمی از مردم روستاهای شهرستان و روستاهای اطراف به شهر نورآباد از یک سو و عدم نظارت مناسب بر توسعهی فیزیکی آن از سوي دیگر، توزیع نامناسب خدمات عمومی، و کمبود نیروی متخصص درمانی و کیفیت خدمات بهداشتی مواجه است.
نقشه(1):موقعیت جغرافیایی محدوده مورد مطالعه
روششناسی تحقیق
پژوهش حاضر توصیفی ـ تحلیلی و اکتشافی است. از این جهت اکتشافی که در پی تایید یا رد رابطه دو متغیر نیست و هدف آن آزمون یک فرضیه نیست، بلکه به دنبال شناسایی پیشرانهای اثرگذار بر آینده طرح جامع شهر نورآباد است. روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانهای و میدانی میباشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است. از تکنیک پویش محیطی و دلفی برای شناسایی متغیرها و شاخص ها استفاده شده است. در این راستا در مرحله اول برای جمع آوری متغیرها از مقالات و نوشتارهای منتشر شده در زمینه طرح های توسعه شهری استفاده گردید، سپس پرشسنامه نیمه ساختاریافته بین کارشناسان متخصص در حوزه مسائل شهری توزیع شد و از آن ها خواسته شد تا در چهارچوب ماتریس اثرات متقاطع به متغیرها، بر مبنای تاثیرگذاری و تاثیرپذیری با اعدای در طیف 0تا 3 امتیاز دهند. عدد صفر به منزله بدون تاثیر، «یک» به منزله تاثیر ضعیف،«دو» به منزله تاثیر متوسط و «سه» به معنای تاثیر زیاد میباشد. سپس امتیازها در ماتریس متقاطع وارد شد تا تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مستقیم و غیرمستقیم هر کدام از عوامل سنجیده شود و با توجه به امتیاز تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل، پیشران های کلیدی به دست آیند.
نرم افزار میکمک یکی از بهترین نرمافزارهایی است که جهت محاسبات ماتریس تحلیل اثرات متقاطع، طراحی شده است؛ روش این نرمافزار بدین گونه است که ابتدا متغیرها و مولفههای مهم در حوزه مورد نظر را شناسایی کرده و آن ها را در ماتریس اثرات وارد نموده و سپس میزان ارتباط میان این متغیرها با هم توسط خبرگان تشخیص داده میشود. متغیرهای موجود در سطرها بر روی متغیرها موجود در ستونها تاثیر میگذارند. بدین ترتیب متغیرهای سطرها، تاثیرگذار و متغیرهای ستونها تاثیرپذیر میباشند(Gordon,2009:1).
جدول(2): ويژگیهاي جمعیت شناختی خبرگان حوزه شهری
مدرس دانشگاه | جنسیت | تحصیلات | تعداد کل پاسخ دهندگان | حوزه | ||||
خیر | بلی | زن | مرد | دکتری | کارشناسی ارشد | کارشناسی | ||
17 | 13 | 11 | 19 | 13 | 17 | - | 30 | شهری |
تجزیه وتحلیل دادها
شناسایی عوامل موثر بر تحقق پذیری طرح جامع تجدید نظر شهر نورآباد ممسنی
در پژوهش حاضر برای شناسایی متغیرهای اولیه موثر بر تحقق اهداف طرح جامع تجدید نظر از روش دلفی از طریق گروه متخصصان استفاده شده که ابتدا به جستجوی انتخاب گروه متخصصان و کارشناسان و مجریان دخیل در حوزه موضوع مورد مطالعه پرداخته شد و سپس با توجه به روش های مختلف پرسشگری، فرآیند پرسشگری و استخراج نظررات آن ها در حوزه مورد مطالعه در مرحله نخست انجام گرفت. و در نهایت بعد از پایش متغیرها، 20 متغیر طبق جدول زیر به عنوان متغیرهای اولیه موثر بر وضعیت آینده طرح جامع شهر نورآباد انتخاب شدند.
جدول(3): شناسایی عوامل موثر بر وضعیت تحقق پذیری طرح جامع شهر نورآباد
طرح جامع تجدید نظر | عوامل | علامت اختصاری |
شهر نورآباد
| 1) کمبود اعتبارات شهرداری نورآباد | V1 |
2) نارضایتی شهروندان از عملکرد شهرداری | V2 | |
3) عدم توجه به شرایط محلی و در نظر نگرفتن مشارکت مردمی | V3 | |
4) یکسانی محتوای طرحهای جامع و تفصیلی برای شهرهای مختلف | V4 | |
5) فاصله زیاد بین زمان تهیه طرحهای شهری و تصویب آنها | V5 | |
6) دخالت و اعمال سلیقههای مسئولان و متولیان شهری | V6 | |
7) نبود ارتباط بین مهندسان مشاور و مدیریت شهری | V7 | |
8) ارائه راهکارهای غیر منظقی و غیر قابل اجرا | V8 | |
9) تصمیمگیری نادرست مدیران شهری | V9 | |
10) تراز مالی منفی شهرداری نورآباد | V10 | |
11) تاثیر کم رنگ مهاجرت از روستاهای شهرستان به شهر نورآباد در طرح بازنگری | V11 | |
12) عدم برخورداری از کارایی و اثربخشی | V12 | |
13) عدم وجود مدیریت یکپارچه شهری برای کمک به تحقق سطوح کاربری های عمومی | V13 | |
14) عدم توجه به نوع مالکیت اراضی پیشنهادی به کاربریهای عمومی در این طرح | V14 | |
15) عدم توجه به منطقهای که شهر در آن واقع شده | V15 | |
16) تاکید بیش از حد بر تهیه طرح تا اجرای آن | V16 | |
17) عدم احترام دستگاههاي دولتي به طرح جامع و پيروي نكردن اين دستگاهها از ضوابط طرح | V17 | |
18) تقليل كمكهاي دولتي به شهرداريها و تأكيد بر خودكفايي شهرداريها | V18 | |
19) نارسايي طرحها در برآورد جمعيت و نيازهاي واقعي جمعيت | V19 | |
20) عدم وجود درآمد پایدار در شهرداری نورآباد ممسنی | V20 |
ماخذ:(یافتههای پژوهش؛ 1400)
تشکیل ماتریس اثرات متقاطع
در گام دوم با شناسایی مؤلفههای اولیه از طریق نرمافزار Micmac، ماتریس اثرات متقاطع با استفاده از نظر نخبگان تنظیم و با دادن امتیازدهی زوجی شاخصهای مورد نظر بر حسب میزان تأثیرگذاری و تأثیرپذیری آنها از صفر تا 3 میزان اهمیت هریک مشخص شد. برای اینکه دادههای وارد شده به ضریب قابل اعتمادی از پایایی برسند تعداد تکرارها تا 4 بار افزایش یافت و در این سطح دادهها به پایایی قابل قبولی رسیدند. بر اساس دادههای جدول شماره(4)میتوان گفت که شاخص پرشدگی 93.5 درصد است که نشان از پیوستگی و تأثیرگذاری بالای متغیرها بر روی یکدیگر است.
