ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص آنتی اکسیدانی گزنه سفید(Lamium album L) بومی استان مازندران
محورهای موضوعی : گیاه شناسی
امین رنجبر
1
,
علیرضا لادنمقدم
2
*
,
شهروز حبیبی کوتنایی
3
,
راضیه نادرخانی
4
,
مهدی مهام
5
1 - گروه علوم باغبانی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
3 - گروه کشاورزی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان ، ایران
4 - گروه ریاضی و آمار، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
5 - گروه شیمی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
کلید واژه: آنتیاکسیدان, اسانس, ترکیبات فنولی, فلاونوئیدها, Lamium album L. .,
چکیده مقاله :
گیاه گزنه سفید (Lamium album L.) به عنوان یک گیاه دارویی با خواص متنوع، در طب سنتی و تحقیقات علمی بسیار مورد توجه قرار گرفته و قابلیت های درمانی و بیولوژیکی قابل توجهی دارد. بر این اساس مطالعه حاضر به ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص آنتی اکسیدانی گزنه سفید این گیاه در استان مازندران میپردازد. نمونههای گیاه از حوالی روستای ییلاقی لگا شهرستان رامسر جمعآوری و پس از شناسایی، در سایه خشک شدند. اسانس گیری با استفاده از روش تقطیر با آب و به کمک دستگاه کلونجر انجام شد، و ترکیبات اسانس با بهکارگیری دستگاه GC/MS شناسایی و تعیین مقدار گردید. عصاره متانولی با استفاده از روش سوکسله استخراج و ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب با روشهای فولین-سیوکالتو و آلومینیوم کلراید اندازهگیری شدند. همچنین، فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره با استفاده از روش DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیباتp-Xylene(%34.19)،Germacrene D (22.03%)،o-Xylene (13.08%)و m-Xylene (10.76%) از مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده گیاه گزنه سفید می باشند. میزان فنول کل در عصاره برابر با 0.2± 128.15 میلیگرم معادل گالیک اسید به گرم نمونه و مقدار فلاونوئیدها 0.1 ± 28.22 میلیگرم معادل روتین به گرم نمونه بود و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH برای عصاره گزنه سفید با IC50برابر با 1586.89 میکروگرم برگرم مشاهده شد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که گزنه سفید با توجه به خواص متنوعی که دارد، دارای پتانسیل بالایی برای کاربرد در صنایع دارویی و غذایی است.
White dead nettle (Lamium album L.) is a medicinal plant with diverse properties. It has been highly regarded in traditional medicine and scientific research and has significant therapeutic and biological capabilities. Accordingly, the present study evaluates the phytochemical compounds and antioxidant properties of white dead nettle in Mazandaran province. Plant samples were collected from the vicinity of the Lega summer village of Ramsar city and, after identification, were dried in the shade. The essential oil extraction was performed using water distillation using a Clevenger apparatus, and essential oil compounds were identified and quantified using a GC/MS apparatus. The methanol extract was extracted using the Soxhlet method, and phenolic and flavonoid compounds were measured using the Folin-Ciocalteau and aluminium chloride methods, respectively. Also, the antioxidant activity of the extract was evaluated using the DPPH method. The compounds p-Xylene (34.19%), Germacrene D (22.03%), o-Xylene (13.08%), and m-Xylene (10.76%) are the most important constituents of the white dead nettle plant. The amount of total phenols in the extract was 128.15 ± 0.2 mg gallic acid equivalent per gram of sample; the amount of flavonoids was 28.22 ± 0.1 mg rutin equivalent per gram of sample, and the DPPH free radical scavenging activity for the white dead nettle extract was observed with an IC50 of 1586.89 μg/g. In general, the results of this study showed that white dead nettle is of high potential for application in the pharmaceutical and food industries due to its diverse properties.
- Baumli, J., Antal, N., Casoni, D., & Cimpoiu, C. (2023). Use of Secondary Metabolites Profiling and Antioxidant Activity to Unravel the Differences between Two Species of Nettle. Plants, 12(18), 3233.
- Bubueanu, C., Campeanu, G., Pirvu, L. U. C. I. A., & Bubueanu, G. E. O. R. G. E. (2013). Antioxidant activity of butanolic extracts of Romanian native species–Lamium album and Lamium purpureum. Romanian Biotechnological Letters, 18(6), 8855-8862.
- Chang, C. C., Yang, M. H., Wen, H. M., & Chern, J. C. (2002). Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colometric methods. Journal of food and drug analysis, 10(3), 3.
- Czerwińska, M. E., Świerczewska, A., & Granica, S. (2018). Bioactive constituents of Lamium album L. as inhibitors of cytokine secretion in human neutrophils. Molecules, 23(11), 2770.
- Fathi, H., Gholipur, A., Ali Ebrahimzadeh, M., Yasari, E., Ahanjan, M., & Parsi, B. (2018). In vitro evaluation of the antioxidant potential, total phenolic and flavonoid content and antibacterial activity of Lamium album extracts. Int J Pharm Sci, 9(10), 4210-9.
