تأثیر میزان مصرف بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم دیم (.Triticum aestivum L) در منطقه قزوین
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعیسعید سیف زاده 1 , سیدعلیرضا ولدآبادی 2 , مجید اسماعیلی 3
1 - دانشیار
2 - دانشیار
3 - کارشناسی ارشد
کلید واژه: عملکرد دانه, گندم, رقم, تراکم, بذر,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تأثیر میزان بذر بر عملکرد ارقام گندم دیم آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه ای خصوصی در روستای حصار ولیعصر (ع) شهرستان آوج در سال زراعی 1402-1401 اجرا شد . عامل های آزمایش شامل میزان مصرف بذر در 3 سطح 90 ، 120 و 150 کیلوگرم در هکتار و رقم در 3 سطح آذر-2، هشترود و صدرا بودند . برای بررسی صفات زراعی همزمان با برداشت محصول ، تعداد هشت بوته از هر کرت به صورت تصادفی انتخاب شدند ، انتخاب نمونه ها به گونه ای انجام شد که معرف واقعی کرت های مورد نظر باشند . نتایج بررسی نشان داد که میزان مصرف بذر بر صفات ، تعداد سنبله در بوته ، تعداد دانه در سنبله اصلی ، تعداد دانه در سنبله فرعی ، تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه گندم تأثیر معنی داری داشت . نتایج مقایسه میانگین اثرات ساده نشان داد ، بالاترین عملکرد دانه و شاخص برداشت مربوط به رقم آذر 2 و بیشترین عملکرد بیولوژیک مربوط به رقم آذر2 و رقم هشت رود بود . در تیمارهای میزان مصرف بذر بالاترین عملکرد بیولوژیک مربوط به میزان مصرف 150کیلوگرم بذر در هکتار بود و بیشترین عملکرد دانه و شاخص برداشت مربوط به میزان مصرف بذر 120 کیلوگرم در هکتار بود . مقایسه میانگین اثر متقابل میزان بذر و رقم تایید نمود که میزان 120 کیلوگرم در هکتار مصرف بذر در رقم آذر-2 با 1226 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را نسبت به کاربرد 90 کیلوگرم در هکتار در رقم صدرا با 839/3 کیلوگرم در هکتار به عنوان کمترین عملکرد دانه داشته داشت و افزایش عملکرد 31/56 درصدی را ایجاد نمود . در کلیه صفات مورد ارزیابی رقم آذر2 نسبت به سایر ارقام برتری نشان داد .
In order to investigate the effect of seed amount consumption on the yield of dryland wheat cultivars, an experiment was conducted based on completely randomized block design in 3 replications in a private farm in Hesar Valiasr (AJ) village of Avaj city in the crop year of 1402-1401. The experimental factors included the amount of seed at the levels: 90, 120 and 150 kg/ha cultivars in 3 levels: Azar-2, Hashtroud and Sadra. To investigate the agricultural traits at harvesting time, eight plants were randomly selected from each plot. The results of the study showed that the amount of seed consumption had a significant effect on the traits, number of spikes per plant, number of seeds in the main spike, number of seeds in secondary spike, number of seeds per plant and 1000 grains weight. The mean comparison of simple effects show that the highest seed yield, harvest index was related to Azar 2 variety and the highest biological yield was related to Azar 2 and Hashtroud varieties. In the seed consumption rate treatments, the highest biological yield was gained in 150 kg/ha of seeds consumption, and the highest seed yield and harvest index was related to 120 kg/ha of seeds consumption. The mean comparison interaction effect of seed rate and variety demonstrated that application of 120 kg/ha in Azar-2 variety had the highest seed yield (1226 kg /ha) compared to 90 kg/ha seed application in Sadra variety (839.3 Kg/ha) as the lowest seed yield, (31.56% increase between 2 treatments). In all evaluated traits, Azar 2 showed superiority over other cultivars.
_||_