جدول(4): ویژگیهای ماتریس اولیه
ارزش | شاخص |
---|---|
20 | اندازه ماتریکس |
4 | تعداد تکرارها |
26 | تعداد صفرها |
47 | تعداد یکها |
148 | تعداد دوها |
179 | تعداد سهها |
0 | تعداد پی |
374 | جمع |
93.5% | درصد پرشدگی |
ماخذ:(یافتههای پژوهش؛ 1400)
ماتریس 20*20 تشکیل گردید و در نرمافزار میکمک بر اساس میانگین امتیازات داده شده به یشرانها مورد تحلیل قرار گرفتند. از مجموع 374 رابطه ارزیابی شده در این ماتریس 26 رابطه صفر بود. بدین معنا که عوامل تاثیر متقابلی نداشتند. 47 رابطه یک، 148 رابطه عدد دو و 179 رابطه عدد سه بودند. ماتریس بر اساس شاخص آماری با 4 چرخش دادهای از مطلوبیت و بهینه شدگی 100 درصد برخوردار بوده که حاکی از روایی بالای پرسشنامه و پاسخهای آن است. جدول(5)
جدول(5): چرخش داده های ماتریس تاثیر متقابل
تکرار | تاثیرگذاری | تاثیرپذیری |
---|---|---|
1 | 100 % | 102 % |
2 | 100% | 99 % |
ماخذ:(یافتههای پژوهش؛ 1400)
رتبهبندی اولیه پیشرانها بر اساس میزان تأثیرگذاری و تأثیرپذیری مستقیم
مقایسه متغیرهای تأثیرگذار و تأثیرپذیر بر اساس رتبهبندی آنها نخستین گام در یافتن متغیرهای کلیدی و استراتژیک است. بر این اساس چنانچه تعداد متغیرهای تکراری در تأثیرگذارترین و تأثیرپذیرترین متغیرها، بالا باشد، سیستم دارای تعدادی متغیر کلیدی است که قابلیت کنترل و هدایت سیستم را آسانتر مینماید، چنانچه تعداد متغیرهای تکراری در ستون تأثیرگذارترین و تأثیرپذیرترین متغیرها پایین باشد، سیستم دارای ساختار خاصی است که قابلیت کنترل کمتری توسط بازیگران دارد. سیستم مورد مطالعه این پژوهش دارای حالت دوم است. چنانچه در جدول شماره(6)مشاهده میشود مؤلفههای هر دو ستون، دقیقا نیمی از پیشرانها به اختلاف اثرگذاری و اثرپذیری کم تکرار شدهاند.
جدول(6): میزان اثرگذاری و اثرپذیری مستقیم عوامل
| عوامل | تعداد کل ردیف ها | تعداد کل ستون ها |
| کمبود اعتبارات شهرداری نورآباد | 47 | 46 |
| نارضایتی شهروندان از عملکرد شهرداری | 40 | 56 |
| عدم توجه به شرایط محلی و در نظر نگرفتن مشارکت مردمی | 48 | 46 |
| یکسانی محتوای طرحهای جامع و تفصیلی برای شهرهای مختلف | 53 | 40 |
| فاصله زیاد بین زمان تهیه طرحهای شهری و تصویب آنها | 49 | 45 |
| دخالت و اعمال سلیقههای مسئولان و متولیان شهری | 49 | 41 |
| نبود ارتباط بین مهندسان مشاور و مدیریت شهری | 49 | 41 |
| ارائه راهکارهای غیر منظقی و غیر قابل اجرا | 49 | 51 |
| تصمیمگیری نادرست مدیران شهری | 44 | 54 |
| تراز مالی منفی شهرداری نورآباد | 38 | 45 |
| تاثیر کم رنگ مهاجرت از روستاهای شهرستان به شهر نورآباد در طرح بازنگری | 33 | 41 |
| عدم برخورداری از کارایی و اثربخشی | 44 | 54 |
| عدم وجود مدیریت یکپارچه شهری برای کمک به تحقق سطوح کاربری های عمومی | 33 | 39 |
| عدم توجه به نوع مالکیت اراضی پیشنهادی به کاربریهای عمومی در این طرح | 39 | 43 |
| عدم توجه به منطقهای که شهر در آن واقع شده | 47 | 43 |
| تاکید بیش از حد بر تهیه طرح تا اجرای آن | 46 | 44 |
| عدم احترام دستگاههاي دولتي به طرح جامع و پيروي نكردن اين دستگاهها از ضوابط طرح | 38 | 33 |
| تقليل كمكهاي دولتي به شهرداريها و تأكيد بر خودكفايي شهرداريها | 48 | 28 |
| نارسايي طرحها در برآورد جمعيت و نيازهاي واقعي جمعيت | 37 | 46 |
| عدم وجود درآمد پایدار در شهرداری نورآباد ممسنی | 47 | 42 |
| جمع | 878 | 878 |
ماخذ:(یافتههای پژوهش؛ 1400)
بر اساس یافتههای تحقیق، متغیر یکسانی محتوای طرحهای جامع و تفصیلی برای شهرهای مختلف با امتیاز 53، دارای بیشترین ضریب تاثیرگذاری بر دیگر متغیرها بوده است؛ ارائه راهکارهای غیر منظقی و غیر قابل اجرا، فاصله زیاد بین زمان تهیه طرحهای شهری و تصویب آنها، دخالت و اعمال سلیقههای مسئولان و متولیان شهری، نبود ارتباط بین مهندسان مشاور و مدیریت شهری با امتیاز 49، تقليل كمكهاي دولتي به شهرداريها و تأكيد بر خودكفايي شهرداريها و عدم توجه به شرایط محلی و در نظر نگرفتن مشارکت مردمی با امتیاز 48، عدم وجود درآمد پایدار در شهرداری نورآباد ممسنی و کمبود اعتبارات شهرداری نورآبا با امتیاز 47، دارای بیشترین ضریب تاثیرگذاری و در رتبههای بعدی میزان تاثیرگذاری قرار گرفتهاند. همچنین، با توجه به جدول(6)، نارضایتی شهروندان از عملکرد شهرداری، تصمیمگیری نادرست مدیران شهری، عدم برخورداری از کارایی و اثربخشی، نارسايي طرحها در برآورد جمعيت و نيازهاي واقعي جمعيت به ترتیب با امتیازهای(56)، (54)، (54)، (46)، دارای بیشترین تاثیرپذیری از دیگر متغیرها بودهاند.
