اثرات توازن الکترولیت های جیره بر عملکرد و کیفیت پوسته ی تخم مرغ مرغ های تخم گذار در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله ی اول تخم گذاری
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیعلی نوبخت 1 , محمود شیوازاد 2 , محمد چمنی 3 , علیرضا صفامهر 4
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مراغه
2 - استاد دانشگاه تهران
3 - عضو هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران
4 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مراغه
کلید واژه: مرغ تخم گذار, تنش گرمایی, توازن الکترولیت, پوسته ی تخم مرغ,
چکیده مقاله :
این آزمایش جهت ارزیابی اثرات سطوح مختلف توازن الکترولیت های جیره (سدیم+ پتاسیم ـ کلر) بر عملکرد و کیفیت پوسته تخم مرغ مرغ های تخم گذار در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله اول تخم گذاری در دو سالن جداگانه و در هر سالن با تعداد 256 قطعه مرغ تخم گذار سویه های- لاینW- 36 ازسن 24 تا 34 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. جیره های مورد استفاده دارای سطوح الکترولیتی 0، 120، 240 و 360 میلی اکی والان در کیلوگرم بودند که با استفاده از مقادیر مختلف نمک طعام، بی کربنات سدیم، بی کربنات پتاسیم و کلرید آمونیوم فرموله گردیدند. عملکرد مرغ ها در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی تحت تأثیر سطوح توازن الکترولیتی جیره های غذایی قرار نگرفت. در رابطه با کیفیت پوسته تخم مرغ در شرایط تنش گرمایی، وزن پوسته و وزن واحد سطح آن و در شرایط حرارتی خنثی، وزن مخصوص، وزن پوسته، ضخامت پوسته، درصد خاکستر پوسته و وزن واحد سطح به طور معنی داری تحت تأثیر سطوح مختلف توازن الکترولیتی جیره های غذایی قرار گرفتند (05/0>P). با افزایش سطوح الکترولیتی جیره ها از 120 تا 360 میلی اکی والان در کیلوگرم، صفات مربوط به کیفیت پوسته در اغلب موارد بهبود یافتند. بنابراین افزایش توازن الکترولیتی جیره ها به 360 میلی اکی والان در کیلوگرم در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله اول تخم گذاری می تواند باعث بهبود کیفیت پوسته تخم مرغ گردد.
This study was conducted to evaluate the effects of different dietary electrolyte balance on performance and egg quality in early period of egg production under heat stress and thermo neutral condition. This experiment was done on hens that were in early of egg production period. Number of 256 Hy- line W-36 laying hens from 24 to 34 weeks of age were placed in two separated experimental room under heat stress and thermo neutral condition. Each experiment was carried out in a completely randomized design. Diets were formulated with inclusions of NaCl, NaHCO3, KHCO3 and NH4Cl to give different dietary electrolyte balances (DEB) as 0, 120, 240 and 360 mEq/kg and were fed to laying hens for 10 weeks. Results of these experiments showed that performance of laying hens were not significantly affected by diets of various DEB in both heat stress and thermo neutral conditions. Eggshell quality were significantly affected by DEB (p<0.05). Under heat stress, eggshell weight and egg weight/surfaces and under thermo neutral condition, egg specific gravity, eggshell weight, eggshell thickness, eggshell ash and egg weight/surfaces were significantly affected by DEB and improved by increasing dietary electrolyte balance from 120 to 360 mEq/kg in many cases. In conclusion, increasing DEB to 360 mEq/kg in early period of egg production in heat stress and thermo neutral condition can improve eggshell quality.
1. Altan, O. and I. Oguz. 1996. The effects of temperature stress on equilibrium of acid- base and some egg yield triats in selected and unselected quail lines depending on live weight. Turk. J. Vet. Anim. Sci. Ankara. Turkey 20: 211- 214.
2. Akbar, M. K., J. S. Gavora, G. W. Friars and R. S. Gowe. 1983. Composition of eggs by commercial size categories effects of genetic group, age and diet. Poultry Science 62: 925-933.
