بررسی اثر عصاره آبی گل گندم طلایی (Centaurea cyanus) بر میزان فعالیت آنزیمهای کبدی (ALT، ASTو ALP) به دنبال مسمومیت کبدی ناشی از مصرف استامینوفن در موشهای صحرایی نر
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریناهید جهانبازی 1 , شهلا روزبهانی 2
1 - گروه زیست شناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاداسلامی، اصفهان، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاداسلامی، اصفهان، ایران
کلید واژه: مسمومیت کبدی, استامینوفن, گل گندم طلایی, آسپاراتات آمینوترانسفراز, آلکالن فسفاتاز, آلانین آمینوترانسفراز,
چکیده مقاله :
این پژوهش باهدف بررسی ااثر عصاره آبی گل گندم طلایی بر روی آسیب بافت کبدی ناشی از استامینوفن برروی موش های صحرایی نرانجام شد. 42 سر رَت نربه طور تصادفی به 7 گروه 6 تایی (گروه شاهد و 5 گروه تیمار) تقسیم شدند و شب قبل از آزمایش به مدت 16-12 ساعت گرسته نگه داشته شده و تمام گروه ها به مدت 5 هفته هر روز میزان 600 میلی گرم/ کیلوگرم استامینوفن را به روش خوراکی دریافت کردند.طی مدت آزمایش بر اساس وزن موش ها میزان 2/0 میلی لیتر از عصاره گل گندم با غلظت های 160، 180، 200، 220، 240 و 260 میلی گرم برکیلوگرم از راه خوراکی و یک ساعت بعد از دریافت دوز سمی استامینوفن دریافت نمودند. آنزیم های کبدی (AST، ALT، ALP) مورد سنجش و بافت کبد موش های مورد تیمار توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های حاصل ازاین پژوهش نشان داد عصاره آبی گل گندم طلایی بر فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز اثر گذاشته و در دوز 260 نسبت به سایر گروه ها بطور معنی دار (05/0 > p) کاهش یافته است. همچنین شدت آسیب های کبدی اختلاف معنی داری را بین گروه ها نشان داد، ولی میزان آلکالان فسفاتاز و آلانین آمینوترانسفراز اختلاف معنی داری را بین گروه های مختلف نشان نمی دهد.نتایج حاصل از پژوهش تاثیر عصاره آبی گل گندم طلایی در جلوگیری از بروز آسیب به بافت کبدی به دنبال مسمومیت کبدی ناشی از مصرف استامینوفن را اثبات کرد.
This study was aimed at investigating the effect of aqueous extract of golden wheat flower on acetaminophen-induced liver tissue damage in rats. Forty-two male rats were randomly assigned to seven groups of six (control group and five treatment groups) and kept hungry for 12-16 hours the night before the experiment and all groups were given 600 mg/kg daily for five weeks. Acetaminophen was administered orally. During the experiment, based on the weight of mice, 0.2 ml of wheat flower extract with concentrations of 160, 180, 200, 220, 240, and 260 mg/kg orally and one hour after receiving a toxic dose of acetaminophen. Liver enzymes (AST, ALT, and ALP) were assayed and the liver tissue of mice treated was examined under a light microscope. The results of this study showed that the aqueous extract of golden wheat flower affected the activity of aspartate aminotransferase enzyme and at a dose of 260 significantly decreased (p <0.05) compared to other groups. Besides, the severity of liver damage showed a significant difference between the groups; however, the levels of alkaline phosphatase and alanine aminotransferase did not show a significant difference between different groups. The research results proved the effect of the aqueous extract of golden wheat flower in preventing liver tissue damage following liver poisoning caused by taking acetaminophen.
1- Adewusi EA, Afolayan AJ. 2014. A review of natural products with hepatoprotective activity. Journal of Medicinal Plants Research, 4(13): 1318-1334
2- Badami S, Dongre SH, Suresh B. 2005. In vitro antioxidant properties of Solanum pseudocapsicum leaf extracts. Indian Journal of Pharmacology, 4: 251-252.
3- Ebrahimzadeh MA, Nabavi SM, Nabavi SF, Dehpour AA. 2011. Antioxidant activities of hydroalcholic extract of Ferula gummosa Boiss roots. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 15: 658.
4- Evans WC. 2002. Pharmacognosy.15th ed. Edinburgh; New York: W.B. Saunders, pp: 432-440.
