تاثیر مصرف خاکی و محلولپاشی کلات آهن بر شاخصهای رشدی و جذب آن در گیاه لاله عباسی (Mirabilis jalapa)
محورهای موضوعی : گیاهان زینتیالهه پورمختار 1 , وحیدرضا صفاری 2 , مهدی سرچشمه پور 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
2 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
کلید واژه: آهن, لاله عباسی, شاخصهای رشد, گیاه پالایی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر مصرف خاکی و محلولپاشی آهن بر شاخصهای رشدی و توانایی جذب آن توسط گیاه لاله عباسی (Mirabilis jalapa) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانهای واقع در معدن سنگ آهن گلگهر کرمان انجام شد. سطوح مختلف کلات آهن مورد استفاده در این آزمایش، شامل مصرف خاکی (صفر، 15، 30 و 90 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و محلولپاشی (2، 4 و 6 میلیگرم در لیتر) بود که مصرف خاکی کلات آهن در ابتدا آزمایش با خاک گلدانها و محلولپاشی در مرحله ساقهدهی و گلدهی اعمال شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که آهن تاثیر معنیداری بر صفات مورد ارزیابی داشت، بطوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع گیاه، طول ریشه، کلروفیل a، b و کل در تیمار مصرف خاکی آهن 90 میلیگرم در کیلوگرم مشاهده شد، همچنین بیشترین جذب آهن در اندام هوایی و ریشه در مصرف خاکی 90 میلیگرم در کیلوگرم خاک بدست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد، کاربرد آهن شاخصهای رشدی و رنگدانههای فتوسنتزی گیاه لاله عباسی را افزایش داد، همچنین مصرف خاکی آهن (90 میلی گرم در کیلوگرم خاک) نسبت به محلولپاشی نتیجه مطلوب تری داشت، از سویی دیگر به دلیل توانایی جذب آهن توسط اندام هوایی و ریشه میتوان از این گیاه به عنوان پالایش کننده زمینهای آلوده به آهن نیز استفاده کرد.
1) Adeli, S. and M, Rafiei. 2016. Study of qualitative and quantitative characteristics of soybean in response to soil and foliar application of iron under drought stress conditions. Journal of Applied Research of Plant Ecophysiology. 3 (1): 75-88.
2) Aghighi Shahverdi, M., Omidi, H. and S, Tabatabaei. 2017. The effect of foliar application of iron, boron, and selenium on the root morphological characteristics and the photosynthetic pigment contents of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) medicinal plant under sodium chloride salinity. Journal of Iranian Plant Ecophysiological Research. 12(47): 1-18.
3) Alidadi Khaliliha, M., Dordipour, E. and M, Barani Motlagh. 2017. Interactive effect of iron and lead on growth and their uptake in Cress (Lepidium sativum L.), Journal of Soil Management and Sustainable Production. 5(4): 41-59.
4) Alvarez-Fernandez, A., Garcıa-Lavina, P., Fidalgo, C., Abadıa, J. and A, Abadıa. 2004. Foliar fertilization to control iron chlorosis in pear (Pyrus communis L.) trees. Plant and Soil. 262: 5-15.
5) Briat, J. F., Dubos, C. and F, Gaymard. 2015. Iron nutrition, biomass production, and plant product quality. Trends in Plant Science. 20(1): 33-40.
6) Bybordi, A. and G, Mamedov. 2010. Evaluation of Application Methods Efficiency of Zinc and Iron for Canola (Brassica napus L.). Notulae Scientia Biologicae, 2 (1): 94-103.
7) Carucci, A., A. Cao, G. Fois. and A, Muntoni. 2005. Phytoremediation of zinc and lead contaminated soils using Mirabilis jalapa.. In: Calabrese, E.J., P.T. Kostecki and J. Dragun (Eds.), contaminated soils, sediments and water. Springer, Boston, MA. pp. 329-338.
8) Danaee, E. and V, Abdossi. 2019. Phytochemical and Morphophysiological Responses in Basil (Ocimum basilicum L.) Plant to Application of Polyamines. Journal of Medicinal Plants, 18(1): 125-133.
9) Fang, WC., Wang, JW., Lin, C.C. and C.H, Kao. 2001. Iron induction of lipid peroxidation and effects on antioxidative enzyme activities in rice leaves. Plant Growth Regulation. 1: 75–80.