3. Al Bustany, Z. and K. Elwinger. 1987. Shell and interior quality and chemical composition of eggs from different dietary lysine levels. Acta Agriculture Scand. 37: 175-187.
4. Altan, O., A., M. Cabuk and H. bayraktar. 2000. Effects of heat stress on some blood parameters in broilers. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science 24: 145-148.
5. Austic R. E. and K. Keshavarz. 1988. Interaction of dietary calcium and chloride and the influence of monovalent minerals on eggshell quality. Poultry Science 67: 750-759.
6. Chen, J. and D. Balnave. 2001. The influence of drinking water containing sodium chloride on performance and eggshell quality of a modern colored layer strain. Poultry Science 80: 91-94.
7. Cohen I. and S. Hurwitz. 1974. The response of blood ionic constituents and acid-base balance to dietary sodium, potassium and chloride in laying fowls, Poultry Science 53: 378-383.
8. Fletcher, D. L., W. M. Britton, G.M. Pesti and S.I. Savage. 1983. The relationship of later flock age and egg weight on egg component yields and solid content. Poultry Science 62: 1800-1805.
9. Gezen, S. S., M. Eren and G. Deniz. 2005. The effect of different dietary electrolyte balances on eggshell quality in laying hens. Revue Medicine Veterinary 156(10): 491-497.
10. Hamilton, R. M. G. and B. K. Thompson. 1980. Effects of sodium plus potassium to chloride ratio in practical type diets on blood gas levels in three strains of white leghorn hens and the relationship between acid-base balance and egg shell strength. Poultry Science 59: 1294-1303.
11. Hooge, D. M. 1995. Dietary electrolytes influence metabolic processes of poultry. Feedstuffs. 12: 14-21.
12. Hughes, R.I. 1988. Inter-relationships between eggshell quality, blood acid-base balance and dietary electrolytes. World Poultry Science Journal 44: 30-40.
13. Lacroix, R., D. R. Keeney and L. M. Welsh. 1970. Potentiometric titration of chloride in plant tissue extracts using the chloride ion electrode. Commum. Soil Science and Plant Analyse 1: 1-6.
14. Mashaly, M. M., G. L. Hendricks and M. A. Kalama. 2004. Effects of heat stress on production parameters and immune responses of commercial laying hens. Poultry Science 83: 889-894.
15. Mehner, M. N. and W. Hartfiel. 1983. Hanbuch der gefiugerphsiologie. Teil. I., 519: 333-337.
16. Mongin, P. 1968. Role of acid-base balance in the physiology of eggshell formation. Worlds poultry Science Journal 24: 200-230.
17. Muiruri, H. K. and P. C. Harrison. 1991. Effect of roost temperature on performance of chickens in hot ambient environments. Poultry Science 70: 2253-2258.
18. National Research Council (NRC). 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.
19. Nizamettin., S. H., Akyurek H. Ersin and A. Agma. 2005. Assessment the impacts of dietary electrolyte balance levels on laying performance of commercial white layers. Pakistan Journal of Nutrition 4(6): 423-427.
20. Ronald, D. A. 1979. Factor influencing shell quality of aging hens. Poultry Science 58: 774- 777.
21. Sahin, K., O. Ozbey, M. Onderci, G. Cikim and M.H. Aysondu. 2002. Chromium supplementation can alleviate negative effects of heat stress on egg production, egg quality and some serum metabolites of laying Japanese quail. Journal of Nutrition 132: 1265-1268.
22. SAS Institute. 1985. SAS user's guide: Statistics, Version 5. SAS (Statistical Analysis System) Institute Inc., California, USA.
23. Sauveur, B. and P. Mongin. 1978. Interrelationship between dietary concentrations of sodium, potassium and chloride in laying hens. British Poultry Science 19: 475-485.
24. Summers, J. D. and S. Leeson. 1983. Factors influencing early egg size. Poultry Science 62: 1155-1159.
25. Yoruk, M. A., M. Gul, A. Hayirli and M. Karaoglu. 2004. Laying performance and egg quality of hens supplemented with sodium bicarbonate during the late laying period. International Journal of Poultry Science 3 (4): 272-278.
_||_