بررسی اثر مکملهای غذایی و باکتری سودوموناس پوتیدا (Pseudomonas putida) جهت بهبود برخی صفات کمی و کیفی قارچ دکمهای (Agaricus bisporus)
محورهای موضوعی : باغبانیفرشته ماکنالی 1 , عبدالکریم کاشی 2 , رضا صالحی محمدی 3 , احمد خلیقی 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه علوم باغی وزراعی، دانشکده کشاورزی و علوم صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3 - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
4 - استاد، گروه علوم باغی وزراعی، دانشکده کشاورزی و علوم صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: پودر سویا, کلات آهن, اسیدهای آمینه, پروتئین, ظرفیت آنتی اکسیدانی,
چکیده مقاله :
جهت بررسی افزایش عملکرد کمی و کیفی قارچ دکمه ای Agaricus bisporus با روش ارزیابی اثر پودر سویا (SF) و کلات آهن (Fe) تحت تلقیح با باکتری زیستی محرک رشد گیاه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل با سه تکرار در شرکت قارچ باران شهرستان دزفول در سال 1397 انجام گرفت. کلات آهن در سه سطح صفر ،250 و 500 میلیگرم در لیتر از منبع 6 درصد کلات آهن، پودر سویا در سه سطح صفر ، 5/1 و 3 درصد وزن کمپوست خشک و تلقیح باکتریایی در دو سطح عدم تلقیح (B2)و تلقیح میسیلیوم با باکتری (B1) بود. نتایج نشان داد حداکثر عملکرد تازه (77/20 کیلوگرم در متر مربع) از تیمار (باکتری سودوموناس پوتیدا + آرد سویا 5/1 درصد + کلات آهن 500 میلی گرم در لیتر) بهدست آمد. بیشترین میزان اسیدهای آمینه متیونین ( mgkg―1DW29/2) و لیزین ( mg kg―1 DW 97/4) در تیمار (باکتری سودوموناس پوتیدا + آرد سویا 3 درصد) مشاهده شد. بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی در تیمار (آرد سویا 5/1 درصد + کلات آهن 500 میلی گرم در لیتر) با 19/4 میلی-مول بر کیلوگرم در عدم تلقیح باکتری مشاهده شد. با توجه به نتایج، غنیسازی خاک پوششی با آهن تاثیر قابل ملاحظهایی بر صفات کمی و کیفی قارچ نداشت اما کاربرد آرد سویا در سطح 5/1 درصد بهویژه همراه با P.putida نقش موثرتری داشت. بنابراین برای افزایش تولید و بهبود صفات کیفی قارچ استفاده از آرد سویا به اندازه 5/1 درصد همراه با P.putida توصیه میشود
1) پاشاپور، ش.، رضازاده، م و. ح، بشارتی. 1387. ارزیابی توان تحریک رشد گیاه(PGPR) برخی از باکتری های ریزوسفری با بررسی شاخص های رشد و عملکرد در ذرت و سویا. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه زنجان. دانشکده کشاورزی.
2)حجازی، ا.، شاهرودی، م. و. م، آرد فروش. 1386. روشهای شاخص در تجزیه گیاهی. انتشارات دانشگاه تهران. 237-197.
3)صفوی، ک.، کاوسی، غ.، نیازی، ع و. م، صفوی. 1398. بررسی پروفایل اسیدهای آمینه واسیدهای چرب موجود در قارچ خوراکی Pleurotus ostreatus در واکنش به عناصر روی و آهن. 16(87): 196-185.
4)رضایی، ش.، فارسی، م و. ا، لکزیان. 1389. امکان جایگزینی خاک پوششی پیت با کمپوست مصرف شده در تولید قارچ خوراکی دکمه ای سفید. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه فردوسی مشهد. دانشکده کشاورزی.