تحلیل پلان تأثیرگذاری و تأثیرپذیری متغیرها بر اساس روابط مستقیم
هرکدام از متغیرها با توجه میزان تأثیرگذاری و تأثیرپذیری در موقعیت خاصی از نمودار دکارتی مطابق زیر قرار میگیرند. موقعیت متغیرها در نمودار بیانگر وضعیت آنها در سیستم و نقش آنها در پویایی و تحولات حکمروایی در آینده سیستم مورد یررسی است. بهطور کلی این متغیرها در چهار دسته طبقهبندی میشوند:
1. متغیرهای تأثیرگذار: این متغیرها بیشتر تأثیرگذارند و کمتر تأثیرپذیر. بنابراین سیستم بیشتر به این متغیرها بستگی دارد. این متغیرها در قسمت ورودی نمودار نمایش داده میشوند. متغیرهای تأثیرگذار بحرانیترین مؤلفههایند، زیرا تغییرات سیستم وابسته به آنهاست و میزان کنترل بر این متغیرها بسیار مهم است. در این محدوده 4 پیشران: یکسانی محتوای طرحهای جامع و تفصیلی برای شهرهای مختلف،تقليل كمكهاي دولتي به شهرداريها و تأكيد بر خودكفايي شهرداريها،نبود ارتباط بین مهندسان مشاور و مدیریت شهری،دخالت و اعمال سلیقههای مسئولان و متولیان شهری قرار دارند.
2. متغیرهای دووجهی: این متغیرها همزمان بهصورت بسیار تأثیرپذیر و بسیار تأثیرگذار عمل میکنند. این متغیرها در قسمت ریسک و شرط نمودار قرار میگیرند و طبیعت این متغیرها با ناپایداری آمیخته است، زیرا هر عمل و تغییری بر روی آنها واکنش و تغییری بر دیگر متغیرها را بهدنبال دارد. این متغیرها به دو دسته تقسیم میشوند: متغیرهای ریسک و متغیرهای هدف. متغیرهای ریسک در نمودار حول و حوش خط قطری ناحیۀ شمال شرقی قرار دارند. این متغیرها ظرفیت بسیار بالایی برای تبدیل شدن به بازیگران کلیدی سیستم را دارند، زیرا به علت ماهیت ناپایدارشان پتانسیل تبدیل شدن به «نقطۀ انفصال سیستم» را دارند. متغیرهای هدف نیز در زیر خط قطری ناحیۀ ریسک و شرط نمودار قرار دارند. این متغیرها بیش از آنکه تأثیرگذار باشند تأثیرپذیرند و آنها را میتوان با قطعیت مقبولی بهمنزلۀ نتایج تکامل سیستم شناسایی کرد. در این ناحیه 7 پیشران مهم: عدم وجود درآمد پایدار در شهرداری نورآباد ممسنی، کمبود اعتبارات شهرداری نورآباد،فاصله زیاد بین زمان تهیه طرحهای شهری و تصویب آنها،عدم برخورداری از کارایی و اثربخشی،ارائه راهکارهای غیر منظقی و غیر قابل اجرا،تصمیمگیری نادرست مدیران شهری، عدم توجه به منطقهای که شهر در آن واقع شده قرار دارند.
3. متغیرهای تأثیرپذیر یا وابسته: متغیرهای وابسته در قسمت خروجی نمودار قرار دارند و تأثیرگذاری پایین و تأثیرپذیری بسیار بالایی دارند. بنابراین نسبت به تکامل متغیرهای تأثیرگذار و دووجهی بسیار حساساند. همان طور که در شکل 2 (نمودار) و شکل 3 نیز نشان داده شده است، این متغیرها خروجی سیستماند. در این محدوده پیشران های؛ تراز مالی منفی شهرداری نورآباد، عدم توجه به نوع مالکیت اراضی پیشنهادی به کاربریهای عمومی در این طرح،نارسايي طرحها در برآورد جمعيت و نيازهاي واقعي جمعيت، قرار گرفتهاند.
4. متغیرهای مستقل و مستثنی: این متغیرها از سایر متغیرهای سیستم تأثیر نمیپذیرند و بر آنها تأثیر هم ندارند. این متغیرها در قسمت خروجی نمودار قرار گرفتهاند و ارتباط بسیار کمی با سیستم دارند، زیرا نه سبب توقف یک متغیر اصلی و نه سبب تکامل و پیشرفت یک متغیر در سیستم میشوند. این متغیرها خود شامل دو دسته متغیرهای گسسته و متغیرهای اهرمی ثانویه. هستند. متغیرهای گسسته در نزدیکی مبدأ مختصات نمودار قرار گرفته و قرارگیری آنها در این موقعیت نشانگر این است که این متغیرها ارتباطی به پویایی و تغییرات کنونی سیستم ندارد و میتوان آنها را از سیستم خارج کرد. متغیرهای اهرمی ثانویه با اینکه کاملاً مستقلاند، بیش از آنکه تأثیرپذیر باشند، تأثیرگذارند. آنها در قسمت جنوب غربی نمودار و بالای خط قطری قرار دارند و میتوانند بهمثابۀ نقاطی برای سنجش و بهمنزلۀ معیار بهکار روند. در نزدیکی مرکز ثقل نمودار نیز متغیرهای تنظیمی قرار دارند که میتوانند بهصورت «اهرم ثانویه»، «اهداف ضعیف» یا متغیرهای «ریسک ثانویه» عمل کنند. در این محدوده نیز پیشران های: عدم وجود مدیریت یکپارچه شهری برای کمک به تحقق سطوح کاربری های عمومی،عدم احترام دستگاههاي دولتي به طرح جامع و پيروي نكردن اين دستگاهها از ضوابط طرح قرار گرفتهاند.
شکل(1). پلان تاثیرات متقاطع متغیرها
شناسایی متغیرهای استراتژیک در نمودار
متغیرهای استراتژیک متغیرهاییاند که هم میتوان آنها را دستکاری و کنترل کرد و هم بر پویایی و تغییر سیستم تأثیرگذارند. با این توصیف متغیرهایی که تأثیر بسیار بالایی دارند ولی کنترلشدنی نیستند را نمیتوان متغیر استراتژیک محسوب کرد. اگر نمودار وضعیت متغیرها را بهصورت یک شبکۀ مختصات فرض کنیم، متغیرهای قرارگرفته در ناحیۀ 2 چنین وضعیتی دارند و برنامهریزان بهندرت میتوانند این متغیرها را تغییر دهند.
