تأثیر سطوح مختلف پپتیدهای زیست فعال دانه کینوا بر قابلیت هضم ایلئومی ، فعالیت آنزیمهای کبدی ، ریخت شناسی و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوری
جلیل رضایی
1
,
محمد علی جعفری
2
*
,
کاوه جعفری خورشیدی
3
1 - روه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی ، قائمشهر، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی ، قائمشهر، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائم شهر، قائم شهر، ایران
کلید واژه: پپتیدهای دانه کینوا, قابلیت هضم ایلئومی, جمعیت میکروبی, ریخت شناسی روده, جوجه های گوشتی,
چکیده مقاله :
پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف پپتیدهای زیست فعال دانه کینوا بر قابلیت هضم ایلئومی اسیدهای آمینه، فعالیت آنزیمهای کبدی ، ریخت شناسی و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بدین منظور تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر آمیخته راس 308 با 4 تیمار و 4 تکرار و 15 پرنده در هر تکرار به طور تصادفی در واحدهای آزمایشی قرار داده شدند.جوجه های گوشتی با جیره شاهد(فاقد پپتید) و جیره شاهد به همراه مقادیر 50 ، 100 و 150 میلی گرم پپتیدزیست فعال دانه کینوادر کیلوگرم خوراک برای مدت 42 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که افزودن 100 میلی گرم پپتید دانه کینوا در کیلوگرم خوراک، قابلیت هضم ایلئومی پروتئین خام ، عصاره اتری ، کلسیم و فسفر را افزایش داد (05/0>P). همچنین قابلیت هضم ایلئومی اسیدهای آمینه هیستیدین،لیزین و متیونین در جوجه های گوشتی تغذیه شده با 100 میلی گرم پپتید دانه کینوا در کیلوگرم خوراک، افزایش یافت (05/0>P) ولی قابلیت هضم سایر اسیدهای آمینه تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت . همچنین جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی 100 میلی گرم پپتید کمترین جمعیت اشریشیاکلی ، بیشترین تعداد لاکتو باسیلوس¬های ایلئوم ، بیشترین طول و عرض ویلی و عمق کریپت را نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی دارا بودند (05/0P<). و تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری را غلظت آنزیمهای کبدی نداشتند(05/0<P). بطور کلی نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده از 100 میلی گرم پپتید دانه کینوا در کیلوگرم خوراک می تواند باعث بهبود قابلیت هضم مواد مغذی و حفظ تعادل جمعیت میکروبی روده وبهبود رشد در جیره جوجه های گوشتی گردد.
The purpose of this study was to evaluate the effects of Quinea Seed bioactive peptides on Ileum digestibility Liver enzymes activity , microbial population and intestinal morphology of broiler chickens. A total of 240 one-day-old Ross 308 broiler male chicks were randomly allocated to 4 dietary treatments with 5 replicates of 15birds each. Birds were fed on basal diets (Control) or basal diets supplemented with 50, 100 and150mg Quinea Seed bioactive peptides for 42 d of age. The results showed that the addition of 100 mg of quinoa seed peptide per kg of feed increased the ileal digestibility of crude protein, ether extract, calcium and phosphorus (P<0.05). Also, the ileal digestibility of amino acids histidine, lysine, and methionine in broilers fed with 100 mg of quinoa seed peptide per kg of feed increased (P<0.05), but the digestibility of other amino acids was not affected by the experimental diets. Also, the chickens fed with the diet containing 100 mg peptide had the lowest Escherichia coli population, the highest number of lactobacilli in the ileum, the highest villi length and width, and the crypt depth compared to other experimental treatments (P<0.05). And the experimental treatments did not have a significant effect on the concentration of liver enzymes (P<0.05). In general, the results of this research show that the use of 100 mg of quinoa seed peptide per kilogram of feed can improve the digestibility of nutrients and maintain the balance of the intestinal microbial population and improve growth in broiler diets.
1. Asnaashari Amiri,M. Y., Jafari, M. A., Irani, M.(2021). Growth performance, internal organ traits, intestinal morphology and microbial population of broiler chickens fed quinoa seed-based diets with phytase or protease supplements and their combination. Tropical animal health and production.53:1-8.
