تاثیر سطوح مختلف پودر آویشن باغی و نعناع بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخممرغ مرغهای بومی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوری
1 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان ایران
کلید واژه: گیاهان دارویی, آنتیاکسیدان, کیفیت تخممرغ, عملکرد تولیدی, مرغ بومی,
چکیده مقاله :
هدف از این آزمایش بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر آویشن باغی و نعناع بر بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخممرغ مرغهای بومی بود. آزمایش حاضر با تعداد 150 قطعه مرغ بومی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار و 6 قطعه مرغ بومی در هر تکرار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارتند از: تیمار (A): جیره پایه بدون افزودن آویشن باغی یا نعناع (تیمار شاهد)؛ تیمار (B): افزودن سطوح 1 درصد پودر آویشن باغی به جیره پایه؛ تیمار (C): افزودن 1 درصد پودر نعناع به جیره پایه؛ تیمار (D): افزودن 75/0 درصد پودر آویشن باغی به همراه 75/0 درصد پودر نعناع به جیره پایه؛ و تیمار (E): افزودن 5/0 درصد پودر آویشن باغی به همراه 5/0 درصد پودر نعناع به جیره پایه بود. نتایج آزمایش نشان داد درصد تولید تخممرغ در دورههای 28-1، 56-28، 84-56 روزگی و کل دوره تولید 84-1 روزگی در تیمار پنج نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (05/0>p ). وزن تولید تخممرغ در دورههای 28-1، 84-56 روزگی و کل دوره تولید 84-1روزگی تفاوتی معنیداری ایجاد نشد؛ با این وجود در دوره 56-28 روزگی پرندگانی که سطح 1 درصد نعناع دریافت کردند بالاتر بود (05/0>p ). وزن توده تخممرغ در تمام دورههای تخمگذاری پژوهش در پرندگان دریافت کننده آویشن باغی و نعناع بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0 > p). فراسنجههای صفات کیفی تخممرغ در پرندگان دریافتی آویشن باغی و نعناع نسبت به تیمار شاهد معنیدار بود (05/0 > p). در کل نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از پودر آویشن باغی و نعناع در سطح 5/0 درصد جیره پایه مرغهای بومی باعث بهبود عملکرد تولیدی و کیفی تخممرغ خواهد شد.
The purpose of this experiment was to investigate the effect of different levels of garden thyme and mint powder on production performance and egg quality of native chickens. The present experiment was conducted with 150 pieces of native chicken in the form of a completely random design with 5 treatments and 5 repetitions and 6 pieces of native chicken in each repetition. The experimental treatments are: treatment (A): basic diet without addition of garden thyme or mint (control treatment); treatment (B): adding 1% levels of garden thyme powder to the base diet; treatment (C): adding 1% of mint powder to the basic diet; treatment (D): adding 0.75% garden thyme powder along with 0.75% mint powder to the basic diet; and treatment (E): addition of 0.5% garden thyme powder along with 0.5% mint powder to the base diet. The results of the experiment showed that the percentage of egg production in the periods of 1-28, 28-56, 56-84 days and the whole production period of 1-84 days increased in the fifth treatment compared to the control treatment (p < 0.05). There was no significant difference in the weight of egg production in the periods of 1-28, 56-84 days and the whole production period of 1-84 days; However, in the period of 28-56 days, the level of birds that received 1% mint was higher (p < 0.05). The weight of the egg mass in all the tested laying periods in the birds receiving garden thyme and mint was higher than the control treatment (p < 0.05). The parameters of egg quality traits in birds receiving garden thyme and mint were significant compared to the control treatment (p < 0.05). Generally, the results of this experiment showed that the use of garden thyme and mint powder at the level of 0.5% of the basic diet of local chickens will improve the productivity and quality of eggs. .
_||_