اثر نسبتهای مختلف آمونیوم به نیتروژن کل بر برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه سیب در ارقام گلاب کهنز اصفهان و گالا
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیسلیم محمد سکری 1 , مصباح بابالار 2 , حسین لسانی 3 , محمد علی عسگری سرچشمه 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2 - عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3 - عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
4 - عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
کلید واژه: رقم, محلول&lrm, های غذایی, نیتروژن آمونیومی, خصوصیات کمی و کیفی,
چکیده مقاله :
اثر پنج نوع محلول غذایی با نسبتهای متفاوت نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل بر خصوصیات کیفی و کمیو غلظت عناصر نیتروژن، پتاسیم و کلسیم میوه سیب در ارقام گالا و گلاب در یک فصل رشد مورد مطالعه قرار گرفت. نسبت آمونیوم به نیتروژن کل در محلولهای غذایی شماره 1 تا 5 به ترتیبmeq L-1 03/0، 14/0، 10/0، 07/0، 04/0 بود. pH محلولهای غذایی روی 1/0± 5/6 تنظیم گردید و آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ویژگیهای کیفی و کمی میوههای مورد ارزیابی شامل طول، قطر، نسبت طول به قطر (L/D)، وزن، سفتی بافت، pH، درصد مواد جامد محلول (TSS)، سطح اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) و نسبت (TSS/TA) بودند. عناصر اندازهگیری شده شامل نیتروژن، پتاسیم و کلسیم بودند. نسبتهای مختلف آمونیوم به نیترات اثر معنیداری بر میزان مواد جامد محلول، سفتی، وزن، قطر، pH، طول میوه، ماده خشک و نسبت (L/D)میوهها نداشت. شاخصهای درصد اسیدیته، نسبت (TSS/TS)، درصد N، K و Ca تحت تأثیر نسبتهای مختلف آمونیوم به نیترات اختلاف معنیداری را نشان دادند. افزایش آمونیوم در محلولهای غذایی موجب کاهش معنیدار درصد عناصر Ca و Kو نسبت (TSS/TA) شد و درصد N و TA با بالارفتن غلظت آمونیوم، بطور معنیدار افزایش یافت. ارقام نیز تحت تأثیر نسبتهای مختلف نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل اختلاف معنیداری نشان دادند و در بیشتر شاخصهای اندازهگیری شده، رقم گالا افزایش معنیداری را نسبت به رقم گلاب نشان داد.
In this research, the effect of different nitrate to ammonium ratios was studied on qualitative and quantitative characteristics of apple fruit. The nitrate to ammonium ratios were 0.03, 0.14, 0.10, 0.07 and 0.04 meq/L-1. The pH of nutritive solution was adjusted at 6.5 ± 0.1. Experiment was carried out based on a randomized complete block design with three replications. Qualitative and quantitative characteristics of fruit including length, diameter, length to diameter ratio (L/D), weight, flesh firmness, pH, total soluble solids, titrable acidity (TA) and nitrogen, potassium and calcium concentrations were evaluated. The ratio of NH4+/ NH4+ + NO3- had no significant effect on total soluble solid, firmness, weight, diameter, pH, length, dry matter and (L/D) ratio of fruit. Flavour index (TSS/TA) ratio, N, K and Ca concentrations of fruit samples were influenced significantly by NH4+/ NH4+ + NO3- ratio. Increasing ammonium caused a significant decrease on Ca and K concentrations and (TSS/TA) ratio of apple fruit, but N concentration and TA were increased, significantly. Cultivars are also influenced by the ratio of NH4+/ NH4+ + NO3-, significantly and Gala often showed higher indices in comparison to Golab cultivar.
Hajnajari H, Hasanloo T, Asghary AH, Izadpanah M (2009) Study on the effects of different sources of nitrogen on micropropagation of wild cherry (Prunus avium L.). Seed and Plant 24(4): 749-762.
Babalar M, Ahamadi A (1997) The effect of different ammonium and nitrate nutrition on the growth and macroelement content in Golden Delicious cultivar grafted on M9. Iranian Journal of Agriculture Science 28(4): 31-40. [In Persian with English Abstract].
Buchanan B, Gruissem W, Jones R (2002) Natural Products (secondary metabolites). Biochemistry and Molecular Biology of Plants. Science Press, Beijing. 817 pp.
Claussen W, Lenz F (1999) Effect of ammonium or nitrate nutrition on net photosynthesis, growth and activity of the enzyme nitrate reductase and glutamine synthease in blueberry, raspberry and strawberry. Plant and Soil208: 95-102.
Chen W, Lou JK, Shen QR (2005) Effect of NH4 -N/ NO3 -N ratios on growth and some physiological parameters of Chinese cabbage cultivars. Pedosphere 15(3): 310-318
Cousson A, Tran Thanh Van K (1993) Influence of ionic composition of the culture medium on flower formation in tobacco thin cell layers. Canadian Journal of Botany 71: 506-511.