5)گلستانی، ط.، الفتی، ج و. ی، حمیداوغلی. 1393. اثر تکه تکه کردن کمپوست و افزودن پودر سویا به بستر و خاک پوششی بر راندمان بیولوژیکی (Agaricu sbisporus) پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه گیلان. دانشکده کشاورزی.
6)مولایی، ف و. ح، بشارتی. 1390. بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) برخواص کیفی وکمی قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) در بسترهای مختلف حاصل از ضایعات صنعتی و کشاورزی. مجله پژوهش های خاک. 25(4): 384-374.
7)Ali, SS. and NN, Vidhale. 2013. Bacterial siderophore and their application: a review. International Journal of Current Microbiology and Applied Science, 2(12): 303-312.
8) Atila, F. 2017. Evaluation of suitability of various agro-wastes for productivity of Pleurotus djamor, Pleurotus citrinopileatusand Pleurotus eryngii mushrooms. J Exp Agric Int, 17(5):1–11.
9) Budzy´ nska, S., Siwulski, M GA., Secka, M., Magdziak, Z., Kalac, P., Niedzielski, P. and M, Mleczek. 2022. Biofortification of Three Cultivated
Mushroom Species with Three Iron Salts—Potential for a New Iron-Rich Superfood. Molecules, 27(7): 23-28.
10) Carrasco, J., Zied, D., Pardo, JE., Preston, GM. and A, Pardo-Giménez. 2018. Supplementation in mushroom crops and its impact on yield and quality. AMB Expr, 8:146.
11) Cai, WM., Yao, HY., Feng, WL.,Jin, QL., Liu, YY., Li, NY. and Z, Zheng.2009. Microbial Community Structure of Casing Soil During Mushroom Growth. Pedosphere, 19(1): 446–452.
12) Choudhary, DK, Agrawal, PK. and BN, Johri. 2009. Characterization of functional activity in composted casing amendments used in cultivation of Agaricus bisporus (Lange) Imbach. Ind J Biotech, 8(1): 97-109.
13) Frey-Klett, P., Garbaye, J. and M, Tarkka. 2007. The mycorrhiza helper bacteria revisited. NewPhytol, 176 (1): 22–36.
14) Jadhav, A. C., Shinde, DB., Nadre, SB. and DS, Deore. 2014. Quality improvement of casing material and yield in milky mushroom (Calocybeindica) by using biofertilizers and different substrates. In Proceedings of 8th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products (ICMBMP8), Solan, India: ICAR-Directorate of Mushroom Research, 359–364.
15) Kertesz, M A. and M, Thai. 2018. Compost bacteria and fungi that influence growth and development of Agaricus bisporus and other commercial mushrooms. Appl Microbiol Biotechnol, 102(4): 1639–1650.
16) Khare, KB., Mutuku, JM., Achwania, OS. and DO, Otaye. 2010. Production of two oyster mushrooms, Pleurotus sajor-cajuand P. floridaon supplemented and un-supplemented substrates. International Journal Agricultural Applied Sciences, 6(1): 4–11.
17) Kumar, P., Kumar, V., Goala, M., Singh, J. and P, Kumar.2021. Integrated use of treated dairy wastewater and agro-residue for Agaricus bisporus mushroom cultivation: Experimental and kinetics studies. Biocatal. Agric. Biotechnol, 32(4): 101940.
18) Mohammad AO. and AE, Sabaa. 2013. Impact of some Pseudomonas spp. isolated from casing soil on the hyphal growth of Agaricus bisporus. Canadian Journal on Computing in Mathematics, Natural Sciences, Engineering and Medicine, 4 (1): 45-48.
19) Miliauskas, G., Venskutonis, PR. and TA, Van Beek. 2004. Screening of radical scavengingactivity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chemistry, 85: 231-237.
20) Mane, VJ., Patil Syed, SS. and MM, Baig. 2007. Bioconversion of low quality lignocellulosic agricultural wastes into edible protein Pleurotus
sajor-caju (Fr) Singer. Journal Zhejiang University Sciences, 8(10): 745-751.
