بهینهسازی سنتز سبز و مشخصهیابی نانوذرههای مس اکسید با عصاره آبی برگ گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)
محورهای موضوعی : شیمی تجزیه
سحر صادق نیا
1
,
ابراهیم ملاشاهی
2
,
علیرضا عینعلی
3
,
امید عزیزیان شرمه
4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
2 - استادیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
3 - دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
4 - دانشجوی دکترا گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
کلید واژه: بهینه سازی, سنتز سبز, نانوذرات اکسید مس, گل چای ترش,
چکیده مقاله :
پژوهش حاضر نخستین گزارش از سنتز سبز نانوذره های مس اکسید با بهکارگیری عصاره آبی برگ گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) و مس کلرید (CuCl2. 2H2O) است. به منظور به دست آوردن نانوذره ها با شکل و اندازه یکنواخت ، عاملهای مؤثر بر سنتز مانند pH واکنش، حجم و غلظت عصاره، غلظت نمک مس (II) و زمان واکنش بررسی و همه آن ها با روش طیفنورسنجی فرابنفش-مرئی (UV-Vis) بهینه شدند. میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) به ترتیب برای بررسی شکل و اندازه نانوذره ها و تشخیص گروه های عاملی درگیر در تهیه و تثبیت نانوذرههای مس اکسید بهکارگرفته شدند. نتیجه ها نشان داد که عصاره می تواند یون های مس (II) را به اتم های مس با اندازه نانومتری کاهش و رنگ محلول را به سبز تغییر دهد. نانوذره های به دست آمده همگی کروی بودند و میانگین اندازه آنها 10 تا 20 نانومتر بود. همچنین ، بهترین شرایط برای تهیه نانوذره های مس در pHبرابر با 8، 9 میلیلیتر از عصاره با غلظت 5 % و نمک مس با غلظت 10 میلیمولار بود. این نانوذرهها در 6 روز پس از تهیه بسیار پایدار بودند.
Physical and chemical methods for synthesis of nanoparticles are not cost efficient. Present study is the first report to phytosynthesis of Copper Oxide nanoparticles using leaf aqueous extract of Hibiscus sabdariffa L. In this research, 2 ml of extract was added to 4 ml of CuCl2.2H2O with concentration 10 mM. In order to obtain nanoparticles with uniform shape and size, the parameters affecting to synthesis, such as: pH of reaction, volume and concentration of extract, concentration of Copper salt and time of reaction were studied and all of them were optimized by UV-Vis spectrophotometry technique. Transmission Electron Microscopy (TEM) and Fourier Transformation Infra-Red (FT-IR) spectroscopy were used for investigated the shape and size of nanoparticles and detection the functional groups involved in the synthesis and stabilization Copper Oxide nanoparticles respectively. Results showed that the extract of Hibiscus sabdariffa L. can reduces the Cu 2+ ions to Cu 0 atoms with nano metric size and the color of solution changed to green. The TEM image of CuO NPs showed that the average size was between 10-20 nm and all of them had spherical shape. Also, the best condition for the synthesis of Copper Oxide nanoparticles were at: pH= 8, 9 mL of extract with concentration of 5% and CuCl2.2H2O with concentration of 10 mM and these nanoparticles were very stable in 6 days after synthesis.