2. Bao, H., R. She, T. Liu, Y. Zhang, K.S. Peng, D. Luo, Z. Yue, Y. Ding, Y. Hu,W. Liu and L. Zhai. 2008. Effects of pig antibacterial peptides on growth performance and intestine mucosal immune of broiler chickens. Poultry Science.88 : 291–297.
3. Brij, P.S., V. Shilpa and H. Subrota. 2014. Functional significance of bioactive peptides derived from soybean. J. Peptides.20: 16-22.
4. Chen, B., H. Cai, C. Jing, H. Yu, Y. Tian and J. Li. 2009. Absorptivity of amino acid and oligopeptide mixture in gastrointestinal tract of broiler. J. China Poultry. 20: 9-14.
5. Choi, S.C., S.L. Ingale, J.S. Kim, Y.K. Park, I.K. Kwon and B.J. Chae. 2013. An antimicrobial peptide-A3: effects on growth performance, nutrient retention, intestinal and faecal microflora and intestinal morphology of broilers. J. British Poultry Science. 54: 738–746.
6. Choi, S.C., S.L. Ingale, J.S. Kim, Y.K. Park, I.K. Kwon and B.J. Chae.2013. Effects of dietary supplementation with an antimicrobial peptide-P5 on growth performance, nutrient retention, excreta and intestinal microflora and intestinal morphology of broilers. Animal Feed Science and Technology. 185 : 78– 84.
7. Dibner, J.J and J.D. Richards. 2005. Antibiotic growth promoters in agriculture: history and mode of action. Poultry Science. 84: 634–643.
8. Faddin, M.Cand F. Jean. 2000. Biochemical Test for Identification of Medical Bacteria, Publisher: Lippincott Williams and Wilkins, pp: 912.
9. Feng, J., X. Liu, Z.R. Xu, Y.Z. Wang and J.X. Liu. 2007. Effects of fermented soybean meal on digestive enzyme activities and intestinal morphology in broilers.Poultry Science. 86: 1149-1154.
10. Fenton, T.W and M. Fenton. 1979. An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and feces. Can. J. Anim. Sci. 59:631-634.
11. Hang, R.L., Y.L. Yin, G.Y. Wu, Y.G. Zhang, T.J. Li, L.L. Li, M.X. Li, Z.R. Tang, J. Zhang, B. Wang, J.H. He and X.Z. Nie. 2005. Effect of dietary oligochitosan supplementation on ileal digestibility of nutrients and performance in broilers. Poultry Science.84: 1383-1388.
12. Heidemann, R., C. Zhang, H. Q.J. Rule, C. Rozales, S. Park, S.Chuppa, M. Ray, J. Michaels, K. Konstantinov and D. Naveh. 2000. The use of peptones as medium additives for the productionof a recombinant therapeutic protein in high density perfusion cultures of mammalian cells.Cytotechnology. 32:157–167.
13. Jafari,M.A. and J. Rezaei. 2023. Effects of Quinoa Seed bioactive peptides on performance ,carcass charactristics and immune system of broiler chickens. Journal of Animal Environment. 14(4) 325-332.(In Persian)
14. Jiang, Y.B., Q.Q. Yin and Y.R. Yang. 2008. Effect of soybean peptides on growth performance, intestinal structure and mucosal immunity of broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 93: 754–760.
15. Jin, Z., Y.X. Yang, J.Y. Choi, P.L. Shinde, S.Y. Yoon, T.W. Hahn, H.T. Lim, Y. Park, K.S. Hahm, J.W. Joo and B.J. Chae. 2008. Potato (Solanum tuberosum L. cv. Golden valley) protein as a novel antimicrobial agent in weanling pigs. Journal of Animal Science. 86: 1562–1572.
16. Jin, Z., P.L. Shinde, Y.X. Yang, J.Y. Choi, S.Y. Yoon, T.W. Hahn, H.T. Lim, Y.K. Park, K.S. Hahm, J.W. Joo and B.J. Chae. 2009. Use of refined potato (Solanum tuberosum L. cv. Gogu valley) protein as an alternative to antibiotics in weanling pigs. Livest. Sci. 124: 26–32.
