فعالیت ضد میکروبی عصاره الکلی گیاهان Tragopogon Collinus L. and Allium Eriophyllum L برروی برخی از باکتریهای محیطی و بیماریزا
محورهای موضوعی : Biotechnological Journal of Environmental Microorganismsاحسان ابوالفتحی 1 , نور امیر مظفری 2 , عزت قائمی 3
1 - گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه تهران ، تهران، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، تهران ، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی گرگان ، گرگان ، ایران
کلید واژه: عصاره اتانلی , فعالیت ضد میکروبی , گیاه شنگ وحشی , گیاه بهاری پیچیده ,
چکیده مقاله :
با توجه به افزایش شیوع بیماریهای عفونی وبروز مقاومت آنتیبیوتیکی در باکتریها در محیطهای مختلف، نیاز مبرمی به کشف ترکیبات ضد میکروبی جدید وجود دارد. مطالعه حاضر باهدف تعیین فعالیت ضد باکتریایی عصارههای اتانولی گیاهان شنگ وحشی;(.Tragopogon collinus L) و گیاه بهاری پیچه (.Allium eriophyllum L) بر روی برخی از جدایه های باکتریهای محیطی و بیماریزا مانند استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه، اشرشیا کلی وانتروکوکوس فکالیس انجام شد. استخراج;عصاره از این گیاهان دارویی با استفاده از اتانول و روش پرکولیشن انجام شد. برای تعیین اثرات ضد میکروبی عصارهها از روش انتشار در چاهک استفاده شد. عصاره اتانولی گیاه T. collinus;در غلظت 250 میکروگرم بر میلیلیتر بر روی همه باکتریها اثر مهاری نشان داد و بیشترین اثر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و انتروکوکوس فکالیس به ترتیب با هاله ممانعت از رشد 20و 18 میلیمتر مشاهده شد. در غلظت 125 میکروگرم بر میلیلیتر، با هاله ممانعت از رشد 21 میلیمتری، بالاترین اثر ضد میکروبی را بر روی کلبسیلا پنومونیه در مقایسه با سایر باکتریها مشاهده شد. عصاره اتانولی A. eriophyllum L.;بیشترین اثر ضد باکتریایی در غلظت 250 میکروگرم در میلی لیتربا قطر هاله ممانعت از رشد 20 و 22 میلیمتر بود. اثر عصاره این گیاه بر روی سودوموناس آئروژینوزا کمتر از اثر آن بر سایر باکتریها بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره T. collinus L. در غلظت 75/5 میکروگرم به ازای میلیلیتر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس وانترکوکوس فکالیس مشاهد شد.;عصاره اتانولی A. eriophyllum L در غلظت 5/11میکروگرم به ازای میلیلیتر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و کلبسیلا پنومونیه مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان میدهد که T. collinus و;A. eriophyllum; دارای خواص ضد باکتریایی هستند.
Due to the increase in the incidence of infectious diseases and the prevalence of antibiotic resistance in bacteria. The present study aimed to determine the antibacterial activity of the ethanolic extracts of the edible plants Tragopogon collinus L. and Allium eriophyllum L. against some environmental and pathogenic bacteria such as Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, and Enterococcus faecalis. The extraction of medicinal plants was conducted using ethanol and the percolation method. Agar well diffusion was used to determine the antimicrobial effects of the extracts. The ethanolic extract of Tragopogon collinus showed an inhibitory effect on all bacteria in 250 µg/ml concentration, and the greatest effect was observed on Staphylococcus aureus and E. faecalis, with 20 and 18 mm diameter of zone, respectively. In the 125 µg/ml concentration, with a 21 mm diameter of zone, it had the highest antimicrobial effect on Klebsiella pneumoniae, compared with other bacteria. Regarding the ethanolic extract of Allium eriophyllum L., the highest antibacterial effect at 250 µg/ml concentration was 20 and 22 mm zone diameters. The effect of this plant extract on Pseudomonas aeruginosa was lower than its effect on other bacteria. The MIC of the extract of Tragopogon collinus L. was found at a 5.75 µg/ml concentration on staphylococcus aureus and E. faecalis. The MIC of the ethanolic extract of Allium eriophyllum L. was found at an 11.5 µg/ml concentration on staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa, and Klebsiella pneumoniae. The results of this study indicate that Tragopogon collinus and Allium eriophyllum have antibacterial properties.