تأثیر جایگزینی ویتامین E باتفاله انگور در جیرههای حاوی چربی یا روغن بر عملکرد، فراسنجههایخونی، وضعیت آنتیاکسیدانی و ریخت شناسی روده باریک در جوجه های گوشتی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریکریم قربانی 1 , محمدرضا قربانی 2 , احمد تاتار 3 , حسن احمدوند 4
1 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران
4 - گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی استان لرستان، ایران
کلید واژه: تفاله انگور, عملکرد رشد, فراسنجه های خون, جوجه های گوشتی, وضعیت آنتی اکسیدانی, منبع چربی,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر جایگزینی ویتامین E با تفاله انگور درجیره حاوی چربی یا روغن بر عملکرد، فراسنجه های خونی، وضعیت آنتی اکسیدانی و ریخت شناسی روده کوچک جوجه های گوشتی با استفاده از450 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 (مخلوط دوجنس) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و15 قطعه جوجه درهرتکرار انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: 1- شاهد روغن (جیره پایه به اضافه 5/3 درصد روغن سویا و ویتامینE، 2- شاهد پیه (جیره پایه به اضافه 5/3 درصد پیه و ویتامینE، 3- جیره حاوی5/3 درصد روغن و 9 درصد تفاله انگور، 4- جیره حاوی 5/3 درصد پیه و 9 درصد تفاله انگور ، 5- جیره حاوی 9 درصد تفاله انگور به اضافه 5/3 درصد روغن سویا و ویتامینE و 6- جیره حاوی 9 درصد تفاله انگور به اضافه 5/3 درصد پیه گاوی و ویتامینE بود. نتایج نشان داد که جایگزینی9 درصد تفاله انگور سفید بی دانه در جیره برعملکرد رشد، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید تاثیر معنی داری داشت و موجب کاهش معنی دار وزن نسبی اجزای لاشه، کبد، قلب، سنگدان و چربی محوطه شکمی شد (05/0>p ). مقدارگلوکز، کلسترول، اسیداوریک، تری گلسیرید و لیپوپروتئین با چگالی بالا سرم خون تحت تاثیرجیره های آزمایشی افزایش، در مقابل غلظت لیپوپروتئین با چگالی پایین کاهش یافت (05/0<P). افزودن تفاله انگور به جیره باعث افزایش فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پرا کیسداز، کاتالاز سرم خون شد. ولی غلظت مالون دی آلدئید را کاهش داد. علاوه بر آن سبب تغییر خصوصیات مورفو لوژی روده باریک شد. به طوری که ارتفاع پرزها، عمق کریپت، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و ضخامت دیواره روده کوچک کاهش یافت (05/0< p ). به طور کلی نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که گنجاندن 9 درصد تفاله انگور سفید در جیره جوجه های گوشتی حاوی چربی اشباع و اشباع نشده سبب بهبود کیفیت لاشه و فراسنجه های خونی می شود، بدون این که تاثیرمنفی برعملکرد رشد جوجه های گوشتی داشته باشد.
To investigate the effects of replacement vitamin E with dietary grape pomace in the diets containing oil or beef tallow on growth performance, blood characteristics, oxidative status, and gut morphology of broiler chickens, the present study was carried out. Four hundred and fifty-one-day-old broiler chickens were used in a completely randomized design with six treatments and five replicates. Experimental treatments were as follows; 1- control oil (CO, basal diet containing 3.5 percent soy oil) with 200 mg/kg vitamin E, 2-contraol tallow (CT, basal diet containing 3.5 percent tallow) with vitamin E, 3- CO with 9 percent grape pomace (GP), 4- CT with 9 % GP, 5- CO with 9 percent GP and vitamin E,6- CT with 9 % GP, and vitamin E. The results of this experiment showed that in the whole period, the birds fed diets containing soy oil, GP and vitamin E had the highest body weight gain and production index and the lowest feed conversion ratio compared to the others. The blood concentration of glucose, cholesterol, triglycerides, and high-density lipoproteins were reduced when GB was used in diets. Blood superoxide dismutase and glutathione peroxidase concentrations were increased, and malondialdehyde concentration was decreased when GP was used in broiler diets. In the duodenum part of the small intestine, villus height, crypt depth, villus height to crypt depth ratio, and muscularis thickness were increased when GP was used in broiler diets. To conclude, the result of this experiment suggests that although the GP has strong antioxidant properties, the simultaneous using vitamin E has a better effect on broiler growth performance.
- Abu Hafsa S.H., Brahim S.A., 2016. Effect of dietary polyphenol-rich grape seed on growth performance, antioxidant capacity and ileal microflora in broiler chicks. Journal of Ainmal Physioogyl and Nutrition .102: 268–275.
- Aditya S., Ohh S.J., Ahammed M., Lohakare J., 2018. Supplementation of grape pomace (Vitis vinifera) in broiler diets and its effect on growth performance, apparent total tract digestibility of nutrients, blood profile, and meat quality. Animal nutrition, 4(2): 210-214.
- Azarbad E., Kermanshahi H., Yaghobfar A., Meimandipor A., 2018. Effect of different levels of Satureja khuzistanica essential oil in conventional and microcapsulated forms on intestinal morphology and performance of broiler chickens. Journal of Animal Production. 21(1): 87-97. (In Persian).
