تعیین درجه روزهای رشد و رابطه آن با عملکرد و اجزای عملکرد در مراحل مختلف فنولوژیکی ژنوتیپ های لوبیا سفید
محورهای موضوعی : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر
محسن سوقانی
1
(عضو باشگاه پزوهشگران جوان .دانشگاه ازاد واحد کرج)
شاهین واعضی
2
(استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات بذر ونهال)
سید حسین صباغ پور
3
(دانشیار پژوهشی منابع طبیعی همدان)
ایمان نادعلی
4
(عضو باشگاه پژوهشگران جوان .دانشگاه ازاد کرج)
مهدی غفاری
5
(کارشناس ارشد زراعت دانشگاه همدان)
کلید واژه: عملکرد, لوبیا, درجه روز رشد, اجزای عملکرد و همبستگی,
چکیده مقاله :
به منظور تعیین درجه روزهای رشد در مراحل فنولوژیکی لوبیا سفید (Phaseolus vulgaris L.) و رابطه آن با عملکرد و اجزای عملکرد دانه، پژوهشی در سال 1387 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج بر روی ده لاین منتخب و پر عملکرد لوبیا سفید انجام گرفت. مراحل رویشی و زایشی گیاه به همراه صفات عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در بوته و اجزای عملکرد دانه اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج نشان داد که در بین صفات فنولوژیک، بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه مربوط به صفت درجه روز تجمعی تا مرحلهR5بود. در بین ژنوتیپ ها هیچ گونه اختلافی در مرحلهV4مشاهده نشد و تفاوت ژنوتیپ ها از مرحلهR5آغاز شد. به طور نسبی ژنوتیپ هایی که بیشترین درجه روز تجمعی را برای ورود به مرحله زایشی و رسیدگی داشتند پتانسیل بیشتری برای تولید عملکردهای بالاتر از خود نشان دادند که در این میان ژنوتیپ (1.4) و (4.1) در کلیه مراحل فنولوژیک بیشترین درجه روز تجمعی را دریافت نمودند و ژنوتیپ (4.1) به دلیل وضعیت بهتر از نظر اجزای عملکرد و عملکرد بیولوژیک در نهایت عملکرد دانه بیشتری تولید نمود.
ی