بررسی تاثیر روشها و غلظتهای مختلف اسیدسالیسیلیک در کیفیت و عمر پس از برداشت گل شاخه بریده آلسترومریا (Alstroemeria spp.) رقم fuji
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهیسحر حسن پور 1 , وحید عبدوسی 2 , وحید زرین نیا 3
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - هیات علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
کلید واژه: آلسترومریا, اسید سالیسیلیک, پراکسیداز, پلیفنلاکسیداز, عمر پس از برداشت,
چکیده مقاله :
ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت گیاهان زینتی از اهمیت فراوانی برخوردار است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر روشها و غلظتهای مختلف اسیدسالیسیلیک در کیفیت و عمر پس از برداشت گل شاخه بریده آلسترومریا (Alstroemeria spp.)، به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آماری کاملاً تصادفی با 12 تیمار، 3 تکرار و هر تکرار حاوی 5 شاخه گل، اجرا شد. 45 شاخه گل آلسترومریا پس از برداشت در محلولهای نگهدارنده بلند مدت حاوی اسیدسالیسیلیک (50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر) به همراه ساکارز 3 درصد قرارگرفت. 45 شاخه در محلولهای نگهدارنده کوتاه مدت (24 ساعت) اسیدسالیسیلیک (50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر)، قرارگرفت و سپس به ظروف حاوی آب مقطر به همراه ساکارز 3 درصد منتقل گردید. 45 شاخه نیز در ظروف حاوی آب مقطر به همراه ساکارز 3 درصد قرارگرفت و با اسیدسالیسیلیک (50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر)، محلولپاشی گردید. آب مقطر به عنوان شاهد (بلند مدت)، با تعویض پس از 24 به عنوان شاهد (کوتاه مدت) و به صورت محلولپاشی به عنوان شاهد (محلولپاشی)، استفاده شد. صفات مورفوفیزیولوژیک، بیوشیمیایی و عمر پس از برداشت گلهای شاخه بریده آلسترومریا در روزهای شروع آزمایش، 5، 10 و 15 ارزیابی گردید. نتایج حاصل نشان داد که تیمار کوتاه مدت اسیدسالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر بیشترین تاثیر را در بهبود وزن تر نسبی گل، آنتوسیانین گلبرگ، فعالیت آنزیمهای پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز داشت. تیمار بلند مدت اسیدسالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر سبب افزایش شاخص ثبات غشاء سلول، مواد جامد محلول و کلروفیل کل برگ نسبت به سایر تیمارها شد. همچنین بیشترین عمر پس از برداشت گلهای شاخه بريده آلسترومريا، در تیمار بلند مدت اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر با 2/17 روز و کمترین در شاهد (بلند مدت) برابر 3/9 روز بهدست آمد.
Longevity and maintaining quality after harvesting ornamental plants is very important. The present study was conducted in order to investigate the effect of different methods and concentrations of salicylic acid on quality and vase life of alstroemeria (Alstroemeria spp.) cut flowers, in the form of a factorial experiment based on a completely randomized statistical design with 12 treatments, 3 replications and each replication containing 5 branches was performed. After harvesting, 45 alstroemeria flower branches were placed in long-term storage solutions containing salicylic acid (50, 100 and 150 mg/liter) along with 3% sucrose. 45 branches were placed in short-term storage solutions (24 hours) of salicylic acid (50, 100 and 150 mg/liter) and then transferred to containers containing distilled water with 3% sucrose. 45 branches were placed in containers containing distilled water with 3% sucrose and sprayed with salicylic acid (50, 100 and 150 mg/liter). Distilled water was used as a control (long-term), replaced after 24 as a control (short-term) and sprayed as a control (solution spraying). The morphophysiological, biochemical and life characteristics of alstroemeria cut flowers were evaluated on the 5, 10 and 15 days of the experiment. The results showed that the short-term treatment of salicylic acid 100 mg/liter had the greatest effect in improving the relative fresh weight of flowers, petal anthocyanins and the activity of polyphenol oxidase and peroxidase enzymes. The long-term treatment of salicylic acid 100 mg/liter increased the stability index of cell membrane, soluble solids and total chlorophyll leaf compared to other treatments. Also, the longest vase life Alstroemeria cut flowers was obtained in the long-term treatment of salicylic acid 100 mg/liter with 17.2 days and the lowest in the control (long-term) equal to 9.3 days.
