بررسی اثر زمان، توان تابش امواج و نسبت آب به گیاه بر بازده و اثر آنتی اکسیدانی عصاره گیاه اکلیل کوهی (Rosmarinus officinalis L) تحت تابش ریزموج از استان کاشان
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیست
کلید واژه: آنتیاکسیدان, Rosmarinus Officinalis, عصاره رزماری, بهینهسازی راندمان استخراج, استخراج کمک شده با ریزموج,
چکیده مقاله :
در این پژوهش سعی شده است که با شناخت پارامترهای مؤثر بر استخراج عصاره از گیاهRosmarinus officinalis جمعآوریشده از قمصر کاشان، تحت تابش ریزموج، بهترین شرایط برای استخراج عصاره ارزشمند این گیاه از طریق تکنیک نوین استخراج کمک شده با ریزموج و بدون استفاده از منابع حرارتی، به دست آید. حلال آب بهعنوان مطلوب ترین حلال استخراج کننده تحت تابش مایکروویو و سه متغیر زمان تابشدهی و توان تشعشع و نسبت آب به گیاه بهعنوان تأثیرگذارترین متغیرها در نظر گرفته شده اند. خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه R. officinalis به دو روش آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن در حضور لینولئیک اسید و سنجش ظرفیت به دام انداختن رادیکال 2 و 2- دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) انجام شد. نتایج نشان داد که مطلوب ترین حالت از جهت راندمان استخراج و خاصیت آنتیاکسیدانی برای سه متغیر مورد بررسی به ترتیب زمان تابش دهی برابر با 55 دقیقه، توان تشعشع 550 وات و نسبت حلال (آب) به گیاه برابر با 3 میلی لیتر بر گرم می باشد.
Rosmarinus officinalis L. (commonly known as rosemary) as a member of the Lamiaceae family is a valuable aromatic and medicinal plant which is cultivated in large scale in Iran. In this study, we have tried to identify the effective parameters on the antioxidant and extraction efficiency of Rosmarinus officinalis L. under microwave irradiation. The aerial parts of R. officinalis was collected from Ghamsar, province of Kashan. The antioxidative properties of the extracts were determined by bleaching of β-carotene (β-carotene-linoleic acid assay) and 2,20-diphenylpicrylhydrazyl (DPPH). The best solvent for the extraction of this plant was water under microwave radiation. Irradiation time, power of radiation and the ratio of water to the plant were considered as the most influential variables. The results show that the best conditions for the antioxidant and extraction efficiency of R. officinalis were obtained under 550 watt Irradiation for 55 minutes with the ratio of 3 mL/g (water to the plant).
_||_