متغیرهای قرارگرفته در ناحیۀ 3 شبکۀ مختصات، همان طور که در شکل شماره ۴ نیز مشخص است، تأثیرگذاری و تأثیرپذیری بسیار پایینی در سیستم دارند و نمیتوانند متغیر استراتژیک محسوب شوند. متغیرهای ناحیۀ 4 نیز بهدلیل وابستگی شدید به سایر متغیرها خاصیت استراتژیک ندارند و بیشتر نتیجۀ سایر متغیرها به حساب میآیند. اما متغیرهای ناحیۀ 1 شبکۀ مختصات متغیرهای استراتژیکاند، زیرا هم قابلیت کنترل شدن با سیستم مدیریتی را دارند و هم بر سیستم تأثیرگذاری مقبولی دارند. درواقع هر چه از انتهای ناحیۀ 3 به سمت انتهای ناحیۀ 1 شبکۀ مختصات نزدیکتر میشویم، بر میزان اهمیت و استراتژیک بودن متغیر افزوده میشود.
تحلیل روابط بین متغیرها و جابجایی رتبه بندی متغیرها
شکل شماره 3و 4تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم بین پیشرانهای 20 گانه را نشان میدهد که براساس میزان تأثیرگذاری دارای 5 حالت ضعیفترین تأثیرات، تأثیرات ضعیف، تأثیرات میانه، تأثیرات زیاد و در تأثیرات غیرمستقیم یا اثرپذیری بین پیشرانهای هدف را نشان میدهد که آنها نیز دارای 5 حالت فوقالذکر میباشد.
شکل(3). پلان چرخه اثرگذاری یا تأثیرات مستقیم بین عوامل و روابط بین عوامل با شدت 100 درصد
شکل (4). پلان چرخه اثرگذاری یا تأثیرات غیرمستقیم بین عوامل و روابط بین عوامل با شدت 10 درصد
از آنجاییکه تأثیر هر متغیر بر متغیر دیگری از دو طریق اثرگذاری مستقیم و اثرگذاری غیرمستقیم اعمال میشود، براساس میزان اثرگذاری و اثرپذیری مستقیم و غیرمستقیم، پراکنش متغیرها در صفحه تأثیرگذاری و تأثیرپذیری تغییر کرده و احتمال جابجایی متغیرها وجود دارد. خروجی نرمافزار میکمک برای جابجایی متغیرها که در شکل شماره(6)نشان داده شده حاکی از اینست که بر اساس روابط غیرمستقیم بین متغیرها، قدرت تأثیرگذاری متغیرهای تأثیرگذار کمتر شده چرا که اغلب متغیرها در ناحیه 2 به سمت پایین شبکه مختصات جابجا شده اند. در مورد تأثیرپذیری متغیرهای ناحیه 4 هم جابجایی غالب متغیرهای تأثیرپذیر به سمت پائین و سمت راست را نشان میدهد که نشان از افزایش قدرت تأثیرپذیری این متغیرها دارد.
شکل (5). نقشه جابجایی متغیرها بر اساس اثرات مستقیم و غیرمستقیم
سهم اثرگذاری و اثرپذیری مستقیم و غیرمستقیم به صورت مقایسهای
با توجه به اینکه برای محاسبات اثرهای غیرمستقیم نرمافزار را چندبار به توان میرساند، جمع اثرگذاری و اثرپذیری غیرمستقیم اعداد چندرقمی درمیآید و مقایسه آن با اثرهای مستقیم دشوار می شود. در جدول(7) سهم عوامل از کل اثرگذاری و اثرپذیری بر اساس مستقیم و غیرمستقیم نشان داده است. چنان که مشاهده میشود، ده عامل در ستون اثرگذاری بیشترین سهم را در اثرگذاری مستقیم داشته اند.
جدول(7): فهرست طبقه بندی شده عوامل با بیشترین سهم در اثرگذاری و اثرپذیری مستقیم و غیرمستقیم
رتبه | شاخص | اثرگذاری مستقیم | شاخص | اثرپذیری مستقیم | شاخص | تاثیرگذاری غیرمستقیم | شاخص | اثرپذیری غیرمستقیم |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | یکسانی محتوای طرح | 603 | نارضایتی | 637 |
یکسانی طرح | 598 | نارضایتی | 628 |
2 | زمان تهیه | 558 | تصمیم گیری نادرست | 615 | دخالت مسئولین | 558 | تصمیم گیری | 605 |
3 | دخالت مسئولین | 558 | کارایی | 615 | زمان تهیه | 557 | کارایی | 605 |
4 | ارتباط با مشاور | 558 | راهکارهای غیرمنطقی | 580 | ارتباط با مشاور | 554 | راهکار غیرمنطقی | 574 |
5 | راهکارهای غیرمعقول | 558 | کمبود اعتبار | 523 | راهکار غیرمنطقی | 551 | تراز منفی | 525 |
6 | عدم توجه به شرایط محلی | 546 | شرایط محلی | 523 | کمک دولتی | 548 | کمبود درآمد | 523 |
7 | کمک دولتی | 546 | تراز مالی منفی | 523 | شرایط محلی | 541 | شرایط محلی | 522 |
8 | کمبود اعتبار | 535 | زمان تهیه | 512 | کمبود درآمد | 533 | زمان تهیه | 517 |
9 | عدم توجه به منطقه شهری | 535 | نارسایی | 512 | درآمد پایدار | 532 | نارسایی | 512 |
10 | عدم وجود درآمد پایدار | 535 | تاکید بر تهیه | 501 | منطقه شهری | 531 | تاکید بر تهیه | 500 |
11 | تاکید بر تهیه | 523 | مالکیت اراضی | 489 | تاکید بر تهیه | 529 | منطقه شهری | 493 |
12 | تصمیم گیری نادرست | 501 | منطقه شهری | 489 | تصمیم گیری نادرست | 504 | مالکیت اراضی | 491 |
13 | کارایی | 501 | درآمد پایدار | 478 | کارایی | 501 | درآمد پایدار | 478 |
14 | نارضایتی | 455 | دخالت مسئولین | 466 | نارضایتی | 454 | تاثیر مهاجرت | 475 |
15 | مالکیت اراضی | 444 | ارتباط با مشاور | 466 | مالکیت اراضی | 447 | ارتباط ب مشاور | 470 |
16 | برآورد نیازهای واقعی جمعیت | 432 | تاثیر مهاجرت | 466 | نارسایی | 442 | دخالت مسئوولین | 468 |
17 | دستگاههای دولتی | 432 | یکسانی طرح | 455 | دستگاه دولتی | 434 | یکسان طرح ها | 454 |
18 | تراز منفی مالی | 421 | مدیریت یکپارچه | 444 | تراز مالی منفی | 416 | مدیریت یکپارچه | 444 |
19 | تاثیرمهاجرت | 375 | دستگاههای دولتی | 375 | مدیریت یکپارچه | 380 | دستگاه دولتی | 381 |
20 | مدیریت یکپارچه | 375 | کمک دولتی | 318 | تاثیر مهاجرت | 380 | کمک دولتی | 323 |
منبع:(یافته های پژوهش، 1400)
همانطور که در جدول(5-5) مشاهده میشود ده عاملی که در ستون اثرگذاری مستقیم بیشترین نقش را داشته اند، عبارتند از (یکسانی محتوای طرح، زمان تهیه طرح، دخالت مسئولین، عدم ارتباط با مشاور، راهکار های غیرمعقول، عدم توجه به شرایط محلی، نبود کمک دولتی، کمکبود اعتبار و عدم وجود درآمد پایدار) ودر اثرگذاری غیرمستقیم نیز عوامل(نارضایتی، تصمیمگیری نادرست، عدم وجود کارایی، تراز مالی منفی، کمبود درآمد، زمان تهیه طرح بیشترین سهم را داشتهاند.