Darnell R, Stutte GW (2001) Nitrate concentration effects on NO3-N uptake and reduction. Growth and fruit yield in strawberry. Journal of the American Society of Horticultural Science 125(5): 560-563.
Delshad M, Babalar M, Kashi AK (2000) Effect of NH4/NH4+NO3 ratio of nutrient solution on greenhouse tomato cultivars in hydroponic systems. Iranian Journal of Agriculture Science 36(3): 939-946. [In Persian with English Abstract].
Dong CX, Dong YY, Wang J, Shen QR, Wang, G (2005) Determination of the contents of twelve organic acids and vitamin C in plants with one mobile phase by HPLC. Acta Pedologica Sinica 42(2): 331-335.
Dong CX, Shen QR, Wang G (2004) Tomato growth and organic acid changes in response to partial replacenint of NO3¯ -N by NH4+-N. Pedosphere 14(2): 159-164.
Fatemi LS, Tabatabaei SJ, Tehrani Far A (2006) The Effect of different NH4: NO3 ratio on strawberry growth and yield in soilless culture. Iranian Journal of Water and Soil Science 20(1): 44-52. [In Persian with English Abstract].
Fallahi E, Colt WM, Baird CR, Fallahi B, Chun IJ (2001) Influence of nitrogen and bagging on fruit quality and mineral concentration of ‘BC-2 Fuji’ apple. Hort Technology 11(3): 462-466.
Food and Agriculture Organization (2011) Crop production. Statistical database. http://www.FAO.org.
Gutschick VP (1981) Evolved strategies in nitrogen acquisition by plants. The American Naturalis 118 (5): 607-637.
Haghighat Afshar M, Babalar M, Kashi A, Ebadi A, Askari MA (2006) The effect of different Ammonium/Nitrate ratio on and growth and yield of same strawberry cultivars. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources 10(3): 321-335. [In Persian with English Abstract].
Hosseini Farahi M, Aboutalebi A, Panahi Kordlaghari KH (2008) Study on the changes of post harvest flesh firmness of red and golden delicious apple in rootstock, cultivar and calcium chloride treatments. Pajouhesh and Sazandegi (78): 74-79. [In Persian with English Abstract].
Javanpoor Haravi R, Babalar M, Kashi AK, Mir Abdolbaghi M, Askari MA (2005) The effect of some nutrient solutions and substrates in soilless culture on quantitive and qualitive characteristics of Lycopersicon lycopersicum cv. “Hamra”. Iranian Journal of Agricultural Science 36(4): 939-946. [In Persian with English Abstract].
Jose RM, Wilcox GE (1984) Growth, free amino acids, and mineral composition of tomato plant in relation to nitrogen form and growing media. Journal of the American Society of Horticultural Science 109 (3): 406-411.
Iqbal M, Niamatullah M, Mohammad D (2012) Effect of different doses of nitrogen on economical yield and physio- chemical chracteristics of apple fruits. Animal and Plant Sciences 22(1): 165-168.
Miller RW, Donahue RL (1990) Soils: an introduction to soils and plant growth. 7 Edition. Prentice-Hall International, Inc, USA. pp. 253-256.
Najafi N, Parsazadeh M, Tabatabaei SJ, Avestan SH (2010) Effect of nutrient solution pH and Nitrate/ ammonium ratio on growth and yield in spinach. Iranian Journal of Water and Soil Research 2(41): 273-282. [In Persian with English Abstract].
Olfati Chirani JA, Babalar M, Kashi AK, Dadashipoor A, Shahmoradi KH (2008) The effects of ammonium and molybdenum on nitrate concentration in two cultivavs of greenhouse cucumbers. Journal of Agricultural Sciences and Technology 22(1): 69-77. [In Persian with English Abstract].
Redinbaugh MG, Campbell WH (1993) Glutamine-synthetase and ferredoxin-dependent glutamate synthase expression in the maize (Zea mays) root primary response to nitrate. Evidence for an organ-specific response. Plant Physiology 101: 1249-1255.
Rothstein DE, Cregg BM (2005) Effects of nitrogen form on nutrient uptake and physiology of fraser fir (Abies fraseri). Forest Ecology and Management 219: 69-80.
Weir BL, Paulson KN, Lorenz OA (1972) The effect of ammoniacal nitrogen on lettuce (Lactuca sativa) and radish (Raphanus sativus) plants.Soil Science Society of America Journal 36: 462–465.
Wilcox GE, Magalheas JR, Silve FLIM (1985) Ammonium and nitrate concentration factors in tomato growth and nutrient uptake. Journal of Plant Nutrition 8(11): 989- 998.
Yi Zhou JW, Qirong Shen CD, Putheti R (2009) Effects of NH4+-N/ NO3--N ratios on growth, nitrate uptake and organic acid levels of spinach (Spinacia oleracea L.).African Journal of Biotechnology 8(15): 3597-3602.
Zhang XK, Rengel Z (1999). Gradients of pH and ammonium and phosphorus concentration between the banded fertilizer and wheat roots. Australian Journal of Agricultural Research 50: 365-373.
_||_