بررسی اثر آلودگی سرب و کادمیوم برجوانهزنی و ویژگیهای بنیه بذری گندم رقم سیوند
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرحسن آقایی 1 , پورنگ کسرایی 2 , محمد نصری 3
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران
3 - مرکز تحقیقات فنآوریهای نوین تولید غذای سالم، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، تهران، ایران.
کلید واژه: گندم, جوانهزنی, کلرید کادمیوم, کلرید سرب, رقم سیوند,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر آلودگی سرب و کادمیوم برجوانه زنی و ویژگی های بنیه بذری گندم رقم سیوند، آزمایشی در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی واحد ورامین- پیشوا، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمار های مورد بررسی عبارتند از: کلرید سرب در سه سطح (صفر، 60 و 120 میکرو مول در لیتر) و کلرید کادمیوم در چهار سطح (صفر،30، 60 و 90 میکرو مول در لیتر) بود. اثرات متقابل کلرید سرب و کلرید کادمیوم بر صفات آنزیم کاتالاز و فسفاتاز در سطح احتمال پنج درصد و بر صفات وزن تر ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ساقه چه، طول ریشه چه، در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل کلرید سرب و کلرید کادمیوم نشان داد که در وزن تر ریشه، بیش ترین مقدار با 694/0گرم مربوط به تیمار شاهد و شاهد و کم ترین مقدار با 264/0 گرم مربوط به تیمار 60 میکرو مول در لیتر کلرید سرب و 90 میکرو مول در لیتر کلرید کادمیوم بود، بیش ترین مقدار وزن تر ساقه چه با 852/0گرم از تیمار شاهد و شاهد و کم ترین مقدار با 423/0 گرم از تیمار 120میکرو مول در لیتر کلرید سرب و شاهد به دست آمد. بیش ترین مقدار وزن خشک ساقه چه با122/0 گرم از تیمار شاهد و 90 میکرو مول در لیتر مصرف کلرید کادمیوم و کم ترین مقدار با 058/0 گرم از تیمار 120 میکرو مول در لیتر کلرید سرب و 90 میکرو مول در لیتر کلرید کادمیوم حاصل شد. بیش ترین مقدار طول ریشه چه با 15میلی متر به تیمار بدون استفاده از کلرید سرب و کلرید کادمیوم و کم ترین مقدار با 33/3 میلی متر به تیمار 60 میکرو مول در لیتر کلرید سرب و 90 میکرو مول کلرید کادمیوم اختصاص یافت، بیش ترین مقدار آنزیم کاتالاز با97/4 واحد بین الملی بر گـرم وزن تـازه بافت مربـوط بـه تیمار 120 میکرو مول در لیتر کلرید سرب و 90 میکرو مول در لیتر کلریدکادمیوم و کم ترین مقدار با 6/2 واحد بین المللی بر گرم وزن تازه بافت مربوط به عدم مصرف کلرید سرب و عدم مصرف کلرید کادمیوم بود. بالا ترین میزان آنزیم اسید فسفاتاز با46/3واحد بین المللی بر گرم وزن تازه بافت از تیمار 60 میکرو مول در لیتر کلرید سرب و عدم مصرف کلرید کادمیوم و پایین ترین میزان با 26/1واحد بین اللملی بر گرم وزن تازه بافت از تیمار120 میکرو مول در لیتر کلرید سرب × استفاده به مقدار90 میکرو مول در لیتر کلرید کادمیوم حاصل شد. با توجه به نتایج بهترین عملکرد در تیمار های عدم مصرف کلرید سرب و عدم مصرف کلرید کادمیوم بود. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که گیاه گندم نسبت به فلزات سنگین حساس است و حضور فلزات سنگین موجب کاهش رشد و عملکرد گیاه می شود.
In order to investigate the effect of lead and cadmium contamination on germination and grain characteristics of wheat cultivar Sivand, In our laboratory, Agriculture College of Pishva, Varamin Branch factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Factors to consider include: chloride lead are in three levels (zero, 60 and 120 micromoles per liter) and cadmium chloride are in four levels (zero, 30, 60 and 90 micromoles per liter). Chloride of lead and cadmium chloride on the attributes of the interaction between catalase and phosphatase at 5 percent and the fresh weight of root and shoot, dry weight of shoot, root length, the probability level was significant. A comparison of interaction effects of lead chloride and cadmium chloride showed that the fresh weight of root, 0.694g greatest amount of control and heating control and the lowest at 0.246g on treatment of 60 and 90 micromoles per liter of lead chloride micromoles per liter is cadmium chloride. Most of catalase enzyme with 4.97 international units per gram of fresh tissue from the treatment of 120 micromoles per liter of lead chloride and 90 micromoles per liter of cadmium chloride and the minimum amount to 2.6 international units per gram of fresh tissue due to lack of lead chloride, cadmium chloride is consumed and not consumed. The greatest amount of acid phosphatase with 3.46 international units per gram of fresh tissue for the treatment of 60 micromoles per liter of chloride, lead and cadmium chloride lack of consumption and minimum international units per gram of fresh tissue for the treatment 1.26 120 micromoles per l chloride, lead × 90 micromoles per liter chloride, cadmium is used. According to the results, the best performance was in treatments without usage of lead chloride, and cadmium chloride. In general it can be concluded that wheat is sensitive to heavy metals and the presence of heavy metals in plant growth and yield will be reduced.
_||_