خاصیت باکتری کشی و باکتری ایستایی عصاره های گیاهی و اسانس سرخارگل علیه باکتری Xanthomona arboricola pv. juglandis عامل بلایت باکتریایی گردو
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعی
سلیمان جمشیدی
1
*
,
سودابه اندرگانی
2
,
مهدی اورعی
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان
میانه، ایران
2 - دانشآموخته کارشناس ارشد
رشته فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد میانه
میانه، ایران
3 - استادیارگروه علوم باغبانی
دانشکده کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد میانه
میانه، ایران
کلید واژه: مهار زیستی, Echinacae purpurea, خاصیت ضدباکتریایی, تولیدات طبیعی, مدیریت بیماری های گیاهی, سوختگی باکتریایی گردو,
چکیده مقاله :
امروزه توجه روزافزون به مهار زیستی عوامل بیماریزای گیاهی با هدف کاهش تهدیدات و خطرات زیست محیطی آفت کش های شیمیایی معطوف شده و از این رو کارآیی ضدمیکروبی مواد گیاهی به عنوان فرآورده های امن طبیعی در سال های اخیر مورد کنکاش واقع شده است. در این مطالعه ارزیابی اثر فرآورده های گیاهی بهدست آمده از گیاه سرخارگل روی باکتری بیماریزای گیاهی Xanthomonasarboricolapv. juglandis عامل بلایت باکتریایی گردو مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره های گل، برگ، ساقه و ریشه سرخارگل به روش خیساندن با حلال های آب، استون، اتانول، متانول و کلریدریک اسید استخراج شده و با دستگاه روتاری در خلا تغلیظ شد. اسانس گل سرخارگل با دستگاه کلونجر استخراج شد. فعالیت ضدباکتریایی عصاره ها و اسانس سرخارگل علیه این باکتری در آزمایشگاه و با روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حساسیت باکتری به اسانس گل بیش از عصاره های سایر اندام ها بود. اتانول حلال مناسبی برای استخراج مواد ضدباکتریایی از اندام های مختلف سرخار گل بود. عصاره اتانولی ریشه نسبت به عصاره های به دست آمده از سایر قسمت های گیاه بازدارندگی بیشتری داشت. همچنین عصاره های آبی و تا حدی استونی و اسیدکلریدریک اثر چندانی بر باکتری از خود نشان ندادند. همه عصاره های گیاهی و اسانس سرخارگل بر این باکتری بازدارنده رشد بودند. عصارههای برگی نیز بیشتر از این که کشنده باشند، دارای خاصیت بازداری از رشد بودند. با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می رسد مواد گیاهی به دست آمده از سرخارگل می تواند کارآیی قابل ملاحظه ای روی این باکتری داشته و در آینده برای مهار زیستی این باکتری مد نظر قرار داده شود.
Recently, there is an increasing attention to plant pathogen’s biocontrol considering hazards and environmental threats of chemical pesticides. Therefore, using plant materials as safe and natural antimicrobes is going to be investigated in recent years. The current study’s projective was evaluation of plant materials obtained from purple coneflower effecting on Xanthomonas arboricola pv. juglandis bacterial walnut blight agent. Aqueous, methanol, ethanol, acetone and HCl extracts of coneflower root, stem, leaf and flower were extracted by rotary set and flower essential oils using clevenger apparatus. The antimicrobial activity of coneflower extracts and essential oil was evaluated in laboratory with disc diffusion and minimal inhibitory and bactericide concentration methods. The bacterium was more sensitive to flower essential oil than extracts. Ethanol acted successfully in antimicrobial material release from plant organs. Also, aqueous extract and also HCl and acetone extracts had very limited antibacterial activities on studied bacterium. All plant extracts and essential oils were inhibitive on bacterium. Leaf extract were more inhibitive than bactericide. Regarding the results plant materials obtained from coneflower could be a remarkable potential against walnut blight bacterium and might be considered as a promising biocontrol agent in the future.
_||_