تاثیر کاربرد آسکوربات و جیبرلین بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین و قندهای محلول در گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.) در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیراحله همتی 1 , علیرضا پازکی 2
1 - کارشناس ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام (ره)، شهر ری، ایران
2 - عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری،
دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: شوری, جیبرلین, مریم گلی, آسکوربات,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر آسکوربات و جیبرلین بر روی برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه دارویی مریم گلی در شرایط تنش شوری، آزمایشی در اسفند ماه 1392 در گلخانه شهرداری منطقه 15 به مرحله اجرا در آمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید.عامل های آزمایشی شامل چهار سطح شوری صفر، 25، 50 و 75 میلی مولار از منبع نمک طعام، آسکوربات در دو سطح صفر و 4 میلی مولار و جیبرلین در دو سطح صفر و 2 میلی مولار در نظر گرفته شدند. مقایسه میانگین اثرات اصلی تنش شوری نشان داد شوری سبب نزول فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و افزایش میزان قندهای محلول و پرولین گردید. بجز هر سه اثر متقابل دوگانه عوامل آزمایشی بر پرولین و قندهای محلول در سایر موارد اختلاف معنی دار گردید.همچنین بجز اثر متقابل سه گانه بر پرولین، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در سایر موارد اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. در این شرایط بیشترین میزان تولید پرولین (67/12 میلی گرم بر گرم وزن تر)، فعالیت کاتالاز (68/19 میلی گرم پروتئین در دقیقه) و آسکوربات پراکسیداز (25/61 میلی گرم پروتئین در دقیقه) در تیمار شوری 75 میلی مولار و کاربرد آسکوربات و جیبرلین حاصل شد.در نتیجه با کاربرد آسکوربات به عنوان یک آنتی اکسیدان قو ی و جیبرلین به عنوان تنظیم کننده رشد، اثر مخرب تنش به واسطه محلول پاشی این دو ترکیب جبران گردید و در شرایطی که آسکوربات و جیبرلین به گیاه داده شد، میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاهش نشان داد.
To investigate the effect of ascorbate and gibberellin on some physiological characteristics of the Salvia medicinal plant under salt stress conditions, an experiment was done at municipal greenhouse No 15 in March 2013. The experiment was as factorial based on completly randomized designe (CRD) with four replications. Experimental factors including salinity levels in 4 levels (0, 25, 50 and 75 mM Nacl), ascorbate in 2 levels (0 and 4 mM) and gibberellin in two levels (0 and 2 mM). The mean comparison showed that the main effect of salinity showed that the cause of the decline of activity of antioxidant enzymes and increase the amount of soluble sugars and proline. . Except of the three double interaction effect of factors on proline and soluble sugars in other cases, there was significant difference on other traits. As well, instead of triple interaction of treatments on, proline, catalase and ascorbate peroxidase in other cases no significant difference was observed. In this case the maximum amount of proline production (12/67 mg/g fw), catalase activity (19/68 mg/protein. min) and ascorbate peroxidase (61/25 mg/protein. min) conducted in 75 mM Nacl and ascorbate and gibberellin application.As a result of the application of ascorbate as a strong antioxidant and GA as growth regulators, foliar damage due to stress, these two compounds were offset and in the absence of ascorbate and GA was given to the plant, the activity of antioxidant enzymes decreased.
