بررسی اثر نانو ذرات سبز نقره بر فرآیند جوانه زنی بذر گیاه اسفناج (Spinacia oleracea) تحت شرایط شوری
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهیامین علی نقی زاده 1 , مهرناز محمودی زرندی 2 , سید محمدرضا خوشرو 3 , فاطمه حسن زاده 4
1 - گروه زیست شناسی، ,واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
2 - گروه زیست شناسی،واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان،کرمان،ایران
3 - گروه زیست شناسی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
4 - گروه گیاهپزشکی، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان، رفسنجان، ایران
کلید واژه: شوری, عصاره گیاهی, آلوئه ورا, اسفناج, نانوذره نقره, نانو ذرات سبز,
چکیده مقاله :
شوری یکی از مهمترین تنش های غیر زیستی برای گیاهان محسوب می شود و اثرات سوء آن بر مراحل مختلف رشد و محصول دهی گیاهان گزارش شده است . شوری می تواند جوانه زنی بذر را به عنوان حساس ترین مرحله رشد گیاه کاهش دهد. بکارگیری نانو ذرات نقره برای بهبود جوانه زنی برخی گیاهان در شرایط شوری پیشنهاد شده است. از سوی دیگر مصرف اسفناج به دلیل ارزش غذایی بالا بسیار توصیه می شود. در این پژوهش از عصاره گیاه آلوئه ورا جهت سنتز نانو ذرات نقره استفاده شد و سپس اثرات شوری بر جوانه زنی این گیاه و نقش نانو ذرات نقره بر شاخص های جوانه زنی بذر اسفناج مورد بررسی قرار گرفت. تشکیل نانو ذرات در داخل محلول نیترات نقره با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر، آنالیز XRD و میکروسکوپ الکترونی بررسی گردید. نانوذرات به صورت کروی با اندازه متوسط 97/11نانومتر تا46/29 نانومتر مشاهده شد. تیمارها در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار از نانوذرات سبز نقره در غلظت های 10 ،20، 40، 80 و 100 ppm و شوری در چهار سطح 0، 50، 100 و 150 میلی مولار بر روی فرایند جوانه زنی بذر اسفناج مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که فرایند جوانه زنی تحت شرایط شوری نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری پیدا می کند و تیمار نانو ذره سبز نقره با غلظت ۴۰ ppm در سطوح مختلف شوری،شاخص های جوانه زنی را در سطح یک درصد به طور معنی داری افزایش می دهد.
Salinity is one of the most important abiotic stresses for plants and its adverse effects on different stages of plant growth and yield have been reported. Salinity can reduce seed germination as the most sensitive stage of plant growth. The use of silver nanoparticles has been suggested to improve the germination of some plants in salinity conditions. On the other hand, consuming spinach is highly recommended due to its high nutritional value. In this study, aloe vera extract was used for synthesis of silver nanoparticles. Then, the effects of salinity on seed germination of spinach and the role of silver nanoparticles on seed germination indices in this plant were investigated. The formation of silver nitrate nanoparticles was investigated using a spectrophotometer, XRD analysis, and electron microscopy. Spherical nanoparticles, with an average size of 11.97 nm to 29.46 nm were observed. Treatments in a completely randomized design with three replications of green silver nanoparticles at concentrations of 10, 20, 40, 80 and 100 ppm and salinity at four levels of 0, 50, 100 and 150 mM on spinach seed germination process were investigated . The results showed that the germination process under salinity conditions decreased significantly compared to the control group. Treatment of 40 ppm concentration of silver nanoparticles for different levels of salinity had a significantly increased effect on germination indices at 1% level .
_||_