اثر کود زیستی ارغوان بر شاخص های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکرد فلفل دلمه ای
محورهای موضوعی : تغذیه
معصومه وکیلی قرطاول
1
(دانشآموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران)
خیراله بابایی
2
(دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران)
موسی الرضا کریمی
3
(دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران)
کلید واژه: فلفل دلمهای, کود زیستی", ", رشد, عملکرد,
چکیده مقاله :
فلفل دلمهای منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند ترکیبات فنولی، ویتامین C و کارتنوئیدهاست. عوامل محیطی مانند تغذیه بر رشد، عملکرد میوه و کیفیت میوه فلفل تأثیر میگذارند. این مطالعه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و چهار تیمار کودی اجرا شد. تیمارهای کودی شامل کود شیمیایی NPK (20-20-20) به میزان 6 گرم به ازای هر 6 متر مربع، کود زیستی ارغوان به میزان 72 میلیلیتر به ازای هر 6 متر مربع، تیمار مصرف تلفیقی کود شیمیایی NPK و کود زیستی ارغوان به میزان نصف مصرفی هر دو کود و تیمار شاهد بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که تلفیق کود زیستی ارغوان و کود شیمیایی NPK بطور معنیدار بالاترین مقادیر میانگین صفات رشد رویشی مانند ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه، رطوبت نسبی آب برگ، میزان شاخص کلروفیل برگ، میزان کلروفیل کل برگ و میزان کارتنوئید برگ و وزن تک میوه و عملکرد میوه را نسبت به تیمار شاهد داشتند و در بسیاری صفات مانند قطر ساقه، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه، وزن تک میوه، طول و قطر میوه، عملکرد میوه، شاخص کروفیل، میزان کارتنوئید با تیمار کود شیمیایی برابری میکرد. با استفاده از تلفیق کود زیستی ارغوان و شیمیایی NPK شاخصهای فیزیومورفولوژیکی گیاه فلفل دلمهای افزایش یافت. همچنین با مصرف کود زیستی ارغوان میتوان مصرف کود شیمیایی را کاهش داد که حرکتی در راستای کشاورزی پایدار، رهاسازی مواد غذایی بلوکه شده در خاک و کاهش آلودگیهای زیست محیطی است.