اعلائی، م.، میرزاییمشهود، م. و س ن، مرتضوی. 1396. اثر تیمار پس از برداشت اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عمر ماندگاری گلهای شاخه بریده رز رقم هاتر کلاس. فنآوری تولیدات گیاهی، 9(1): 47-33.#
الهویردیزاده، ص و. ا، دانائی. 1402. تاثیر کاربرد اسید هیومیک و ورمیکمپوست بر برخی شاخصهای رویشی و میزان پرولین گیاه پروانش (Catharanthus roseous) تحت تنش کمآبی. محیط ¬زیست و مهندسی آب، 9(1): 151-141. #
حیدریکروش، گ. و س، رستگار. 1400. تأثیر اسید سالیسیلیک بر کاهش قهوهای شدن و حفظ کیفیت گل شاخه بریده نرگس شیراز رقم ’شهلا‘. مجله علوم و فنون باغبانی ایران، ۲۲ (۳): 312-301.#
سید حاجیزاده، ح. 1397. مقایسهی کاربرد پیش و پس از برداشت اسید سالیسیلیک در روند پیری گل لیلیوم عید پاک رقم. مجله علوم باغبانی ایران (علوم کشاوری ایران)، 49(2): 395-383.#
صادقی، ا.، نصیبی، ف.، فرهمند، ه. و ف.ا، حسینی. 1396. تأثیر تیمار هیدروژن پراکسید در بهبود کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریدۀ آلسترومریا. نشریه علوم باغبانی ایران، 48(1): 131-123.#
قلمبران، م.ر.، عبداللهی، م. و ف، کریستین برنارد. 1399. طول عمر گلهای شاخه بریده ژربرا تحت تأثیر اسانس آویشن و اسید سالیسیلیک. مجله پژوهشهای سلولی مولکولی (مجله زیستشناسی ایران)، 33(3): 369-354.#
قنبری، م.، فرهمند، ه. و ف، نصیبی. 1401. بررسی اثر عصاره جلبک دریایی کاراجینان و اسید سالیسیلیک به عنوان محرک های زیستی بر رشد و تحمل به تنش سرما در گیاه بسترساز حنا (Impatiens walleriana). فرآیند و کارکرد گیاهی، 11(47): 171-159.#
ﻣﻨﺼﻮري، م.، ﺷﻮر، م،. ﺗﻬﺮاﻧﻲفر، ع. و ی، ﺳﻼحورزي. 1393. ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﺑﻴﻮﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲاﻳﺠﺎد ﺷﺪه در اﺛﺮ ﻣﺤﻠﻮلپاشی اﺳﻴﺪ ﺳﺎﻟﻴﺴﻴﻠﻴﻚ و ﺗﻴﺎﻣﻴﻦ ﺑﺮ گل ژرﺑﺮا (Gerbera jamesonii L., cv. Pink Elegance). ﻧﺸﺮﻳﻪ ﻋﻠﻮم ﺑﺎﻏﺒﺎﻧﻲ، 29(1): 133-127.#
Danaee, E. and V, Abdossi. 2016. Evaluation of the effect of plant growth substances on longevity of gerbera cut flowers cv. Sorbet. Iranian Journal Plant Physioogyl, 7 (1): 1943- 1947.#
Danaee, E. and V, Abdossi. 2019. Effects of Some Amino Acids and Organic Acids on Enzymatic Activity and Longevity of Dianthus caryophyllus cv. Tessino on at Pre-Harvest Stage. Journal of Ornamental Plants, 9(2): 93-104.#
Dareini, H., Abdossi, V. and E, Danaee. 2014. Effect of some essential oils on postharvest quality and vase life of gerbera cut flowers (Gerbera Jamesonii cv. Sorbet). European Journal of Experimental Biology, 4(3): 276-280.3#
Hakimi Asl, M. and A, Berimavandi. 2023. The Improvement of Postharvest Longevity of Cut Alstroemeria ‘Konst Coco’ Flowers by a Combination of Mechanical and Chemical Methods. Journal of Ornamental Plants, 13(1): 17-29.#
Pirasteh-Anosheh, H., Ranjbar, G., Emam, Y. and M, Ashraf. 2014. Salicylic acid-induced recovery ability in salt-stressed Hardeum vulgare plant. Turk Journal of Botan, 37: 112-121.#
Soroori, S., Danaee, E., Hemmati, Kh. and A, Ladan Moghadam. 2021a. Effect of foliar application of proline on morphological and physiological traits of Calendula officinalis L. under drought stress. Journal of ornamental plants, 11(1): 13-30.#
Soroori, S., Danaee, E., Hemmati, Kh. and A.R, Ladan Moghadam. 2021b. The metabolic response and enzymatic activity of Calendula officinalis L. to foliar application of spermidine, citric acid and proline under drought stress and in a post-harvest condition. Journal of Agriculture Scince and Technology, 23 (6): 1339-1353.#
Yaghoubi Kiaseh, D., Hashemabadi, D. and B, Kaviani. 2021. Proline and Arginine Improves the Vase Life of Cut Alstroemeria ‘Mars’ Flowers by Regulating Some Postharvest Physiochemical Parameters. Journal of Ornamental Plants, 11(3): 165-183.#
Zhan, L.J., Fontana, E., Tibaldi, G. and S, Nicola. 2009. Qualitative and physiological response of minimally processed garden cress (Lepidium sativum L.) to harvest handling and storage conditions. Journal of Food, Agriculture and Environment, 7 (3and4): 43 – 50.#