ارزیابی مقاومت ارقام مختلف انگور در برابر قارچ عامل بیماری سفیدک سطحی انگور Uncinula necator در منطقه مشکینشهر
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیحسین کربلایی خیاوی 1 * , حاجی شیخلینسکی 2 , اسدالله بابایی اهری 3 , اصغر حیدری 4 , حسین فتحی 5
1 - استاد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.
2 - استاد انستیتوی ذخایر ژنتیکی، آکادمی علوم آذربایجان، باکو، آذربایجان
3 - گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز.
4 - عضو هیت علمی مؤسسه آفات و بیماری های گیاهی، تهران
5 - محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.
کلید واژه: سفیدک پودری انگور, ارقام مقاوم, مدیریت زراعی, Erysiphe necator, Oidium tuckeri,
چکیده مقاله :
بیماری سفیدک سطحی انگور ناشی از قارچ Uncinula ncator از لحاظ اقتصادی یکی از مهمترین بیماری های انگور در دنیا و ایران به شمار می رود. این بیماری در صورت فراهم شدن شرایط مناسب خسارت قابل توجهی به تاکستانها وارد می سازد. به منظور ارزیابی مقاومت ارقام مختلف انگور در مقابل بیماری سفیدک سطحی مو آزمایشی در سال های 1386 و 1387 با 14 رقم انگور شامل شاهانی، کشمشی، رسمی، توکیلگن، قاراشلیق، سیرک پوسته، خلیلی، تبرزه، کوپک بوغان، آلدرق، تبریزکشمشی، آق شلیق، یاقوتی و صاحبی در منطقه مشکین شهر در شرایط آلودگی طبیعی و مایه زنی مصنوعی انجام گرفت و در نهایت، ارزیابی واکنش ارقام مختلف نسبت به قارچ عامل بیماری با دو روش وانگ و وای توویچ انجام شد و واکنش ارقام مختلف انگور نسبت به قارچ عامل بیماری در برگ و خوشه به صورت 0: مصون، 1: خیلی مقاوم، 2: مقاوم، 3: متحمل، 4: حساس و 5: خیلی حساس مقیاس بندی شد. نتیجتاً، ارقام انگور واکنش های متفاوتی از خود نشان دادند و ارقام شاهانی، یاقوتی و تبریز کشمشی مصون، رقم صاحبی بسیار مقاوم، ارقام آق شلیق و توکیلگن مقاوم، ارقام کشمشی، خلیلی و تبرزه متحمل، ارقام آلدرق و کوپک بوغان حساس و ارقام قره شلیق، سیرک پوسته و رسمی بسیار حساس به بیماری سفیدک سطحی مو بودند. در مجموع، در محل هایی که بیماری از شیوع بالایی برخوردار است، جهت احداث تاکستان های جدید بهتر است ترجیحاً از ارقام ارقام شاهانی، یاقوتی و تبریزکشمشی استفاده شود.
Powdery mildew is one of the most serious diseases of grapevine in all over the world including Iran. It can impose remarkable losses to grapvien orchards in favorable condition. In this experiment, 14 cultivars of grapes including Shahani, Kishmishi, Rasmi, Tokolgan, Garashilig, Seyrakpousteh, Khalili, Tabarzeh, Koupakbogan, Aldarag, Sahibi, Agshilig, Yagothi and Tabriz-kishmishi were evaluated under natural infection and artificial inoculation during 2007- 2008 in Meshkinshahr region. Disease severity on leaf and fruit cluster was evaluated by Wang and Voytovich scales in which 0: immune, 1: very resistant, 2: resistant, 3: tolerant, 4: susceptible and 5: very susaptable. Shahani, Yagothi and Tabriz-kishmishi cultivars were Immune, Sahibi was highly resistant, Agshilig and Tokoulgan were resistant, Kishmishi, Khalili and Tabarzeh were tolerant, Aldarag and Koupakbogan were susceptible and Garashilig, Seyrakpousteh and Rasmi were highly susceptible to powdery mildew. In general, in highly infected areas, using Shahani, Yaghuti, Tabriz-kishmishi would be more recommendable for new grapevine orchard establishment.