اثر بازدارندگی عصاره دارواش بر رشد و اسپورزایی قارچ Aspergillus flavusدر شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعی
1 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران
کلید واژه: آفلاتوکسین, اثر ضد میکروبی, آسپرژیلوس فلاووس, دارواش, اثر مهار کنندگی,
چکیده مقاله :
نزدیک به ۲۰ تا 45 درصد از غلات دنیا به مایکوتوکسین های تولید شده بوسیله قارچ های انباری، آلوده هستند. قارچ آسپرژیلوس فلاووس (Aspergillus flavus) از جمله قارچ هایی است که آلودگی وسیعی در محصولات زراعی و انباری ایجاد می کند. در این پژوهش، فعالیت ضد قارچی عصاره های مختلف گیاه نیمه انگل دارواش (Viscum album) بر رشد و اسپورزایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی بر اساس طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، بررسی شد. از حلال های مختلف شامل استون، اتانول، متانول و آب برای استخراج عصاره برگ و جوانه گیاه دارواش، استفاده شد. فعالیت ضد قارچی عصاره ها به روش انتشار در سطح آگار، انجام شد. هر کدام از عصاره ها در غلظت های مختلف (صفر، 2، 200،20، 2000 میکرو لیتر در 20 میلی لیتر) به محیط کشت افزوده شده و رشد کلونی و اسپورزایی قارچ در این محیط ها، ارزیابی شد. کلیه تیمارهای آزمایشی، اثر معنی داری بر رشد میسلیوم و اسپورزایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در مقایسه با تیمار شاهد، در سطح 5 درصد نشان دادند. عصاره متانولی در غلظت 2000 میکرو لیتر، بیشترین اثر را در مهار رشد و نیز اسپورزایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس داشته و عصاره آبی، کمترین اثر را نشان داد. علاوه بر این، عصاره استونی در غلظت 2000 میکرو لیتر، موجب مهار 99 درصدی اسپورزایی شد. از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که عصاره متانولی دارواش، می تواند عامل ضد قارچی مؤثرتری بر مهار رشد و اسپورزایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس نسبت به حلال های دیگر باشد.
Nearly 20 to 45 percent of the world's grains were exposed to mycotoxins produced by the fungus. Aspergillus flavus is one of the fungi that cause widespread contamination of crops and warehouse products. In this research, the antifungal activity of different extracts of the semi-parasitic mistletoe (Viscum album) plant on the growth and sporulation of Aspergillus flavus in laboratory conditions based on completely random design with three replications was evaluated. Various solvents including acetone, ethanol, methanol and water were used to extract mistletoe leaves and buds. Antifungal activity of the extracts was performed by diffusion method on the surface of agar. Each of the extracts including 0 (control), 2, 20, 200 and 2000 microliters per 20 milliliters were added to medium and colony growth and sporulation of fungi were evaluated. All experimental treatments showed a significant effect on mycelium growth and sporulation of Aspergillus flavus compared to control at 5% level. Methanol extract in 2000 microliters had the most effect on fungi growth and sporulation, and mistletoe water extract showed the least effect. Moreover, acetone extract in 2000 microliters, inhibited sporulation by 99 %. It can be concluded that the methanol extract of mistletoe can be a more effective antifungal agent to inhibit the growth and sporulation of Aspergillus flavus than other solvents
_||_