اثر برخی محرک¬های زیستی و حجم بستر کشت بر صفات مورفوفیزیولوژیکی نشاء فلفل دلمه¬ای (Capsicum annuum)
محورهای موضوعی : سبزیکاری
سرور رحیمی بقا
1
,
مرجان دیانت
2
*
,
راهله ابراهیمی
3
1 - دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار، گروه علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: صفات مورفوفیزیولوژیکی, کلروفیل, کربوهیدرات محلول, محرک زیستی ,
چکیده مقاله :
کوکوپیت پرمصرف ترین بستر مورد استفاده در ایران است اما افزایش قیمت آن در سالهای اخیر، نیاز به بازبینی در کاهش حجم این نوع بستر جهت تولید نشاء را ضروری ساخته است. به منظور بررسی تاثیر برخی محرکهای زیستی و حجم بستر کشت بر صفات مورفوفیزیولوژیکی نشاء فلفل دلمهای در شرایط گلخانه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با ۱۲ تیمار و سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل محرک زیستی در چهار سطح (بدون محرک زیستی، اسید آمینه یک در هزار، عصاره جلبک دریایی یک در هزار، اسید آمینه یک در هزار + عصاره جلبک دریایی یک در هزار) و حجم بستر کشت در سه سطح (40، 80 و 120 سی سی) بودند. نتایج نشان داد اثر متقابل محرک زیستی و حجم بستر کشت بر صفات ارتفاع نشاء، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل a، b و کل، شاخص کلروفیل و کاروتنوئید ها در سطح یک درصد معنیدار شد. بیشترین وزن تر اندام هوایی (31/5 گرم) در تیمار کاربرد ترکیبی محرکهای زیستی اسید آمینه و عصاره جلبک با حجم بستر 120 سیسی و کمترین وزن تر اندام هوایی (07/2 گرم) در تیمار شاهد با حجم بستر 40 سیسی به دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق کاربرد ترکیبی اسید آمینه و عصاره جلبک دریایی در حجم بستر 120 سیسی بهترین تاثیر را در بهبود صفات مورفوفیزیولوژیکی نشاء فلفل دلمهای داشت.
Cocopeat is the most widely used culture medium in Iran, but the increase in its price in recent years has made it necessary to review the reduction of the volume of this type of culture medium for the production of seedlings. A factorial experiment was conducted in the form of a completely randomized design with 12 treatments and three replications. The factors include biostimulant at four levels (no biostimulant, amino acid 1 in a thousand, seaweed extract 1 in a thousand, amino acid 1 in a thousand + seaweed extract 1 in a thousand) and the volume of culture medium in three levels (40, 80 and 120 cc). The results showed that the interaction effect of biological stimulus and the volume of culture medium on the traits of seedling height, leaf area, fresh and dry weight of shoots and roots, chlorophyll a, b and total, chlorophyll index and carotenoids were significant at the level of 1%. The highest fresh weight of aerial parts (5.31 g) in the treatment of combined use of amino acid biostimulants and algae extract with a bed volume of 120 cc and the lowest fresh weight of aerial parts (2.07 g) in the control treatment with a bed volume of 40 CC was obtained. Based on the results of this research, the combined application of amino acid and seaweed extract in a bed volume of 120 cc had the best effect in improving the morphophysiological characteristics of bell pepper seedlings.