القا مقاومت در برابر تنش شوری با کاربرد الیسیتور زیستی و زئولیت در گیاه توت¬فرنگی
محورهای موضوعی : تنشایلناز بالاگر 1 , وحید عبدوسی 2 * , وحید زرین نیا 3 , علی محمدی ترکاشوند 4 , حسین نستری نصرآبادی 5
1 - دانشجوی دکتری، گروه باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار، گروه گیاهپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - استاد، گروه زراعی باغی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
5 - استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران
کلید واژه: الیسیتور, توت فرنگی, زئولیت, شوری ,
چکیده مقاله :
شوری از مهمترین عوامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی در جهان است. الیسیتور زیستی و زئولیت تاٌثیر بسزایی در کاهش اثرات، تنش شوری دارند. هدف از انجام این آزمایش القا مقاومت در برابر تنش شوری به همراه الیسیتور زیستی قارچ Penicillium sp. و زئولیت در توت¬فرنگی رقم کاماروسا میباشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه هیدروپونیک در تربتجام انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل مخلوط بستر کشت کوکوپیت، پرلیت و زئولیت با نسبتهای 0:50:50 به عنوان (شاهد) و 25:25:50 و 35:15:50 درصد، الیسیتور قارچی شامل Penicillium sp. با غلظتهای صفر، 4000، 8000 ppm و تیمار شوری با غلظتهای صفر، 20 و 40 میلیمولار اعمال شد. با افزایش شوری تمام صفات رویشی مطالعه حاضر کاهش معنیداری از خود نشان دادند و صفت مالون دی آلدئید كه شاخصي از پراكسيداسيون ليپيدي در طي تنش ميباشد افزايش یافت. و در غلظتهای مختلف الیسیتور و بستر کشت تاثیر معنیداری مشاهده شد. بیشترین تعداد میوه و وزن خشک ریشه در محیط کشت 35% زئولیت به همراه الیسیتور 8000 ppm به دست آمد. بیشترین تعداد گل و وزن تر ریشه در بستر 25% زئولیت و الیسیتور در غلظت 8000 ppmمشاهده شد. به نظر میرسد الیسیتورها از طریق سنتز متابولیتهای ثانویه و زئولیت به علت ظرفيت تبادل كاتيوني بالا نقش مهمی در کاهش تنش شوری ایفا میکنند. بهترین تیمارها به ترتیب بستر کشت کوکوپیت، پرلیت و زئولیت 25:25:50 و 35:15:50 درصد و غلظت الیسیتور 8000ppm بود که در اکثر موارد اثرات شوری را به صورت معنیداری کاهش دادند.
Salinity is one of the most important factors limiting the production of agricultural products in the world. Biological elicitor and zeolite have a significant effect in reducing the effects of salinity stress. The purpose of this experiment is to induce resistance against salinity stress along with the biological elicitor of Penicillium sp and zeolite in Camarosa strawberry. The experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design with three replications in a hydroponic greenhouse in Torbat-e Jam. The test treatments include a mixture of cocopeat, perlite and zeolite as a growing medium with ratios of 50:50:0 as control and 50:25:25 and 50:15:35% and fungal elicitor with concentrations of zero, 4000, 8000 and salt treatment with Zero, 20 and 40 mM concentrations. With the increase in salinity, all the vegetative traits of the present study showed a significant decrease, and the trait of malondialdehyde, which is an indicator of lipid peroxidation during stress, increased. A significant effect was observed in different concentrations of elicitor and growing medium. The highest number of fruits and root dry weight were obtained in the growing medium of 35% zeolite with 8000 ppm elicitor. The highest number of flowers and fresh weight of roots were observed in the growing medium of 25% zeolite and elicitor at a concentration of 8000 ppm. It seems elicitors through the synthesis of secondary metabolites and zeolite due to its high cation exchange capacity play an important role in reducing salinity stress. The best effects of treatments were cocopeat, perlite and zeolite 50:25:25 and 50:15:35% and elicitor concentration 8000 ppm, which in most cases significantly reduced the effects of salinity.