Deep salinity changes due to irrigation with saline water
محورهای موضوعی : Irrigation and Drainageوحید یزدانی 1 , سپیده یکه باش 2 , محمد سلطانی 3
1 -
2 -
3 -
کلید واژه: شوری خاک, Soil salinity, Irrigation, آبیاری, Soil salinity prediction, Salinity changes, پیشبینی شوری خاک, تغییرات شوری,
چکیده مقاله :
Salinity is one of the most widespread global environmental threats to agricultural production, especially in arid and semi-arid regions. This study was conducted to investigate the effect of irrigation water salinity on soil quality at the surface and depths. Therefore, in this study, different ratios of natural salt rock and well water with a flow rate of 35 liters per second (in the coordinates of 39.5 39 39.59 and 360.23.29) were used to create different salinities. The results showed that with increasing time after planting and applying different irrigation treatments, the salinity of soil saturated extract increases at different soil depths. As it is known, in the first 3 dates, the amount of difference in EC of soil saturated extract is not very large and in the 4th and 5th sampling dates (ie 102 and 118 days after rapeseed cultivation) the amount of differences increases. Of course, it should be noted that such a trend is not observed in I4 treatment. Because severe lack of irrigation in this treatment has caused the accumulation of salts in the soil surface that rainfall has only leached the soil surface and transported the salts to lower depths. As it is known, increasing the time and applying dehydration and salinity treatments increase the osmotic and matrix potential at different soil depths, so applying different amounts of leaching according to a proper schedule is very important and necessary. The results showed that the trapezoidal model is not able to predict the salinity of soil saturated extract. This method estimates the salinity of the soil saturated extract much higher than the reality and its results are only somewhat acceptable at salinity of 0.5 dS / m. In contrast, the results of the other two models, namely the exponential model and the absorption function model, have provided more appropriate results. The exponential model in these three irrigation levels has a more acceptable accuracy than the absorption function model
این تحقیق به منظور بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر کیفیت خاک در سطح و اعماق انجام گرفت. در این تحقیق از نسبتهای مختلف سنگ نمک طبیعی و آب چاه با دبی 35 لیتر در ثانیه (در مختصات ً5/39 َ27 º59 و ً2/39 َ27 º36) به منظور ایجاد شوریهای متفاوت در شرایط کشت کلزا استفاده شد. در شرایط ماندگار، در یک غلظت مشخص از آب آبیاری، توزیع متفاوت در جذب آب سبب توزیع متفاوت شوری در خاک میشود. بر این اساس، از معادلات تابع جذب آب نمایی، ذوزنقهای و الگوی جذب جهت بررسی تغییرات شوری استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش زمان بعد از کاشت و اعمال تیمارهای مختلف آبیاری، مقدار شوری عصاره اشباع خاک در اعماق مختلف خاک افزایش مییابد. در 3 تاریخ اولیه مقدار تفاوت در EC عصاره اشباع خاک خیلی زیاد نیست و در تاریخ 4 و 5 نمونهبرداری (یعنی 102 و 118 روز بعد از کشت کلزا) مقدار تفاوتها بیشتر میشود. دلیل تفاوت کم در تاریخهای 56، 71 و 87 روز بعد از کشت کلزا، وجود بارش در این مدت میباشد. در 71 روز بعد از کشت کلزا مقدار EC عصاره اشباع در اغلب تیمارها کاهش داشت و از روند افزایشی پیروی نمیکرد که دلیل آن وقوع بارش در بازه اول الی 15 خرداد بود؛ که باعث آبشویی املاح شده و EC عصاره اشباع خاک کاهش یافته است. البته باید اشاره داشت که در تیمار I4 چنین روندی مشاهده نمیگردد. زیرا کمآبیاری شدید در این تیمار باعث تجمع املاح در سطح خاک شده است که بارشها تنها سطح خاک را آبشویی نموده و املاح را به اعماق پایینتر منتقل کرده است. نتایج نشان داد که مدل ذوزنقهای قادر به پیشبینی شوری عصاره اشباع خاک نمیباشد. این روش شوری عصاره اشباع خاک را بسیار بیشتر از واقعیت برآورد میکند و نتایج آن تنها در شوری 5/0 دسی زیمنس بر متر تاحدودی قابل قبول است. در مقابل، نتایج دو مدل دیگر یعنی مدل نمایی و مدل تابع جذب، نتایج مناسبتری را ارائه دادند. مدل نمایی در این سه سطح آبیاری دارای دقت قابل قبولتری نسبت به مدل تابع جذب بود.