- Bayraktar H., Altan Ö., Açikgöz Z., Baysal S.H., Seremet C., 2011. Effects of oxidised oil and vitamin E on performance and some blood traits of heat-stressed male broilers, South African Journal of Animal Science., 41: 288–296.
- Brenes A., Viveros A., Goni I., Centeno C., Sayago-Ayerdi S.G., Arija I., and Saura-Calixto F., 2008. Effect of grape pomace concentrate and vitamin E on digestibility of polyphenols and antioxidant activity in chickens. Poultry science: 87(2): 307-316.
- Brenes A., Viveros A., Goni I., 2011. Effect of grape seed extract on growth performance, protein and polyphenol digestibilities, and antioxidant activity in chickens. Spanish Journal of Agricultural Research. 2: 326-333.
- Caspary W.F., 1992. Physiology and pathophysiology of intestinal absorption. Amercan Journal Clinical.Nutrition 55: 99-308.
- Chamorro S., Viveros A., Centeno C., Romero C., Arija I., Brenes A., 2013. Effects of dietary grape seed extract on growth performance, amino acid digestibility and plasma lipids and mineral content in broiler chicks. Animal Science, 7 (4): 555-561.
- Dorri S., Tabeidian A.S., Toghyani M., Jaha-nian R., Behnam-nejad F., 2012. Effect of different levels of grape pomace on blood serum and biochemical parameters of broiler chicks at 29 and 49 days of age. Natnal. Congress on Recycling of Organic Waste in Agriculture, pp: 26-27. (inParsian)
- Ebrahimzadeh S.K., Navidshad B., Farhoomand P., Mirzaei Aghjehgheshlagh F., 2017. Effects of exogenous tannase enzyme on growth performance, antioxidant status, immune response, gut morphology and intestinal microflora of chicks fed grape pomace. South African Journal of Animal Science, 48(1): 2-18.
- El-Kelawy M.I., ELnaggar A.S. Abdelkhalek E., 2018. Productve performance, blood parameter and immune response of broiler chicken supplemented with grape seed and medicago sativa as natural sorces of polyphnols . Egipt Poultry Science, 38(1): 269-288.
- Hajati H., Hassanabadi A., Golian A.G., Nassiri Moghaddam H., Nassiri M.R., 2015. The Effect of Grape Seed Extract and Vitamin C Feed Supplements Carcass Characteristics, Gut Morphology and Ileal Microflora in Broiler Chickens Exposed to Chronic Heat Stress. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5(1):155-165. (In Persian)
- Hedayati M., Manafi M., Almasi S., Karimi R., 2018. Effect of methanolic and aqueous extraction and yaghooti grape pulp (V. venifera) in comparison with comercial antioxidants (BHT) on performance, immunity responses, serum antioxidant activity and cecum bacterial population of broilers. Iranian Journal of Animal Science. 48(3):439-451. (In Persian)
- Hong J.C., Steiner T., Aufy A., Lien T.F., 2012. Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestook. Science. 144,253-262.
- Iqbal Z., Kamran Z., Sultan J.I., Ali A., Ahmad S., Shahzad M.I., Ahsan U. Sohail M.U., 2015. Replacement effect of vitamin E with grape polyphenols on antioxidant status, immune, and organs histopathological responses in broilers from 1to35-d age. Jurnal of. Applied.Poultry. Research. 24, 127-134.
- Jang, I S, Ko YH, Kang, S Y., and Lee, C.Y., (2006. Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Journal of Animal Science and Biotechnology .134(3): 304-315.
- Khodayari F. Habib Agdam S., 2014. Effect of Dietary Grape Pomace `on carcass characteristics and susceptibility to meat lipid oxidation (MDA) in broiler chicks. Iranian Journal of Animal Science, 7(3) . (In Persian).
- Martel F., Monteiro R., Calhau C. 2010. Effect of polyphenols on the intestinal and placental transport of some bioactive compounds. Nutri. Res. Revi. 23, 47-64.
- Mazur-Kusnirek M., Zofia Antoszkiewicz K.L., Nski J.K., Kotlarczy S. 2019. The effect of polyphenols and vitamin E on the antioxidant status and meat quality of broiler chickens fed low-quality oil. Arch. Anim. Breed., 62, 287–296, 2019
- Nardoia M., Chamorro S., Viveros A., Arija I., Ruiz-Capillas C., Brenes A., 2017. Effect of dietary fermented and unfermented grape skin on broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 211: 1-17.
- Placer Z.A., Cushman L.L., Johnson B.C., 1966. Estimation of product of lipid peroxidation (malonyl dialdehyde) in biochemical systems. Anal. Biochem. 16, 359-364.
- Rezvani M.R. Sayadpour N., Saemi F. 2018. The effect of adding pomegranate seed extract to fatcontaining diets on nutrients digestibility, intestinal microflora and growth performance of broilers. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University. 2018, Vol. 19, No. 4, Ser. No. 65: 310-317.
- SAS, Institute. 2003. STATSoftware, Release 9.1. SAS Institute, Inc. Cary, NC. USA.
- Surai P.F., 2014. Polyphenol compounds in the chicken and animal diet: from the past to the future. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 98,19-31.
- Viveros A., Chamorro, S., Pizarro, M., Arija, I., Centeno, C., and Brenes, A., 2011. Effects of dietary polyphenol-rich grape products on intestinal microflora and gut morphology in broiler chicks. Poultry science, 90(3): 566-578.