17. Karimzadeh, S., M. Seyfi and M. Rezaei. 2016a. Effects of native probiotic (Dipro®) on performance growth, digestive enzyme activities and intestinal morphology in broiler chickns. 5th International Veterinary Poultry Congress, Thran, Iran.
18. Karimzadeh, S., M. Seyfi and M. Rezaei. 2016b. Effects of probiotic and prebiotic on growth performance, intestinal bacteria population and carcass chemical composition in broiler chickns. 5th International Veterinary Poultry Congress, Thran, Iran.
19. Karimzadeh,S., M. Rezaei and A. TeimouriYansari. 2016. Effects of Canola Bioactive Peptides on Performance, Digestive Enzyme Activities, Nutrient Digestibility, Intestinal Morphology and Gut Microflora in Broiler Chickens. Poultry Science Journal. 4: 27-36.
20. Kruse, H., B.K. Johansen, L.M. Pørivk and G. Schaller. 1999. The use of avoparcin as a growth promoter and the occurrence of vancomycin- resistant enterococcus species in norwegian poultry and swine production. Microb. Drug Resist. 5: 135-139.
21. Li, F and H. Cai. 2005. The effect of peptide on growth performance of broilers and its mechanism. J. Acta Zoonutrimenta Sinica.12: 23-29.
22. Chen, T., R. She, K. Wang, H. Bao, Y. Zang, D. Luo, Y. Hu, Y. Ding, D. Wang and K. Peng. 2008. Effect of rabbit sacculus rotundus antimicrobial peptides on the intestinal mucosal immunity in chicken. Poultry Science. 87: 250–254.
23. Niewold, TA. 2007. The nonantibiotic anti-inflammatory effect of antimicrobial growth promoters, the real mode of action? A hypothesis. Poultry Science.86: 605–609.
24. Ovissipour, M., R. Safari, A. Motamedzadegan and B. Shabanpour. 2012. Chemical and biochemical hydrolysis of persian sturgeon (Acipenserpersicus) visceral protein. Food and Bioprocess Technology. 5: 460-465.
25. Pasupuleti, V.K and Demain, A.L .2010. Protein hydrolysates in biotechnology. ISBN 978-1-4020-6673-3. Springer Dordrecht Heidel berg London New York.
26. Richmond, W. (1973). Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clin Chem. 19: 1350-1356. #3 27. Sallam, K.I. 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control. 18: 566–575.#3 28. Sukhotnik, I., E. Yakirevich, A.G. Coran, L. Siplovich, M. Krausz, E. Sabo, A. Kramer and E. Shiloni. 2002. Lipopolysaccharide endotoxemia reduces cell proliferation and decreases enterocyte apopotosis during intestinal adaptation in a rat model of short-bowel syndrome. Pediatric surgery international. 18: 615–619.
29. Tang, J.W., H. Sun, X.H. Y, Y.F. Wu, X. Wang and J. Feng. 2012. Effects ofreplacement of soybean meal by fermented cottonseed meal on growth performance, serum biochemical parameters and immune function of yellow-feathered broilers.China Animal Husbandry and Veterinary Medicine. 24: 20-26.
30. Wen, L.F and J.G. He. 2012. Dose–response effects of an antimicrobial peptide, a cecropin hybrid, on growth performance, nutrient utilisation, bacterial counts in the digesta and intestinal morphology in broilers. British Journal of Nutrition. 108: 1756–1763.
31. Xu, F.Z., L.M. Li, H.J. Liu, K. Zhan, K. Qian, D. Wu and X.L. Ding. 2012. Effects of fermented soybean meal on performance, serum biochemical parameters and intestinal morphology of laying hens. J. Anim. Veterinary Advances. 5: 649-654.
32. Xu, F.Z., X.G. Zeng and X.L. Ding. 2012. Effects of replacing soybean meal with fermented rapeseed meal on performance, serum biochemical variables and intestinal morphology of broilers.Asian-Aust. J. Anim. Sci. 25: 1734-1741.