تأثیر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید روی خصوصیات رشدی گیاهچه گاوزبان (Borago officinalis)
محورهای موضوعی :
فرید شکاری
1
(عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی و پژوهشکده فیزیولوژ و بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان.)
رامین بالجانی
2
(دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه زنجان.)
جلال صبا
3
(عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی و پژوهشکده فیزیولوژ و بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان.)
کامران افصحی
4
(عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی و پژوهشکده فیزیولوژ و بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان.)
فریبرز شکاری
5
(عضو هیأت علمی دانشگاه مراغه)
کلید واژه: پرایمینگ, سالیسیلیک اسید, گاو زبان, خصوصیات رشدی گیاهچه, شاخص سبز کردن, سطح ویژه برگ,
چکیده مقاله :
مرحله جوانه‎زنی و استقرار گیاهچهها از مراحل عمده در چرخه زندگی گیاهان است که تحت تأثیر عوامل محیطی مختلف قرار می گیرد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر روی برخی از خصوصیات گیاه گاوزبان در مراحل اولیه رشد انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ با چهار سطح سالیسیلیک اسید (2000،500،1000،1500 میکرومول)، بذر تیمار شده با آب مقطر و تیمار شاهد یا بذور خشک بود. آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام گردید. پرایمینگ با اسید سالیسیلیک باعث بهبود سرعت و درصد سبز کردن و رشد گیاهچه گاوزبان شد. نتایج نشان داد که تأثیر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر درصد سبز کردن، میانگین تعداد روزهای سبز کردن، وزن خشک کل گیاهچه، وزن تر، سطح برگ و سطح ویژه برگ معنی‎دار بود. بالاترین درصد و شاخص سبز کردن و کمترین میانگین تعداد روزهای جوانه‎زنی و سطح ویژه برگ مربوط به غلظت 500 میکرومول، و بالاترین وزن خشک گیاهچه، وزن تر و سطح برگ گیاهچه مربوط به بذور پرایم شده با غلظت 2000 میکرومول سالیسیلیک اسید بود. هم چنین کمترین مقادیر درصد سبز کردن و صفات رشد گیاهچه در تیمار بذور شاهد و پس از آن در بذور تیمار شده با آب مقطر مشاهده گردید. با افزایش سرعت و شاخص سبز گیاهچه‎ها میزان تولید ماده خشک افزایش یافت
Germination and seedlings establishment are critical stages in the plant life under different environmental conditions. For investigation of seed priming effects on borage plants (Borago officinalis) characteristics, an experiment was carried out in a completely randomized block design in four replications. Treatments consisted of seed priming by salicylic acid concentrations (500, 1000, 1500, 2000 µ M), seeds priming by distilled water (hydropriming) and non priming seeds were considered as control. Results showed that priming with salicylic acid had significant effects on emerged seedlings percentage, mean time to emergence, emergence index, fresh and dry weight, leaf area and specific leaf area (SLA). The highest emergence and emergence index of seedlings with the lowest mean time to emergence was observed in 500 µ M concentration of salicylic acid and the highest seedling dry weight and leaf area were found in 2000 µ m salicylic acid. The lowest values among treatments were belong to control followed by hydropriming of seeds treatment. Results indicated that dry weight of seedlings were increased by increasing emergence index and dereasing the mean time to emergence
_||_