همچنین، برحسب ماتریس اثرگذاری و وابستگی بالقوّة مستقیم و غیرمستقیم در (شکل5-17) ،می توان گفت که شاخص یکسانی محتوای طرح، در رتبة اوّل تأّثیرگذاری مستقیم و همچنین در رتبه اول تاثیرگذاری غیرمستقیم قرار گرفته است. در قسمت راست شکل(5-18)،متغیر یکسانی محتوای طرح در ردة اوّل بیشترین میزان وابستگی غیرمستقیم و دخالت مسئولین در رتبه دوم قرار دارد. در حالی که در میزان اّثرگذاری بالقوّه، یکسانی محتوای طرح در رتبه اول و زمان تهیه طرح دررتبة دوم قرار دارد. در این راستا، با توجّه به 20 متغیر کلّی بررسی شده، 20 نیروی پیشران کلیدی نیز به ترتیب از بیشترین به کمترین اهمیت به صورت ذیل قابل ارائه است.
شکل(6): طبقهبندی متغیرها بر حسب تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مستقیم و غیرمستقیم
بحث
جهان معاصر عرصه تحولات شگرف و پویایی شتابنده است. تغییرات چنان غافلگیرکننده و برق آسا از راه میرسند که کوچکترین کم توجهی به آن میتواند به بهای گزاف غافلگیری راهبردی در همه عرصههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تمام شود. در این محیط سرشار از تغییر و بیثباتی، و آکنده از عدم قطعیتها، تنها رویکرد و سیاستی که احتمال کسب موفقیت بیشتری دارد، تلاش برای معماری آینده است(امانپور و همکاران، 1398،امیری فهلیانی، 1397). از این رو، این مطالعه با هدف ارزیابی آگاهی و نگرش کارشناسان حوزه شهری نسبت به تحقق پذیری اهداف طرح جامع شهر نورآباد ممسنی با استفاده از روش تحلیل ساختاری به تصویر کشیده است. در چارچوب مطالعات آیندهنگرانه و با بهرهگیری از رویکرد سناریونگاری، میتوان ضمن سنجش وضعیت کلی حاکم بر طرح جامع شهری، الگوی پایداری یا ناپایداری آن را نیز از چگونگی توزیع فضایی متغیرها در سطح نمودارها و شکلهای خروجی از نرمافزار میکمک دریافت. همچنین، درصد تقریباً بالای ضریب پرشدگی (83%) درمتغیرهای تحقیق، میزان روایی و پایایی ابزارهای پژوهش را در سطح تقریبا بالایی مورد تایید قرار میدهد. به این منظور، پژوهش حاضر ضمن سنجش اثرات مستقیممتغیرها، ابعاد اثرگذاری ـ وابستگی غیرمستقیم و بالقوه متغیرها را نیز در چیدمان فضایی متغیرها و تدوین نیروهای پیشران کلیدی و سناریوهای نهایی لحاظ نموده است.
شکل(7): نمودار وضعیت پایداری/ ناپایداری سیستم
همچنین تجزیه وتحلیل اطلاعات بدستآمده تایید کننده این نکته بود که وضعیت متغیرهای حاکم بر تحقق پذیری طرح جامع شهر نورآباد ناپایدار است(شکل 7).
شناسايي سناريوهاي مطلوب با روش CIB
پس از تكميل ساختار تحليل اثرات متقاطع و شناسايي پيشران هاي شگفت انگيز، براي پرهيز از تناقضات و تضادها بايد فرضهاي سناريو از نقش دوگانه هركدام از توصيفگرها براي اثرگذاري روي منبع و هدف، پيكربندي خوبي ارايه دهند. در تهيه پرسشنامه پيشرانهاي كليدي، به اين نكته بايد توجه كرد كه سازگاري دروني ماتريس ايجاد شده يك سناريو، نيازمند انتخاب متغيرهاي توصيفگر به روشي است كه تضمين ميكند، كه هيچ متغير ديگري از يك توصيفگر يكسان، از جانب آثار تركيبي ديگر توصيفگرها، به اين متغير توصيفگر قوياً ترجيح داده نميشود. براي تدوين و طراحي سناريوهاي محتمل از ميان 10 پیشران كليدي كه از طريقالگورتيم متقاطع شناسايي شده بودند، در نهايت توصيف كنندههاي كليدي با قواعد كدگذاري شده در روش،CIB ماتريسبندي و دوباره در اختيار متخصصان و خبرگان قرار گرفت. با توجه به آیندهنگري عاملهاي كليدي يك ماتريس 20*20 با اين مفهوم اگر در وضعیت تهیه تا اجرای طرح هر يك از وضعيتهاي سهگانه تغييري رخ دهد، چه تأثيري بر روند تحققپذیری طرح خواهد گذاشت، نگارش شد. بدين صورت كه بر اساس قضاوتهای پيشرو، ارتباطات و تعاملات مؤلفهها و فرايندهاي ساختار يافته، سناريوهايي درباره آينده شكل ميگيرد.
جدول(8): وضعیت هر یک از عوامل به تفکیک هر سناریو
سناریو عامل | Senario No. 1 | Senario No. 2 | Senario No. 3 | Senario No. 4 | Senario No. 5 | |
عامل 1 | یکسانی محتوای طرح | A1 | A3 | A3 | A3 | A3 |
عامل 2 | فاصله تصویب طرح | B1 | B3 | B3 | B3 | B3 |
عامل 3 | دخالت مسئولین | C1 | C3 | C3 | C3 | C3 |
عامل 4 | ارتباط با مشاور | D1 | D3 | D3 | D3 | D3 |
عامل 5 | راهکار غیرمعقول | E1 | E3 | E3 | E3 | E3 |
عامل 6 | مشارکت مردمی | F1 | F3 | F3 | F3 | F3 |
عامل 7 | کمک دولتی | G1 | G2 | G2 | G2 | G2 |
عامل 8 | کمبود اعتبارات | H1 | H2 | H2 | H2 | H2 |
عامل 9 | عدم توجه به حوزه شهری | I1 | I2 | I3 | I2 | I3 |
عامل 10 | درآمد پایدار | J1 | J2 | J2 | J3 | J3 |
ماخذ: (محاسبات نگارندگان: 1399)
در وضعیت های سناریوهای بدست آمده، وضعیت نامطلوب بر نقش مطلوب برتری دارد. در کل از 100 درصد حالت بررسی شده، حدود 20 درصد از وضعیت ها دارای حالت خوش بینانه، 22 درصد حالت وضعیت ایستا و 58 درصد حالت دارای وضعیت بدبینانه می باشند. خوش بینانهترین سناریوی بدست آمده سناریوی شماره یک می باشد و بهبود وضعیت تحقق پذیری طرح جامع شهری باید مبتنی بر این سناریو باشد. بدترین سناریو ممکن سناریو شماره 5 می باشد که بیشتر بر وضعیت بدبینانه نسبت به آینده حرکت می کند(جدول 8).