10) Fathi Amirkhiz, K., Amini Dehaghi, M. and S, Heshmati. 2015. Study the effect of iron chelate on Chlorophyll content, photochemical efficiency and some biochemical traits in Safflower under deficit irrigation condition, Iranian Journal of Field Crop Science. 46(1): 137-145.
11) Gasemi gahsare, M. and M, Kafi. 2012. Cientific and practical floriculture. Golben Publications.
12) Ghorashi, L., Haghnia, G.H., Lakzian, A. and R, Khorasani. 2012. Effect of phosphorus and organic matter on availability and iron uptake in mays (Zea mays L.). Agroecolog. 4(1): 12-19.
13) Heidarzade, A., Esmaeili, M. and R, Abbasi. 2016. Response of soybean to molybdenum and iron spray under well-watered and water deficit conditions. Journal of experimental biology and agricultural sciences. 4(1): 37-46.
14) Heidarzade, M., Zarei, G. and A, Morowati. 2020. The Effect of Different Levels of Urea and Iron Fertilizer Resources on Yield and Quality of Lemon Verbena (Lippia citriodora H. B. K.). Journal of Horticultural Science. 34(1): 45-59.
15) Hirai, M., Higuchi, K., Sasaki, K., Suzuki, H., Maruyama, T., Yoshiba, T. and T,
Tadano. 2007. Contribution of iron associated with high molecular weight substances to the maintenance of the SPAD value of young leaves of barley under iron deficient conditions. Plant and Soil Science. 53: 612- 620.
16) Izadi, Z. and A, Rezaei nejad. 2020. Effect of Different Iron Concentrations and StaircaseIron Regime on Some Morphological, Biochemical and Flowering Characteristics of Calendula officinalis, Journal of Horticultural Science. 34(2): 349-360.
17) Mahdi nezhad, N., jamalpour, H., fakheri, B. and H, azad. 2019. The study of the response of some physiological characteristics and grain yield of Purslane (Portulaca Oleracea L.) cultivars to drought stress and foliar application of chelated nano iron. Journal of Iranian Plant Ecophysiological Research. 14(54): 74-89.
18) Mehraban, P. and A, Abdolzadeh. 2012. Effects of iron excess on the antioxidant activity and patterns of protein electrophoresis in Oryza sativa var. Shafagh. Journal of Plant Production, 19(1): 85-106.
19) Mohammadi, R., Dordipour, E., Ghiasvand, A. and F, Ghaderifar. 2019. Evaluation of use efficiency and response of different wheat genotypes to iron and zinc, Journal of Soil Management and Sustainable Production. 9(3): 171-187.
20) Nadouki, M., Saffari, V R. and M, Sarcheshmeh Pour. 2019. Effect of Different Concentrations of Copper and Lead on Stomata Changes, Morphological and Biochemical Characteristics of Four O’Clock (Mirabilis jalapa). Journal of Crop Production and Processing. 9 (3): 61-74.
21) Rahemi, S., Khorassani, R. and A, Halajnia. 2014. Uptake Efficiency of Iron in Different Wheat Varieties, Water and Soil, 28(3): 556-564.
22) Razazi, M., M.R. Labafi, Z. Mehrabi, M.H. Nazaran, and M. Hamid KHalaj. 2010. Effects of nano chelated iron fertilizer on the yield of saffron (Crocus
sativus L.). The Iranian Agronomy and Plants Breeding of Science Eleventh Congress. Institute of Environmental Sciences. Shahid Beheshti University in Tehran. 2505-2507.
23) Sánchez, A.S., Juarez, M., Sanchez-Andreu, J., Jorda, J., and D, Bermudez. 2005. Use of humic substances and amino acids to enhance iron availability for tomato plants from applications of the chelate FeEDDHA. Journal of Plant Nutrition, 28 (11): 1877-1886.
24) Singh, M., Akash., Mittal, S. and A, Kalia. 2012. Mirabilis Jalapa-A Review. International Journal of Pharmaceutical. Medical and Applied Sciences. 1(3): 22-43.
25) Soroori, S., Danaee, E., Hemmati, Kh. and A, Ladan Moghadam. 2021. Effect of foliar application of proline on morphological and physiological traits of Calendula officinalis L. under drought stress. Journal of ornamental plants. 11 (1): 13-30.
26) Yeritsyan, N. and C, Economakis. 2002. Effect of nutrient solution´s iron concentration on growth and essential oil content of oregano plants growth in solution culture. Acta Horticulture. 576.