بررسی تاثیر تعداد جوانه جانبی ، نوع درختچه زرشک وهورمون BAP برمیزان رشد صفات فنوتیپی زرشک ازطریق کشت بافت
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی
1 - دانشگاه آزاد دامغان
کلید واژه: کشت بافت, زینتی, تعداد جوانه, هورمون BAP , زرشک,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر تعداد جوانه جانبی ، نوع درختچه زرشک وهورمون BAP برمیزان رشد صفات فنوتیپی زرشک ازطریق کشت بافت، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و با سه عامل، عامل اول سه نوع درختچه زرشک (بدون دانه، دانه دار و زینتی)، عامل دوم هورمون BAP در چهار سطح (0، 1، 2، 3 میلی گرم برلیتر) و عامل سوم تعداد جوانه جانبی در دو سطح (1 و 2 جوانه) در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان در سال 1399 انجام شد. محیط کشت مورد استفاده بر پایه مورا شیگی و اسکوگ (MS) بود. پس از آماده سازي محيط كشت و استريل آن توسط اتو كلاو، در لوله هاي آزمايش توزیع گردید. پس از آماده سازی، نمونه ها در محیط استریل کشت داده شدند و سپس نمونه ها با استفاده از هورمون رشد تحریک به رشد شدند. صفات مورد بررسی شامل زمان سبز شدن، تعداد برگ، طول، عرض و سطح برگ، نسبت عرض به طول برگ، وزن تر و وزن خشک برگ، نسبت وزن تر به خشک و میزان شادابی پس از 30 روز کشت بود. در نهایت پس از جمع آوری اطلاعات، داده های به دست آمده از آزمایش سازماندهی و سپس با نرم افزار آماریSAS تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن انجام شد. به منظور تعیین روابط بین صفات از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. اثرمتقابل سه گانه برروی همه صفات مورد برسی بجز میزان شادابی در سطح احتمال 1% معنی بودارد. ضریب همبستگی نشان داد بین وزن خشک برگ باتعداد برگ (r=0.86**) ،طول برگ (r=0.78**)،عرض برگ(r=0.73**) ، سطح برگ(r=0.76**)، وزن تر برگ (r=0.95**) مثبت در سطح احتمال 1% معنی دار بود.
In order to investigate the effect of the number of lateral buds, type of barberry shrub and BAP hormone on the growth of phenotypic traits of barberry through tissue culture, a factorial experiment in the form of a completely randomized design in three replications and in three replications. Factors, the first factor of three types of barberry shrubs (seedless, seeded and ornamental), the second factor of BAP hormone at four levels (0, 1, 2, 3 mg/L) and the third factor of the number of lateral buds. It was done at two levels (1 and 2 buds) in the laboratory of Islamic Azad University, Damghan branch in 2018. The culture medium used was based on Mora Shigi and Skoog (MS). After preparing the culture medium and sterilizing it by autoclave, it was distributed in test tubes. After preparation, the samples were cultured in a sterile environment and then the samples were stimulated to grow using growth hormone. The studied traits included the time of greening, number of leaves, length, width and surface of leaves, ratio of width to length of leaves, fresh weight and dry weight of leaves, ratio of fresh to dry weight and freshness after 30 days of cultivation. Finally, after collecting information, the data obtained from the experiment was organized and then variance analysis was performed with SAS statistical software and comparison of averages was performed with Duncan's test. Pearson's correlation coefficient was used to determine the relationship between traits. The triple interaction effect was significant at the 1% probability level on all studied traits except for freshness. Correlation coefficient between the dry weight of leaves with the number of leaves (r=0.86**), leaf length (r=0.78**), leaf width (r=0.73**), leaf surface (*/76 r=0) showed. *) Positive leaf fresh weight (r=0.95**) was significant at 1% probability level.
آمارنامه کشاورزی.1397. جلد سوم محصولات باغی
بالندري ا. وم. زيارت نيا.1381.بررسي امكان تكثير زرشك بيدانه به روش كشت بافت و ريشه زايي قلمه ها.سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران- مركز خراسان
بالندري، ا. .1374. اثر اسيد جيبرليك و اتفون بر خصوصيات ميوه و سهولت برداشت زرشك بي دانه . سازمان پژوهش ها ي علمي و صنعتي ايران- مركز خراسان.
حاجی زاده خنامانی، راضیه. 1395. تأثیر عوامل مختلف بر القاء کالوس در زرشک بیدانه( Berberis vulgaris L.) پایان نامه کارشناسی ارشد رشته اصلاح نباتات . دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند.
رحيميان .ح.و.م.بنايان.1375.مباني فيزيولوژيكي اصلاح نباتات(ترجمه) انتشارات جهاد دانشگاهي مشهد.
زیارت نیا، مهدی و سلمانی، الهام،1391،اثر تنظیم کننده های رشد بر القای کالوس در زرشک بیدانه (Berberis vulgaris var. asperma)،سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)،مشهد.
سادسی کوکب سادات. 1398. بهینه سازی ریز ازدیادی گیاه زرشک خراسانی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم انسانی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علم و هنر وابسته به جهاد دانشگاهی
. سازمند, م؛ صفرنژاد .ع ؛ رفیعی. ف و علمداری. ب ، ۱۳۹۱، اثر هورمونهای تنظیم کننده رشد بر باززایی مستقیم در زرشک بیدانه Berberis vulgaris var. Asperma در شرایط این ویترو، سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)، مشهد، دانشگاه فردوسی مشهد.