بحث ونتیجه گیری
یکی از مهمترین مشکلاتی که در طرحهای توسعه شهری ایران وجود دارد بحث مربوط به آیندهپژوهی و ترسیم آینده میباشد. در این تحقیق به دنبال بررسی چالشهای موجود در زمینهیآیندهپژوهی طرحهای توسعه شهری ایران(با مطالعه موردی طرح جامع شهر نورآباد ممسنی) بودیم. امروزه آیندهنگاری به طور گستردهای به کار گرفته میشود و طیف وسیعی از رویکردهایی است که باعث بهبود فرایند تصمیمگیری میشود، رویکردهایی که تفکر درباره آیندهی بلندمدت را به همراه دارد. در طرحهای توسعه شهری ایران پیشبینیهای اقتصادی، جمعیتی، الگوی توسعه شهری، امکانات مالی شهرداری و کاربریهای شهری انجام میشود، که در واقع ترسیمکننده آینده هستند. با توجه به نتایج تحقیق از مهمترین چالشهای پیشرو در آیندهپژوهی این طرحها میتوان به این موارد اشاره داشت: عدم توجه به ارتباطات اجزا و عناصر مختلف سیستم شهر و همچنین عدم توجه به سیستمهای کلان شامل سیستم اقتصاد ملی، سیستم سیاست ملی و غیره، در پیشبینیها، استفاده از روشهای کمی با قطعیت بالا، توجه بیش ازحد به پیشبینی جمعیت و کاربری اراضی و عدم توجه به سایر بخشها و نیز عدم توجه به نقش مردم و تصمیمگیریهای آنها در آیندهپژوهی .در این راستا سعی بر این بود که با استفاده از شاخصهای انتخاب شده از سطوح برنامهریزی طرحهای توسعه شهری تا سطح اجرایی طرح جامع در شهر نورآباد و با بهرهگیری از الگوی مطالعات آیندهپژوهی SCENARIO WIZARD ،الگویی مطلوب در تحقق پذیری این طرح در شهر نورآباد ارائه شود. بنابراین متغیرهای کلیدی از طریق روش دلفی شناسایی شده و در مرحله سناریونگاری با استفاده از همین روش، حالتهای مختلف متصور، برای متغیرهای کلیدی تعیین شده و تأثیرات آنها به وسیله نخبگان دانشگاهی و مدیران اجرایی شهر نورآباد بر پایه مقایسات زوجی در این نرمافزار مورد ارزیابی قرارگرفت. سپس تمامی سناریوهای به دستآمده در جلساتی به بحث گذاشته شده و درنهایت سناریوها مورد بازبینی قرار گرفتند.
پژوهش حاضر ضمن سنجش اثرات مستقیم متغیرها، ابعاد اثرگذاری ـ وابستگی غیرمستقیم و بالقوه متغیرها را نیز در چیدمان فضایی متغیرها و تدوین نیروهای پیشران کلیدی و سناریوهای نهایی لحاظ نموده است. پژوهش حاضر با فرض وجود یا عدم وجود هر کدام از متغیرها و شرایط حضور آنان در سیستم طرح جامع شهری، این امکان را فراهم نموده است تا ضمن ارائه یافتههایی واقع بینانهتر از وضعیت طرح جامع، سناریوهایی مبتنی بر واقعیتی منطقیتر نیز ارائه دهد. از دیگر سو، مشورت با نخبگان دانشگاهی و کارشناسان مسائل شهری، در مراحل مختلف پژوهش، از انتخاب متغیر تا امتیازدهی، ارزیابی و نتایج نهایی حاصل از تحلیل وضعیتهای ممکن در شرایط عدم قطعیت و قطعیت پیرامون توصیفگرهای تحقیق، درصد غیرصحیح بودن نتایج را به شدت کاهش داد، تمام سنایوهای بدستآمده، در جلساتی به بحث گذاشته و ایرادهای وارده در چارچوب سناریوها و متغیرها، مورد بازبینی قرار گرفت. بر اساس یافتههای تحقیق، متغیر یکسانی محتوای طرحهای جامع و تفصیلی برای شهرهای مختلف با امتیاز 53، دارای بیشترین ضریب تاثیرگذاری بر دیگر متغیرها بوده است؛ ارائه راهکارهای غیر منظقی و غیر قابل اجرا، فاصله زیاد بین زمان تهیه طرحهای شهری و تصویب آنها، دخالت و اعمال سلیقههای مسئولان و متولیان شهری، نبود ارتباط بین مهندسان مشاور و مدیریت شهری با امتیاز 49، تقليل كمكهاي دولتي به شهرداريها و تأكيد بر خودكفايي شهرداريها و عدم توجه به شرایط محلی و در نظر نگرفتن مشارکت مردمی با امتیاز 48، عدم وجود درآمد پایدار در شهرداری نورآباد ممسنی و کمبود اعتبارات شهرداری نورآبا با امتیاز 47، دارای بیشترین ضریب تاثیرگذاری و در رتبههای بعدی میزان تاثیرگذاری قرار گرفتهاند. همچنین نارضایتی شهروندان از عملکرد شهرداری، تصمیمگیری نادرست مدیران شهری، عدم برخورداری از کارایی و اثربخشی، نارسايي طرحها در برآورد جمعيت و نيازهاي واقعي جمعيت به ترتیب با امتیازهای(56)، (54)، (54)، (46)، دارای بیشترین تاثیرپذیری از دیگر متغیرها بودهاند. در وضعیت های سناریوهای بدست آمده، وضعیت نامطلوب بر نقش مطلوب برتری دارد. در کل از 100 درصد حالت بررسی شده، حدود 20 درصد از وضعیت ها دارای حالت خوش بینانه، 22 درصد حالت وضعیت ایستا و 58 درصد حالت دارای وضعیت بدبینانه می باشند. خوش بینانهترین سناریوی بدست آمده سناریوی شماره یک می باشد و بهبود وضعیت تحقق پذیری طرح جامع شهری باید مبتنی بر این سناریو باشد.