تغلیظ بدون لیگاند و تعیین کادمیوم در نمونه های مواد غذایی و سرم انسانی با روش میکرواستخراج مایع- مایع پخشی بر پایه مایع یونی با عملکرد ویژه همراه با طیف سنجی جذب اتمی شعلهای
محورهای موضوعی : سایر
1 - گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
2 - گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
کلید واژه: میکرو استخراج مایع – مایع پخشی, یون کادمیم, جذب اتمی شعلهای, مایع یونی با عملکردویژه,
چکیده مقاله :
در مقاله حاضر، یک روش ساده و موثق برای تعیین یونهای کادمیوم، بر اساس تکنیک میکرواستخراج مایع- مایع پخشی معرفی شدهاست. یک مایع یونی ویژه (TSIL) جدید به عنوان فاز استخراج کننده برای پیش تغلیظ انتخابی یون های کادمیم از نمونه آبی و تعیین با اسپکتروفتومتر جذب اتمی شعله ای(AAS) استفاده شد. پارامترهای موثر بر میکرواستخراج مانند pH محلول، غلظت TSIL، زمان سانتریفوژ، غلظت نمک آبگریز، غلظت سورفکتانت غیریونی و قدرت یونی بهینه شدند. در شرایط بهینه، منحنی کالیبراسیون در محدوده غلظتی 5 تا 250 میکروگرم بر لیتر با حد تشخیص0/42 میکروگرم بر لیترکادمیم خطی بود. از آنجایی که TSIL میل ترکیبی بالایی به کادمیوم دارد، تداخل کننده ها اثرکمی بر استخراج داشتند، بطوریکه بازیابی های رضایت بخشی برای میکرواستخراج کادمیوم از نمونه های حقیقی (سرم خون، شیر و عسل) به دست آمد.
In the present paper, a simple, and reliable method for the preconcentration of cadmium ions based on dispersive liquid-liquid microextraction technique is introduced. A new task specific ionic liquid (TSIL) was used as an extractant for the selective preconceration of Cd2+ ions from aqueous solution and determination by flame atomic absorption spectrometer (AAS). Parameters affecting the extraction of Cd2+ ions such as pH solution, TSIL concentration, centrifugation time, hydrophobic salt concentration, nonionic surfactant concentration, and ionic strength were optimized. Under the optimal conditions, the calibration curve was linear in the concentration range of 5 - 250 µg L-1 with a detection limit of 0.42 µg L-1 Cd2+. Since, TSIL has a high affinity toward cadmium ions, interferents have little effects on the microextraction, so satisfactory recoveries were obtained for the extraction of trace amounts of cadmium ions from real samples (blood serum, milk and honey).
1. A. Wilk, E. Kalisińska, D.I. Kosik-Bogacka, M. Romanowski, J. Różański, K. Ciechanowski, M. Słojewski, N. Łanocha-Arendarczyk, Environ. Geochem. Health. 39, 889 (2017).
2. R.S. Pappas, M.R. Fresquez, C.H. Watson, J. Anal. Toxicol. 39, 45 (2015).
3. Unites States Environmental Protection Agency, National Primary Drinking Water Standards, June 2003
4. Official Journal of the European Communities, Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the Quality of Water Intended for Human Consumption.
5. World Health Organization, Guidelines for Drinking-Water Quality, 3rd ed., vol. 1, Recommendations, Geneva, (2006).
6. M. Behbahani, P.G. Hassanlou, M.M. Amini, F. Omidi, A. Esrafili , M. Farzadkia, A. Bagheri, Food Chem. 187, 82 (2015).
7. F. Omidi, M. Behbahani, M. K. Bojdi, S.J.Shahtaheri, J. Magn. Magn.Mater. 395, 213 (2015).
8. J. S. Mandlate, B.M. Soares, T.S. Seeger, P. Dalla Vecchia, P.A. Mello, E. M. M. Flores, F.A. Duarte, Food Chem. 221, 907 (2017).
9. S. Moinfar, G. Khayatian, Microchem. J. 132, 293 (2017).
10 A.R. Borges, D.N. Bazanella, Á.T. Duarte, A.V. Zmozinski, M.G.R. Vale, B. Welz,, Microchem. J. 130, 116 (2017).
11.C. Waterlot, F. Douay, Measurement. 46, 2348 (2013).