سازمند, مرتضی؛ عباس صفرنژاد؛ فلورا رفیعی و سیده بی بی لیلا علمداری، ۱۳۹۱، بررسی تاثیر غلظتهای مختلف هورمونهای رشد گیاهی برکالوسزایی گیاه زرشک بیدانه (Berberis vulgaris)، همایش ملی محیط زیست و تولیدات گیاهی، سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان.
سازمند, مرتضی؛ عباس صفرنژاد. 1395. القای کالوس و پرآوری زرشک بیدانه( Berberis vulgaris ) در شرایط درون شیشه ای فصلنامه علمی و پژوهشی تحقیقات ژنیتک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران جلد24 شماره 1 صفحع 92-101.
سلامی، مهین .1393. تکثیر زرشک بیدانه (Berberis vulgaris L.) به روش کشت بافت. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد - دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی.
فلاحی، جبار. ، رضوانی مقدم پرویز و نصیری محلاتی مرضیه.1389. اثر تاریخ برداشت و شاخص¬های کمی و کیفی میوه رزشک بی¬دانه. پژوهش¬های زراعی ایران. جلد 8. شماره 2. خرداد. ص 234-225.
لایی.ق .، ر. لایی .و ح.افشاری 1387. کاشت زرشك بي دانه در جهت مقابله با بحران خشكي و كم آبي ، نخستین همایش ملی زعفران و زرشک ، دانشگاه آزاد اسلامی قاینات.
منيعي.ع.1369.مباني پرورشدرختان ميوه.انتشارات فني ايان.
محمدی، مرتضی. 1390. کشت این ویتروی زرشک بی دانه (berberis vulgaris var. asperma). پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه فردوسی مشهد - دانشکده کشاورزی
مزگی نژاد. زهرا.1397. بررسی زیستمانی درون شیشه ای کالوسهای زرشک بیدانه( Berberis vulgaris L.) پایان نامه کارشناسی ارشد رشته اصلاح نباتات . دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند.
نظری، ع. ر ، افشاری. ح، سینکی.ج.م، باقری.س، لایی. ق.1394. رابطه ارتفاع از سطح دريا با صفات فيزيولوژيكي اكوتيپ هاي وحشي زرشك دانه دار (Berberis vulgaris)در منطقه شاهرود. مجله به زراعي نهال و بذر. جلد2-31 شماره 1.
نظری مقدم آقایه، رحیم، عابدی، بهرام، بالندری، احمد، سمیعی، لیلی، و تهرانی فر، علی. (1398). کنترل آلودگی در ریزازدیادی زرشک بیدانه ایرانی. مجله فیزیولوژی و پرورش گیاهان، 9(1 )، 97-110.
Arayne ,M . S ., N. Sultana and S.S. Bahadur (2007) The berberis story : Berberis vulgaris In Therapeutics pak . J.Pharm , Sci , 20(1): 83-9.
Arena, M. E., Pastur, G. M. and Vater, G., 2000. In vitro propagation of Berberis buxifolia Lam. Biocell, 24:73-80.
Fathollahzadeh H., Mobli H., Jafari A., Rajabipour A., Ahmadi H., and Mohammad Borghei A. 2008.Effect of moisture content on some physical properties of barberry. American-Eurasian J. Agric. &Environ. Sci., 3 (5): 789-794.
http://www.irangolbarg.ir.
Jain, A.K. and Bashir, M. (2010) In-Vitro Propagation of a Medicinal Plant Portulaca grandiflora. Hook. World Journal of Agricultural Sciences, 6, 327-330.
Karhu, S.T. and K.l.Hakala.1991.Microprop agation of berberis thubergii.Acta horticulturae.282:119-120. Karhu, S. and Hakala. K., 1990. Rooting in vitro of micropropagated barberry (Berberisthunbergii) shoots. Ann. Agr. Fenn. 29:179-185
Kafi, M. and Balendari, A. 1381. Production and processing Technology ...
Knox, G.w., and D.f.Hamilton.1982.Rooting of Berberis and ligustrum cultings from stock plants grown at selected light intensities.scienta-horiculturae.16 (1):85-90.
Lafferrie, J.E.and L .W.A. Ahrendt.1977.transfer species and intraspecific texa from mahonia to ber beris Botanicheskii-Zharnal-82 :( 9) 95-99.
Molinar, F. J.R., W.a.Mackay, M.M.Wall and M. Carenas.1996. Micopropagation of agrita (berberis) Lrifoliat Moric Hort.sci.31 (6):1030-1032.
Mackay, W.A., Molinar, Jr. F., Wall, M.M., and Cardenas, M., 1996. Micropropagation of agarita, Berberis trifoliata Moric. HortScience, 31:1030-1032.
Shah, S.C. and H.singh-Bhujwon.1999.Rooting behaviour of berheris cuttings as infjuenced by plant growth regulators.progressive-Horeicujture.31 (1-2); 98-100.
Ziaratnia, M. and Salmani, A., 2012, Effect of growth regulators on callus induction seedless Berberis (Berberis vulgaris var asperam L.), Third National Conference on Agricultural Biotechnology in Mashhad. Page of 261.Center for Education, Culture and Research, 181 pages.