نگاهی اجمالی بر جوانههای خوراکی، ارزش غذایی و انواع روشهای به کارگیری آنها
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهی
1 - دکتری، گروه زراعت، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران
کلید واژه: غذاهای فراسودمند, تولید جوانه, دانه خوراکی, ارزش غذایی,
چکیده مقاله :
عموم افراد به واسطه برپایی سبزه سفره هفتسین و پخت سمنو که قبل از فرارسیدن فصل بهار انجام می گیرد، به استفاده از دانههای خوراکی آشنایی دارند. سبزیجات تازه نقش مهمی در رژیم غذایی و حفظ سلامتی انسان دارند. یک دسته مهم از سبزیجات، جوانه گیاهان مختلف می باشد که امروزه به عنوان غذاهای گیاهی حاوی ترکیبات مورد نیاز بدن مورد استفاده قرار میگیرند. جوانه های خوراکی طی فرآیند جوانه زدن از دانه ها تولید میشوند که ارزش غذایی آنها در مقایسه با دانهها بیشتر است. فرایند جوانه زنی از دیرباز، به عنوان یکی از ارزان ترین و موثرترین روش ها به منظور بهبود ارزش تغذیه ای دانهها بکار گرفته میشود. با جوانهزنی دانه ها میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش یافته و در مقابل از میزان کالری و کربوهیدرات آن کاسته میشود. مصرف جوانههای خوراکی باعث کاهش بروز انواع سرطان ها شده و به علت داشتن فیبر قابلیت هضم و کاهش وزن پایدار را به همراه خواهد داشت. با توجه به افزایش نرخ رشد جمعیت و نیاز بیشتر به ماد غذایی جدید و نیز افزایش آگاهی از ارزش غذایی جوانه ها، این منبع غذایی جایگاه ویژه ای را در سبد غذایی خانوار پیدا نموده است. لذا در این مقاله اهمیت استفاده و ارزش غذایی برخی از دانههای خوراکی سودمند مورد بررسی قرار میگیرد.