5- Germoush Mo, Mahmoud AM. 2014. Berberine mitigates cyclophosphamide-induced hepatotoxicity by modulating antioxidant status and inflammatory cytokines. Journal of Cancer Research Clinic Oncology, 7: 1103-1109.
6- Hejazi L, Hosaini S, 2016. Effect of Tribulus terrestris extract on hepatic complications due to jolofen consumption in adult female rats. Journal of Fasa University of Medical Sciences, 6: 155-161.
7- Hydarian A, Mohammadi M,Safari H, Samani Gh.2013. Protective effect of hydroalcoholic extract of watercress on astaminophene hepatotoxicity in rats. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 102: 73-84.
8- Jäger AK, Saaby L. 2011. Flavonoids and the CNS, Molecules, 2: 1471-1485.
9- James LP, Mayeux PR, Hinson JA. 2003. Acetaminophen-induced hepatotoxicity. Drug Metabolism Dispose, 12: 1499-1506.
10-Kavoosi G, Rowshan V. 2012. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of essential oil obtained from Ferula assa-foelida oleo-gum-resin: Effect of collection time. Food Chemistry, 4: 2180-2187.
11- Khorsandi L, Javadnia F, Orazizadeh M, Abdolahi M, 2000. The effect of green tea extract (Camellia sinesis L.) on acetaminophen-induced acute hepatotoxicity in mice. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 1: 22-29.
12- Kikuzaki H, Nakatani N. 1993. Antioxidant effect of some ginger constituents. Journal of Food. Science, 578: 1407-1410.
13- Kumar V., Abbas A., Aster J. 2014. Robbins and Cotran Pathologie Basis of Diseases: 9th edition. Elsevier, 1408 p.
14- Larson AM, Poison J, Fontana RJ, Davern TJ, Lalani E, Hynan LS, et al. 2005. Acetaminophen-induced acute liver failure: results of a United States multicenter, prospective study. Hepatology, 42: 1364-72.
15- Mohajeri D, Dostari, Rahmani J. 2011. Antioxidant effects of green tea extract against isoniazid hepatotoxicity in rats. Veterinary Journal of Islamic Azad University, Tabriz Branch, 2: 1221-1231. (in Persian).
16- Pyo YH, Lee TC, Logendra L, Rosen RT. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of Swiss chard extracts. Food Chemistry. 1: 1 9-26.
17- Rafiei F, Heidari R, Ashraf H, Rafiei P. 2011. Protective effect of Zarafshani barberry fruit extract against liver damage induced by carbon tetrachloride in rats. Journal of Fasa University of Medical Sciences, 3: 179-187.
18- Sadraei H, Asghari GR, Hajhashemi V, Kolagar A and Ebrahimi M. 2001. Spasmolytic activity of essential oil and various extr acts of Ferula gummosa Boiss. on ileum contractions. Phytomedicine, 8: 370.
19- Sahebkar A, lranshahi M. 2010. Biological activities of essential oils in the genus Ferula (Apiaceae). Asian Biomedicine, 4: 835.
20- Sallie R. Tredger J, William R. 1991. Dru8 and the liver. Biopharmacology and. Drug Dispose, 12: 251-259.
21- Segro C, Clinard F, Ouazir K, Chanay H, Allard C, Guilleminet C, et al. 2002. Incidence of drug- induced hepatic injuries: a French population-based study. Hepatology, 36: 451-455
22- Shafiei MS, Rockey DC. 2006. The role of integrin-linked kinase in liver wound healing. Journal of Biology Chemistry, 34: 24863-24872.
23- Siahpoush A, Rezaee M, Azadbakht Y, Samimi A, Momeni F.2012. The protective effect of Phoeix dactylifera extract of Diri Abadan variety against carbon tetrachloride against isoniazid hepatotoxicity in rats. Veterinary Journal of Islamic Azad University, Tabriz Branch. 2: 1221-1231.
24- Simko V. 1991. Alkaline phosphatase in biology and medicine. Disease and Diagnosis Journal, 9: 189-206.
25- Song Z, hleclain CJ, Cheh T. 2004. SA denosylmethionine protects against acetaminophen- induced hepatotoxicity in mice. Pharmacologv. 4: 199-208.
26- Stickel F, Schuppan D. 2007. Herbal medicine in the treatment of liver diseases. Digestive and Liver Disease, 4: 293-304.
27- Yang H, Lee MK, Kim YC. 2005. Protective activities of stilbeneglycosides from Acer mono leaves against H202-induced oxide tive damge in primary cultured rat hepat oocytes. Agricultural Food Chemistry, 10: 4182-4186.
_||_