اثر زوال مصنوعی بر خصوصیات جوانهزنی و استفاده از ذخایر بذر لوبیا
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهی
1 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
کلید واژه: زوال, ذخایر, کیفیت , لوبیا,
چکیده مقاله :
این مطالعه به منظور بررسی اثر زوال مصنوعی بر جوانهزنی بذور و رشد هتروتروفیک گیاهچه لوبیا اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل سطوح مختلف زوال مصنوعی به مدت 12، 24 ،36، 48، 60، 72 و 84 ساعت بودند. نتایج نشان داد اثر تیمار زوال تسریع شده بر صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی بذر، هدایت الکتریکی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن خشک گیاهچه، شاخص قدرت بذر، وزن خشک لپههای باقیمانده، میزان استفاده از ذخایر، کارایی استفاده از ذخایر بذر و کسر ذخایر پویا شده معنیدار گردید. نتایج مقایسات میانگین نشان داد افزایش مدت زمان زوال بذر منجر به کاهش درصد و سرعت جوانهزنی بذر گردید به طوری که در شرایط زوال 84 ساعته درصد جوانه زنی از 96 به 21 درصد و سرعت جوانهزنی از 033/0به 018/0 در ساعت رسید. میزان هدایت الکتریکی نیز با افزایش مدت زمان انبارداری طبیعی به دلیل عدم توانایی غشاها در حفظ انسجام خود افزایش یافت و در شرایط زوال به مدت 84 ساعت به 71 میکروزیمنس بر سانتیمتر رسید. با افزایش شدت زوال از 12 تا 84 ساعت طول ریشهچه و ساقهچه کاهش یافت و مشاهده شد که طول ریشهچه و ساقهچه در این دو تیمار به ترتیب برابر با 5/2 و 8/2 سانتیمتر بود. با افزایش مدت زمان زوال بذرها از 12 تا 84 ساعت وزن لپههای باقیمانده بذر لوبیا افزایش یافته به طوری که بالاترین میزان وزن لپهها به میزان 186 میلیگرم در تیمار زوال مصنوعی به میزان 84 ساعت به دست آمد. کمترین میزان استفاده از ذخایر بذر به میزان 18 میلیگرم در بذر در شدیدترین سطح زوال بذر یعنی سطح 84 ساعت به دست آمد.
This study was conducted to investigate the effect of artificial deterioration on seed germination and heterotrophic growth of bean seedlings. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. The treatments included different levels of artificial deterioration for 12, 24, 36, 48, 60, 72 and 84 hours. The results showed that the effect of accelerated deterioration treatment on the traits of seed germination percentage, seed germination rate, electrical conductivity, rootlet length, shoot length, seedling dry weight, seed vigor index, remaining cotyledon dry weight, reserve utilization rate, seed reserve utilization efficiency and fraction of mobilized reserves was significant. The results of mean comparisons showed that increasing the duration of seed deterioration led to a decrease in the percentage and rate of seed germination, so that in the 84-hour deterioration condition, the percentage of germination decreased from 96 to 21 percent and the rate of germination decreased from 0.033 to 0.018 per hour. The electrical conductivity also increased with increasing the duration of natural storage due to the inability of the membranes to maintain their integrity and reached 71 µs/cm in the 84-hour deterioration condition. With increasing the severity of deterioration from 12 to 84 hours, the length of the radicle and stem decreased and it was observed that the length of the radicle and stem in these two treatments was 2.5 and 2.8 cm, respectively. With increasing the duration of seed deterioration from 12 to 84 hours, the weight of the remaining cotyledons of bean seeds increased so that the highest cotyledon weight of 186 mg was obtained in the artificial deterioration treatment of 84 hours..