12. R. Galbeiro, S. Garcia, I. Gaubeur, J. Trace Elem. Med Biol. 28, 160 (2014).
13. A. Cervantes, R. Rodríguez, L. Ferrer, V. Cerdà, L. O. Leal, Microchem. J. 132, 107 (2017).
14. V. Yilmaz, Z. Arslan, L. Rose, M. D. Little, Talanta. 115, 681 (2013).
15. M.C. Barciela-Alonso, V. Plata-García, A. Rouco-López, A. Moreda-Piñeiro, P. Bermejo-Barrera, Microchem. J. 114, 106 (2014).
16. A. Damokhi, S. Yousefinejad, R. Yarmohammadi, S. Jafari, J. Mol. Liquids, 344, 117732(2021).
17. L. B. Escudero, A.C. Grijalba, E. M. Martinis, R. G. Wuilloud, Anal. Bioanal. Chem. 405, 7597 (2013).
18. S. Talpur, T. Gul Kazi, H. Afridi, F N. Talpur, S. Nizamani, A. Lashari, A. Akhtar, M. Khan, J. AOAC Int. 101, 883 (2018).
19. I. Pacheco-Fernández, V. Pino, J. Lorenzo-Morales, J. H. Ayala, A. M. Afonso, Anal. Bioanal. Chem. 410, 4701 (2018).
20.Q.i. Zhang, S. Ren, C. Gu, A. Li, S. Xue, J. Mol. Liq. 327, 114840 (2021).
21. M.V. Shashkov, V.N. Sidelnikov, A.A. Bratchikova, New Stationary Ionic Liquid Phases with Quinolinium Cations for Capillary Gas Chromatography, Anal. Lett. 53, 84 (2020).
22. B..Y. Hui, N.N.M. Zain, Sharifah Mohamad, P. Varanusupakul, H. Osman, M. Raoov, Food Chem. 314, 126214 (2020).
23. N. Altunay, A. Elik, R. Gürkan, Microchem. J. 147, 49 (2019).
24. B. Dutta, R. Ruhela, M. Yadav, A.K. Singh, K.K. Sahu, N.P.H. Padmanabhan, J. K. Chakravartty, Sep. Purif. Technol. 175, 158 (2017).
25. S. Platzer, M. Kar, R. Leyma, S. Chib, A. Roller, F. Jirsa, R. Krachler, D.R. MacFarlane, W.Kandioller,B.K. Keppler, J. Hazard. Mater. 324 241 (2017).
26. S. Sadeghi, S. Olieaei, Spectrochim. Acta, A: Mol. Biomol. Spect. 223, 117349 (2019).
27. N.F. Ramandi, F. Shemirani, Talanta. 131, 404 (2015).
28. N. Khan, T. G. Kazi, H. I. Afridi, M. B. Arain, Anal. Lett. 51, 673 (2018).
29. 22. M. Baghdadi, F. Shemirani, Anal. Chim. Acta. 613, 56 (2008).
30. X. Xu, Z. Liu, X. Zhao, R. Su, Y. Zhang, J. Shi, Y. Zhao, L. Wu, Q. Ma, X. Zhou, J. Sep. Sci. 36 585 (2013).
31. C. F. Poole, N. Lenca, TrAC Anal. Chem. 71 144 (2015).
32. S. Walas, E. Borowska, M. Herda, M. Herman, H. Mrowiec, Int. J. Environ. Anal. chem. 72, 217 (1998).
33. M. Chamsaz, A. Atarodi, M. Eftekhari, S. Asadpour, M. Adibi, J. Adv. Res. 4, 35 (2013).
34. S. Khan, E. Yilmaz, T.G. Kazi, M. Soylak, Soil, Air, Water. 42, 1083 (2014).
35. F. Bamdad, M. Ardalani, M.R. Sangi, J. the Brazilian Chem. Soc. 25, 264 (2014).
36. F. S. Rojas, C.B. Ojeda, J.C. Pavon, Anal. Methods. 3, 1652 (2011).
37. S. M. Sorouraddina, M. A.Farajzadeha, H. Dastoori, Talanta 208, 120485 (2020).