در سناریوی اول، حال همة ما به ظاهر خوب است، شهرداری حال و روز همین روزها را دارد؛ البته با گرفتاریهایی صدچندان. به جای نگاه بلندمدت به مسائل شهری، نگاه حل بحران مستولی است و تصمیمات شهرداری در راستای حل چالشیترین مسائل جاری است. نبود ه درآمد پایدار در شهرداری و عدم برنامهریزی برای دستیابی به این نوع درآمد، عدم نظارت بر ساخت و سازها به واسطه ضعف درآمدی شهرداری و رشد و توسعه نامتوازن شهری همراه با مهاجرتهای عمده جوامع روستای شهرستان به شهر نورآباد ممسنی عمدتاً با غفلت مدیریت شهری باعث ایجاد مشکلات کالبدی، ترافیکی و اقتصادی برای شهر شده است و عملا امکان اجرای اصولی طرحهای توسعه شهری را با مشکل مواجه کرده است. مقایسه بین پژوهشهای گذشته و پژوهش حاضر نشان میدهد که، از بین پژوهشهای صورت گرفته درباره موضوع طرح های توسعه شهری، نتایج مطالعات صرافی و همکارانش (1394)نیز نشان میدهد که با وجود تحولات گسترده سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیکی در کشور و به تبع آن افزایش سطح آگاهی و دانش عمومی، وضعیت برنامه ریزی شهری در ایران تغییر چندانی نکرده است و طرحهای شهری همچنان بر همان سبک و سیاق گذشته تهیه میشوند. نگاهی گذرا به بازخورد طرحهای شهری اجرا شده در کشور میتواند تردیدهای جدیدی را نسبت به روش کنونی و سنتی برنامه ریزی ایجاد کند و نتایج این پژوهش هم راستا با پژوهش حاضر می باشد. همچین با نتایج پژوهش پوراحمد و حاتمی نژاد(1385)، که تحت عنوان «آسیب شناسی طرحهای توسعه شهری در کشور»به انجام رسیده است و به این نتیجه رسیده اند، که با وجود چهار دهه از تهیه و اجرای اين طرحها در عمل موفقیت چندانی حاصل نشده است هم راستا می باشد. این پژوهش همچنین هم راستا یا پژوهش عزیزی و آراسته (1390)، که در تحقیقی به ارزیابی تحققپذیری پیشبینیهای کاربری اراضی و پیشنهادهای جهات توسعه در طرح جامع شهر لار پرداختهاند میباشد، نتایج این پژوهش همچنین با مطالعات تقوایی و موسوی(1386) و ثقفی اصل(2016) هم راستا می باشد. هدف اين مقاله ارزيابي تحققپذيري پيشنهادهاي اصلي و تأثيرگذار در طرح جامع شـهر لار است. روش تحقيق به كار رفته در اين پژوهش، بر پايه روش ارزيابي كمي است. يافتههاي اين تحقيـق نشـان ميدهد كه اغلب پيشبينيهاي سطوح و سرانه كاربريها در اين طرح، با توجه به پيشبينـي افـق جمعيتـي شـهر، نادرست بوده است. با توجه به اینکه یکی از مهم ترین عوامل کلیدی موثر بر عدم تحقق پذیری اهداف طرح جامع تجدیدنظر شهر نورآباد ضعف اعتبارات و نبود درآمد پایدار در این شهر می باشد در نتیجه تمرکز پیشنهادهای پيوهش حاضر بر ایجاد درآمد پایدار در این شهرداری برای رفع معضلات این شهر و همچنین رسیدن به اهداف طرحهای توسعه شهری و طرح جامع این شهر میباشد.درنهایت هریک از این سناریوها باورپذیرند و هر کدام هم پتانسیل تحقق دارند؛ اما اینکه کدامیک روی دهد، به برنامهریزیهای امروز ما بستگی دارد. سناریوها هیچ تجویزی برای خود آینده ندارند، بلکه فیلمی کوتاه از امکانهایی هستند که ممکن است رخ دهند؛ اما اینکه درنهایت در کدام منزلگاه فرود آییم، به انتخاب مسیر امروزمان بستگی دارد. تحقیقات نسبتا جامعی در حیطه تحقق پذیری طرح های توسعه شهری توسط پژوهشگران صورت گرفته است اما نوآوری تحقیق حاضر در سناریوسازی و آینده نگاری در مورد وضعیت اجرای طرح جامع شهر نورآباد با توجه به شواهد موچود و استفاده از رویکرد آیندهپژوهی در سنجش میزان تحقق پذیری و شناسایی سناریوهای محتمل در آینده طرح های توسعه شهری(طرح جامع شهر نورآباد) و همچنین ارزیابی و تحلیل طرح جامع شهر نورآباد و تحلیل ساختاری این طرح در آینده پیش رو می باشد.
در نهایت راهبردهای زیر را میتوان برای بهبود وضعیت تحقق پذیری طرح جامع این شهر در نظر گرفت:
1- زمینه سازی برای توسعه گردشگری شهری و کمک به ایجاد درآمد پایدار در این شهر
2- تلاش برای ایجاد درآمد پایدار و کاهش وابستگی شهرداری به درآمدهای ناپایدار همچون تخلفات ساختمانی
3- تلاش برای هماهنگي بين دستگاهها و نهادها و ذينفوذان مؤثر بر حيات شهر بخصوص در هنگام تهیه، تصویب و اجرایی شدن طرح جامع
4- مشـاركت هـر چـه بيشـتر شـهروندان در برنامههاي مختلف شهر نورآباد
5- طولانی شدن روند تصویب طرح جامع شهر نورآباد خود عاملی بر عدم تحقق پذیری اهداف این طرح می باشد با توجه به اینکه این طرح بایستی در سال 1398 اجرایی شده باشد اما متاسفانه بعد از دو سال هنوز تصویب و به مرحله اجرا نرسیده است، پس مدیریت شهری بایستی تلاش خود را در جهت اجرایی شدن این طرح به انجام برساند.
