طراحی واعتبارسنجی مدل آموزش و توسعه حرفهای معلمان بر اساس رویکرد کارآفرینانه
محورهای موضوعی : آموزش و پرورشقاسم بامیری 1 , محسن دیبایی صابر 2 , سیف اله فضل الهی 3
1 - دانشجوی دکتری گروه مدیریت آموزشی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
2 - دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
3 - استادیار گروه علوم تربیتی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
کلید واژه: آموزش و توسعه حرفهای معلمان, رویکرد کارآفرینانه, راهبردهای آموزشی.,
چکیده مقاله :
هدف: هدف پژوهش حاضر طراحی مدل آموزش و توسعه حرفهای معلمان بر اساس رویکرد کارآفرینانه بود. روش: پژوهش حاضر از رویکرد آمیخته اکتشافی در دو فاز کیفی و کمی که در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل توصیفی پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه اساتید دانشگاه فرهنگیان، دولتی و آزاد شهرکرد که حجم نمونه با مصاحبه با 15 نفر در حد اشباع قرار گرفت. ابزار اندازهگيري مصاحبه نیمه ساختارمند بود. جهت تجزيه و تحليل اطلاعات براساس رویکرد گرند تئوری استفاده شد. یافتهها: یافته ها نشان داد، براساس شش عنصر برنامه درسی برخاسته از دادههای کیفی شامل: منطق، هدف، محتوا، راهبرد آموزشی، مواد آموزشی، و ارزشیابی بوده است و مدل حاصله از مصاحبه، در حوزه اصلی «منطق» شامل: کمک به رشد مهارت های دانش آموزان، کمک به رشد مهارت های معلمان، کمک به جامعه، شناسایی فرصت ها؛ حوزه اصلی در «اهداف» شامل: توسعه دانشی معلمان، رشد مهارت های فردی معلمان؛ حوزه اصلی در «محتوا» شامل: محتوای تئوریک (دانشی)، محتوای مهارتی، محتوای براساس متد جهانی؛ حوزه اصلی در «راهبردهای آموزشی» شامل: روش مستقیم، روش غیرمستقیم و عملیاتی؛ حوزه اصلی در «مواد آموزشی» شامل مواد آموزشی؛ و حوزه اصلی در «ارزشیابی» شامل ارزشیابی، به دست آمد. نتیجه گیری: خلاقیت و کارآفرینی در آموزش و پرورش، محصول مستقیم کیفیت برنامه ها، روش ها، فعالیت ها و فرآیندهای یاددهی-یادگیری است و همان قدر که گسترش کمی برای تصمیم آموزش وپرورش و فراهم آوری زمینه رشد استعدادها ضروری است، توجه و تأکید بر کیفیت نیز برای بروز و پرورش خلاقیت ها و کارآفرینی در بین معلمان نیز حیاتی است.
purpose: The purpose of the present study was to formulate a model of professional education and development of teachers based on an entrepreneurial approach. Method: The current research uses a mixed exploratory approach in two qualitative and quantitative phases, in which the qualitative part of the theme analysis method and in the quantitative part of descriptive survey analysis are used. The statistical population includes all the professors of Farhangian University, State University, Azad Shahrekord, and the sample size was saturated by interviewing 15 people. The measurement tool was a semi-structured interview. Thematic analysis was used to analyze the data based on the grand theory approach. Results: The findings showed that, based on six curriculum elements derived from qualitative data, including: logic, purpose, content, educational strategy, educational materials, and evaluation, and the model resulting from the interview, in the main area of "logic" includes: helping to Developing students' skills, helping to develop teachers' skills, helping society, identifying opportunities; The main area in "goals" includes: knowledge development of teachers, development of teachers' individual skills; The main area in "content" includes: theoretical (knowledge) content, skill content, content based on the global method. Conclusion: creativity and entrepreneurship in education is a direct product of the quality of programs, methods, activities and teaching-learning processes and as much as quantitative expansion is necessary for the decision of education and upbringing and providing the basis for the development of talents. attention and emphasis on quality is also vital for the emergence and cultivation of creativity and entrepreneurship among teachers.
حسینی، فاطمه. علی عسگری، مجید. قلتاش، عباس و احدبیگی، فاطمه. (1401). طراحی و اعتباربخشی مدل برنامه درسی کارآفرینی اجتماعی در آموزش عالی ایران. فصلنامه پژوهش در نظامهای آموزشی، 8 (4): 145-174.
داوودی راد، دانیال. عباس پور، عباس و میگون پوری، محمدرضا. (1400). طراحی و اعتباریابی الگوی کارآفرینی اجتماعی نظام آموزش عالی ایران. فصلنامه پژوهش در نظامهای آموزشی، 7 (2): 33-50.
عبداللهی، بیژن. سادین، علی¬اکبر. نوه¬ابراهیم، عبدالرحیم. و عباسیان، حسین. (1401). طراحی مدل بالندگی حرفه¬ای اعضاء هیئت علمی در دانشگاه فرهنگیان با رویکرد داده بنیاد و پارادایم آمیخته اکتشافی. مدیریت بر آموزش سازمان¬ها، 11(3)، 83-41.
کشاورزی، فهیمه. جاودانی، محمد و بدخشان، مجید. (1400). طراحی چارچوب شایستگی¬های حرفه¬ای معلمان کارآفرین. نوآوری¬های آموزشی، 20 (4): 54-35.
