بررسی صفات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه گیاه Punica granatum L. رقم توسفید گرگان در مقایسه با دو رقم تجاری
محورهای موضوعی : گیاهان داروییمنصور عجمی 1 , اسماعیل سیفی 2 * , فریال وارسته 3 , صادق آتشی 4
1 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
کلید واژه: انار, آنتیاکسیدان, آنتوسیانین, فنول, ریختشناسی, فلاونوئید,
چکیده مقاله :
انار (Punica granatum L.) یک محصول بیرقیب در کشور ایران محسوب میشود و به میزان زیادی در اکثر نقاط کشور پرورش مییابد. در این تحقیق، سه رقم انار توسفید (از ارقام قدیمی و فراموششده گرگان)، کلباد و ملس ساوه از نظر خصوصیات مختلف مورد مطالعه قرار گرفتند. میوهها از یک باغ استاندارد در حومه شمالی شهر گرگان بر اساس معیار تجاری و به صورت تصادفی برداشت، بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و از نظر خصوصیات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی بررسی شدند. بین ارقام از نظر تمام صفات مورد بررسی تفاوتهای معنیداری در سطح احتمال یک یا پنج درصد وجود داشت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن میوه (391/20 گرم)، قطر میوه، طول به قطر میوه، حجم میوه، ضخامت پوست، رطوبت پوست، طول تاج، قطر تاج، طول آریل، قطر آریل، مواد جامد محلول، گلوکز (13/47 میلیگرم در 100 گرم) و فروکتوز (12/88 میلیگرم در 100 گرم) مربوط به رقم توسفید گرگان، بیشترین میزان آنتوسیانین کل آب (0/43 میکرومول در گرم) و ویتامین ث (2/42 میلیگرم در 100 میلیلیتر) مربوط به رقم ملس ساوه و بیشترین میزان pH (4/30)، هدایت الکتریکی (4/46 میلیموس در سانتیمتر)، اسیدیته (0/174 درصد) و آنتیاکسیدان (81/31 درصد رادیکال آزاد) مربوط به رقم کلباد بود. طبق نتایج، رقم فراموششده توسفید گرگان دارای خواص بارز و مفیدی است و توسعه و مصرف آن در سلامتی انسان نقش بسزایی خواهد داشت. بازمعرفی این رقم میتواند آن را از خطر انقراض و فراموشی همیشگی نجات دهد و باغداران و کارشناسان را برای تکثیر، پژوهش و توسعه آن تشویق نماید.
Pomegranate (Punica granatum L.) is an unrivaled crop in Iran and is grown in large quantities in most parts of the country. In this study, three cultivars of Toosefid, Kolbad and Malas Saveh were studied for different characteristics. The fruits were randomly picked from a standard orchard in the northern fields of Gorgan, based on the commercial harvest index, immediately transported to the laboratory and examined for morphological, phytochemical and antioxidant properties. There were significant differences between cultivars in terms of all the studied traits at the level of one or five percent probability. The results showed that the highest fruit weight (391.20 g), fruit diameter, length to fruit diameter, fruit volume, skin thickness, skin moisture, crown length, crown diameter, aril length, aril diameter, total soluble solids, glucose (13.47 mg/100 g) and fructose (12.88 mg/100 g) were related to Gorgan Toosefid cultivar and the highest amount of anthocyanin (0.43 µmol/g) and vitamin C (2.42 mg/100 ml) belonged to Malas Saveh cultivar and the highest amount of pH (4.03), electrical conductivity (4.46 mmohs/cm), acidity (0.174%) and antioxidants (81.31%) belonged to Kolbad cultivar. According to the results, the forgotten cultivar of Toosefid Gorgan has distinct and useful properties and its development and consumption will play an important role in human health. Re-introducing this cultivar can save it from the danger of extinction and permanent oblivion and encourage gardeners and experts to reproduce and grow it and also do research on it.