- Kelayeh, T. P. S., Abedinzade, M., & Ghorbani, A. (2019). A review on biological effects of Lamium album (white dead nettle) and its components. Journal of Herbmed Pharmacology, 8(3), 185-193.
-Konarska, A., Weryszko-Chmielewska, E., Matysik-Woźniak, A., Sulborska, A., Polak, B., Dmitruk, M., ... & Rejdak, R. (2021). Histochemical and phytochemical analysis of Lamium album subsp. album L. corolla: Essential oil, triterpenes, and iridoids. Molecules, 26(14), 4166.
- Kukrić, Z. Z., Topalić-Trivunović, L. N., Kukavica, B. M., Matoš, S. B., Pavičić, S. S., Boroja, M. M., & Savić, A. V. (2012). Characterization of antioxidant and antimicrobial activities of nettle leaves (Urtica dioica L.). Acta periodica technologica, (43), 257-272.
- Mazandarani, M. (2022). Phytochemical and antioxidant activity of Tanacetum parthenium (L.) Schultz. essential oil in different habitats of Golestan province.
-Morteza-Semnani, K., Saeedi, M., & Akbarzadeh, M. (2016). Chemical composition of the essential oil of the flowering aerial parts of Lamium album L. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(3), 773-777.
- Najjarfirozjaee, M., Hemmati, Kh., Khorasaninejhad, S., Daraei Garmakhany, A., & Bagherifard, A.. (2014). Effect Of Altitude On Morphological And Biochemical Characteristics Of Nettle (Urtica Dioica L.) Plant In Mazandaran And Golestan Provinces. Journal Of Plant Environmental Physiology, 9(3 (35)), 1-11.
- Niknejad H, Asgharian A. (2015). Determination of antibacterial and antioxidant activity and identifying chemical compounds of Urtica dioica L. leaf essence as a potent antibacterial agent . pajoohande, 20 (4) :234-239
- Pereira, O. R., Domingues, M. R., Silva, A. M., & Cardoso, S. M. (2012). Phenolic constituents of Lamium album: Focus on isoscutellarein derivatives. Food Research International, 48(1), 330-335.
- Rashedi, H., Amiri, H., & Gharezi, A. (2015). Assessment of phytochemical and antioxidant properties of the Capparis spinosa L. Khuzestan province. J Qazvin Univ Med Sci, 18(6), 11-7.
- Salehi, B., Armstrong, L., Rescigno, A., Yeskaliyeva, B., Seitimova, G., Beyatli, A., ... & Sharifi-Rad, J. (2019). Lamium plants—A comprehensive review on health benefits and biological activities. Molecules, 24(10), 1913.
- Sarma Kataki, M., Murugamani, V., Rajkumari, A., Singh Mehra, P., Awasthi, D., & Shankar Yadav, R. (2012). Antioxidant, hepatoprotective, and anthelmintic activities of methanol extract of Urtica dioica L. leaves. Pharmaceutical Crops, 3(1).
- Sartoratto, A., Machado, A. L. M., Delarmelina, C., Figueira, G. M., Duarte, M. C. T., & Rehder, V. L. G. (2004). Composition and antimicrobial activity of essential oils from aromatic plants used in Brazil. Brazilian Journal of Microbiology, 35, 275-280.
- Singleton, V. L., Orthofer, R., & Lamuela-Raventós, R. M. (1999). [14] Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of folin-ciocalteu reagent. In Methods in enzymology (Vol. 299, pp. 152-178). Academic press.
- Afshin, M., Sharifi-Rad, M., & Saeidi, S. (2023). Phytochemical investigation, antioxidant and antibacterial activities of Tanacetum parthenium L. aerial parts and root ethanolic extracts at different phenological stages. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 39(3), 445-464.
- Sokovic, M., Marin, P. D., Brkic, D., & van Griensven, L. J. (2008). Chemical composition and antibacterial activity of essential oils against human pathogenic bacteria. Food, 1(2), 220-226.
- Sulborska, A., Konarska, A., Matysik-Woźniak, A., Dmitruk, M., Weryszko-Chmielewska, E., Skalska-Kamińska, A., & Rejdak, R. (2020). Phenolic constituents of Lamium album L. subsp. album flowers: Anatomical, histochemical, and phytochemical study. Molecules, 25(24), 6025.
-Tungmunnithum, D., Thongboonyou, A., Pholboon, A., & Yangsabai, A. (2018). Flavonoids and other phenolic compounds from medicinal plants for pharmaceutical and medical aspects: An overview. Medicines, 5(3), 93.
- Uwineza, P. A., Gramza-Michałowska, A., Bryła, M., & Waśkiewicz, A. (2021). Antioxidant activity and bioactive compounds of lamium album flower extracts obtained by supercritical fluid extraction. Applied Sciences, 11(16), 7419.
-Yordanova, Z. P., Zhiponova, M. K., Iakimova, E. T., Dimitrova, M. A., & Kapchina-Toteva, V. M. (2014). Revealing the reviving secret of the white dead nettle (Lamium album L.). Phytochemistry Reviews, 13, 375-389.