21) Naraian R., Sahu RK., Kumar S., Garg SA., Singh CS. And RS, Kanaujia. 2009. Influence of different nitrogen rich supplements during cultivation of Pleurotus florida on corn cob substrate. Environmentalist, 29(1):1-7.
22) Ogidi, OC., Dias Nunes, M., Oyetayo, VO., Akinyele, BJ. and M.M, Kasuya. 2016. Mycelial Growth, Biomass Production and Iron Uptake by Mushrooms of Pleurotus Species Cultivated on Urochloa Decumbens
(Stapf) R. D. Webster. J. Food Res, 5(3): 13-19.
23) Patill SS., Kadam RM., Shinde SL. and SA, Deshmukh. 2008. Effect of different substrate on productivity and proximate composition of P. florida. International Journal of Plant Sciences, 3(1): 151-153.
24) Rahman, MH., Ahmed, KU., Roy, TS.,Mandal, MSH. and MR, Alaml. 2013. Effect of chemical fertilizer supplements with rice straw on the growth and yield of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). IJAT, 9 (2): 47-51.
25) Royse, DJ., Fales,SL. and K,Karunanandaa.1991.Influence of formaldehyde-treated soybean and commercial nutrient supplementation on mushroom (Pleurotus sajor-caju) yield and in-vitro dry matter digestibility of spent substrate. Applied Microbiology and Biotechnology, 36(2): 425–429.
26) Saiqa, S., Nawaz, B.H. and HM, Asif. 2008. Studies on chemical composition and nutritive evaluation of wild edible mushrooms. IranJChemEng, 27(3):151–154.
27) Shashirekha, MN., Rajarathnam S. andZ,Bano. 2002. Enhancement of bioconversion efficiency and chemistry of the mushroom, Pleurotus
sajor-caju (Brek and Br.) Sacc, produced on spent rice straw substrate, supplemented with oil seed cakes. Food Chemistry, 76: 27-31.
28) Upadhyay, RC., Verma, RN., Singh,S K. and M C,Yadav. 2002. Effect of organic nitrogen supplementation in Pleurotus species. The 4th ICMBMP National Research Centre for Mushroom, Chambaghat, Solan - 173213, HP – India,1-11.
29) Umeo, S h.Faria, MGI., Dragunski, Dc., Valle, JS., Colauto, NB.and GA, Linde. 2020. Iron or Zinc Bioaccumulated in Mycelial Biomass of Edible Basidiomycetes. An Acad Bras Cienc, 92(2):2-10.
30) Vázquez-Ortiz, FA., Caire, G., Higuera-Ciapara, I. and G, Hernandez. 1995. High performance liquichromatographic determination of free amino acids in shrimp. Journalof Liquid Chromatography, 18(10): 2059-2068.
31) Venkatashwarlu, B. 2008. Role of bio-fertilizers in organic farming: Organic farming in rain fed agriculture: Central institute for dry land agriculture, Hyderabad, 85-95.
32) Vieira, F R. and J A, Pecchia. 2018. An exploration into the bacterial community under different pasteurization conditions during substrate preparation (composting–phase II) for Agaricus bisporus cultivation. Journal of Microb. Ecol, 75(2): 318–330
33) Vijay, B. and Y, Gupta. 1992. Studies on manipulation of casing micro flora on the yieldof Agaricus bisporus (Lange) Sing. Mushroom Research, 1: 61-63.
34) Vos, AM., Heijboer, A., Boschker, HTS., Bonnet, B., Lugones, LG. and HAB, Wösten. 2017. Microbial biomass in compost during colonization of Agaricus bisporus. AMB Express, 7: (1)12.
35) Yokota, M E., Frison, P S., Marcante, R C., Joege, L F., Valle, J S., Dragunski, D C., Colauto, N B.and G A, Linde. 2016. Iron translocation in Pleurotus ostreatus basidiocarps: production, bioavailabilityand antioxidant activity. Genet Mol Res, 15(1):1-10