6- نظارت مدون در اجرایی شدن ضوابط و پیشنهای طرح جامع شهر نورآباد
7- فراهم آوردن زمینه مشارکت بخش خصوصی برای ایجاد درآمد پایدار
منابع
1- اصغری شهریور، سولماز، طاهرنیا، رضوان و سیفی، بهاره،(1393)، جایگاه آیندهنگاری در فرآیند تهیه طرحهای توسعه شهری در ایران، اولین کنگره بینالمللی افقهای جدید در معماری و شهرسازی
2- امانپور، سعید، ملکی، سعید،صفاییپور، مسعود، امیریفهلیانی، محمدرضا،(1398)، تدوين سناريوها و ارائه راهبردهاي مؤثر در تابآوري اجتماعي آينده (مطالعة موردي: كلانشهر اهواز(،دوفصلنامة علمي جغرافياي اجتماعي شهري، دورة 6 ،شمارة 2 ،پياپي 15
3- امیری فهلیانی، محمدرضا،(1397)، کاربست رویکرد آیندهپژوهی در ارزیابی و تحلیل فضایی ابعاد و مولفههای تاب آوری اجتماعی و نهادی در مناطق کلان شهری(مطالعه موردی: شهر اهواز)، مقاله دوره دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز
4- پوراحمد، احمد، حاتمی نژاد، حسین، حسینی، سیدهادی(1385)،آسیب شناسی طرحهای توسعه شهری در کشور، پژوهشهای جغرافیای انسانی،دوره 38 ،شماره 57 ،تهران، صص 167- 180
5- ثقفیاصل، آرش، زبردست، اسفندیار و ماجدی، حمید،(1395)، ارزیابی میزان تحققپذیری پروژههای طراحی شهری در ایران * نمونه موردی: پروژههای اجراشده در تهران، فصلنامه معماری و شهرسازی آرمان شهر، شماره 17
6- داداشپور، هاشم،(1394)، ارزیابی میزان تحقق پذیری طرح های توسعه و عمران ناحیه ای در ایران(مورد مطالعه: طرح توسعه و عمران ناحیه ای ساوه)، فصلنامه آمایش محیط، شماره 41
7- زنگی آبادی، علی، عبدالهی، مهدی، سالکقهقرخی، رقیه و قاسم زاده، بهنام،(1393)، ارزیابی عوامل اثرگذار بر عدم تحقق پذیری طرح های جامع شهری در ایران و چالش های های مربوط به آن(مطالعه موردی؛ محور تاریخی ـ فرهنگی منطقه 6 شهر تبریز، مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، سال پنجم، شماره هجدهم
8- حاتمینژاد حسین، فرجی ملايی، امین(1390)، امکان سنجی اجرای طرحهای استراتژی توسعه شهری در ايران، مطالعات و پژوهشهای شهری و منطقهای، سال دوم شماره هشتم، بهار؛ اصفهان، صص 55-89
9- حيدری، عباد ا...، مترجم(1387)، آیندهپژوهي و مدیریت آینده در سي دقيقه. نوشته پرو ميچيچ. انتشارات وزارت دفاع و پشتيباني نيروهای مسلح، حوزه توسعه کاربرد فناوری های پيشرفته، مرکز آینده پژوهي و اطالع رساني. تهران
10- سیف الدینی، فرانک،(1383)، ارزشیابی طرح ها و برنامه ها، تهران؛ نشر آییژ
11- شریفی، عبدالنبی (1385)، عدالت اجتماعی و شهر:تحلیلی بر نابرابریهای منطقهای در شهر اهواز، پایاننامه دوره دکتری جغرافیا گرایش برنامهریزی شهری، دانشگاه تهران
12- صفاییپور، مسعود و علیزاده، هادی،(1395)، تحلیل فازی شاخص های موثر در ارزیابی توان توسعه شهری نمونه موردی: حوضه آبریز غفار، نشریه علمی ـ پژوهشی جغرافیا و برنامهریزی، سال بیستم، شماره 56
13- عزیزی، محمدمهدی و آراسته، مجتبی،(1390)، ارزیابی تحقق پذیری پیش بینی های کاربری اراضی و پیشنهادهای جهات توسعه در طرح جامع شهر لار، مطالعات و پژوهش های شهری و منطقه ای، سال سوم، شماره 11
14- قربانی، رسول و همکاران( 1393)، نگرشی بر الگوهای نوین آمایش شهری، انتشارات فروزش، تبریز
15- قدمی، مصطفی و حسینی سیاهگلی،(1395)، ارزیابی عوامل موثر بر پیاده سازی برنامهریزی استراتژیک در ایران، فصلنامه تحقیقات حغرافیایی، سال سی و یکم، شماره 120
16- قدرتی، م،(1381)، ارزیابی طرح جامع شهر شیروان با تاکید بر ابعاد فضایی ـ کالبدی آن، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تربیت معلم
17- مزینی، منوچهر،(1387)، برنامهریزی تکثرگرا، برنامهریزی وکالتی، شهرداری ها، مجله شهرداری، شماره 1 و 2
18- مهديزاده، جواد و همكاران (1382)، برنامهریزی راهبردی توسعه شهری، مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی ایران، چاپ اول
19- وحیدی برجی، گلدیس، نوریان، فرشاد و عزیزی، محمدمهدی،(1396)، شناسایی علل عدم تحقق کاربریهای پیشنهادی در طر حهای توسعه شهری ایران با استفاده از نظریه زمینهای، نشریه هنرهای زیبا، معماری و شهرسازی، دوره 22، شماره 1
20- Godet, A. J., Meunier, M. F., Roubelat, F., (2003). Structural analysis with the MICMAC method & actors strategy with MACTOR method, Futures Research Methodology, No, 2.
21- Gordon, A., (2009), «Future Savvy,» American Management Association Press, New York.
22- Ejdys, J., Nazarko, J., Nazarko, L., Halicka, K., (2015), Foresight application for transport sector, in: Clean Mobility and Intelligent Systems, M. Fiorini, J-C. Lin (Eds), The Institution of Engineering and Technology, first edition, London, Pp 377-402.
23- Hejazi, A. (2011), Developing Frameworks for New Theories in Futures Studies. WFS' annual conference proceeding: World Future Volume" through pages 81 to 99.
24- Ratciffe، J. & krawczyk E. (2011). Imagineering city futures: the use of prospective through scenarios in urban olanning، futures, 6(1), 12-14.
25- Schon, D.A., 1983, The reflective practitioner: How professionals think in action. New York: Basic Books.
Application of Future Research Approach in the Feasibility of Objectives of Urban Development Plans (Case Study: Noorabad Mamasani Master Plan)
Comprehensive urban plans, as pivital management tool on a city-wide scale, have faced problems in the previous decades, which have made it difficult to achieve their goals. One critical method in recognizing the success rate of urban development projects is to evaluate them in line with the principles of sustainable development. Addressing this issue is considered as an tool in measuring the success and feasibility of the proposals of the comprehensive plan and helps the planners to better understand the problems when preparing and compiling comprehensive plans. We aim to evaluate the feasibility of the main and effective proposals in the comprehensive plan of Noorabad Mamasani city using the application of futurology approach. The study is practical and has been conducted in terms of exploratory method at the exploratory level and based on the future research approach. Driving forces have been prioritized according to the experts' opinion, using future research software (Micmac) based on the degree of importance and uncertainty. Wizard scenario software was used to write possible scenarios. Ten factors were identified in the column of direct influence, which played the greatest role in the realization of the master plan of Noorabad city. In the case of the obtained scenarios, the unfavorable situation prevails over the favorable role. Out of 100%, about 20% of the cases were optimistic, 22% static and 58% pessimistic. The best scenario is scenario no.1.
Keywords: urban development plans, comprehensive plan, future research, scenario planning, Noorabad city
[1] - Harris
[2] - Mata Brown