کمالی، ندا. سیف نراقی، مریم و نادری، عزت اله. (1399). طراحی الگوی درس کارآفرینی در دوره کارشناسی آموزش ابتدایی مبتنی بر ویژگیهای ذهنی- روانی کارآفرینان آموزشی. فصلنامه توسعه آموزش جندی شاپور، 11 (1): 90-78.
مرادیان، پریسا. سلیمی، مهتاب و جهانیان، رمضان. (1399). شناسایی عوامل توسعه کارآفرینی آموزشی در نظام آموزش عالی. فصلنامه علمی آموزش علوم دریایی، 5 (3): 151.
Acton, R. (2019). Mapping the evaluation of problem-oriented pedagogies in higher education: A systematic literature review. Education Sciences, 9(4): 1–15.
Akpan, O.E. (2021). Entrepreneurship Studies Education in Tertiary Institutions in Nigeria: Theories and Practices. International, Journal of Vocational and Technical Education Research.
Banha, F., Luís, S. C., & Adão, F. (2022). Entrepreneurship Education: A Systematic Literature Review and Identification of an Existing Gap in the Field. Education Sciences, 12: 336.
Bell, R. (2020). Adapting to constructivist approaches to entrepreneurship education in the Chinese classroom. Stud. High. Educ, 45, 1694–1710.
Chyekoh, H. (2019) Testing hypotheses of entrepreneurial characteristics: A study of Hongkong MBA Students. Journal of managerial psychology. 11(3), 12-25.
Colombelli, A., Loccisano, M., Panelli, A., Orazio, A. Pennisi, M., & Francesco, S. (2022). Entrepreneurship Education: The Effects of Challenge-Based Learning on the Entrepreneurial Mindset of University Students. Administrative Sciences, 12: 10.
Cui, J. (2021). The Impact of Entrepreneurship Curriculum with Teaching Models on Sustainable Development of Entrepreneurial Mindset among Higher Education Students in China: The Moderating Role of the Entrepreneurial Climate at the Institution. Sustainability, 13, 7950.
Delgado Kloos, C.D., Alario-Hoyos, C., Morales, M., Rocael, H.R., Jerez, O.; Perez-Sanagustin, M.; Kotorov, I.; Fernandez, S.A.R.; Oliva-Cordova, L.M.; & Solarte, M. (2021). PROF-XXI: Teaching and Learning Centers to Support the 21st Century Professor. In Proceedings of the 2021 World Engineering Education Forum/Global Engineering Deans Council, WEEF-GEDC 2021, Madrid, Spain, 15–18 November 2021; IEEE: Piscataway, NJ, USA, 2021; pp. 448–455.
Ferreira, J., Fayolle, A., & Ratten, V. (2018). Entrepreneurial universities: Collaboration, education and policies. London: Routledge, ISBN 9781786432452.
Grigg, R., Healey-Benson, F., Israel, H., McCallum, E., & Oksanen, L. (2024). Chapter 6: Reflecting on the potential of EntreCompEdu to stimulate teachers’ entrepreneurial thinking and activity.
Guerrero, M., Urbano, D., & Gajón, E. (2020). Entrepreneurial university ecosystems and graduates’ career patterns: Do entrepreneurship education programmes and university business incubators matter? Journal of Management Development, 39(5), 753–775. https://doi.org/10.1108/JMD-10-2019-0439
Hägg, G., & Gabrielsson, J. (2019). A systematic literature review of the evolution of pedagogy in entrepreneurial education.
Heliona, M., & Cungu, J. (2023). Entrepreneurship Education, a Challenging Learning Process towards Entrepreneurial Competence in Education. Administrative Sciences, 13:22.
Hero, L. M. (2018). Innovation tournament as a multidisciplinary activity system to promote the development of innovation competence. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 19(4), 8-31.
Jeou-Shyan, H., Han-Liang, H., Horng, H.L. Hsiao, C.H. Liu, S.F. & Chou, K. (2021). Learning innovative entrepreneurship: Developing an influential curriculum for undergraduate hospitality students. Journal of Hospitality ,29.
Jerez Yàñez, Ó., Aranda Càceres, R, Corvalán Canessa, F., González Rojas, L., & Ramos Torres, A. (2019). A teaching accompaniment and development model: Possibilities and challenges for teaching and learning centers. International Journal Acad. Dev. 2019, 24, 204–208.
Kim, S., Raza, M., Seidman, E. (2019). Improving 21-st century teaching skills: The key to effective 21-century learners. Research in Comparative and International Education, 14(1), 99-117.
Mei, W. & Symaco, L. (2020). University-wide entrepreneurship education in China’s higher education institutions: Issues and challenges. Stud. High. Educ,4, 1–17.
Shahin, M. (2021). The impact of a STEM-based entrepreneurship program on theentrepreneurial intention of secondary school female students. International Entrepreneurship and Management Journal, https://doi.org/10.1007/s11365-020-00713
UNESCO. (2015). Transforming technical and vocational education and training: building skills for work and life [Paper presentation]. Third International Congress on Technical and Vocational Education and Training, Shanghai, China.
Wu, W., Wang, H., & Wu, Y. J. (2020). Internal and external networks, and incubatees’ performance in dynamicenvironments: entrepreneurial learning’s mediating effect. The Journal of Technology Transfer, 46(6): 1707-1733.
Yuan, C. H., & Wu, Y. J. (2020). Mobile instant messaging or face-to-face? Group interactions in cooperative simulations. Computers in Human Behavior, 113: 134-155.