بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه ریحان بر اشریشیا کلای و سودوموناس آئروژینوزا
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: ضد باکتریایی, ﻋﺼﺎره گیاه رﻳﺤﺎن, اﻳﺸﺮیشیاکلای, سودوﻣﻮﻧﺎس آﺋﺮوژﻳﻨﻮزا,
چکیده مقاله :
ﮔﺴﺘﺮش روز اﻓﺰون ﻣﻘﺎوﻣﺖ داروﻳﻲ در ﺑﻴﻦ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻫﺎ ﺳﺒﺐ ﺷﺪه اﺳﺖ ﺗﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮی ﺑﻪ ﻳﺎﻓﺘﻦ روشهای ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از ﺑﺮوز ﻣﻘﺎوﻣﺖ و ﻧﻴﺰﻳﺎﻓﺘﻦ داروﻫﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎ اﺛﺮات ﺳﻤﻲ و ﻋﻮارض ﺟﺎﻧﺒﻲ ﻛﻤﺘﺮ ﻣﻌﻄﻮف ﮔﺮدد. از آﻧﺠﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺳﻮﻳﻪ ﻫﺎی ﺑﻴﻤﺎرﻳﺰای اﺷﺮﻳﺸﻴﺎ کلای در ﺑﻴﻤﺎری های ﮔﻮارﺷﻲ اﻧﺴﺎن ودام ﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﻴﺖﺑﺴﻴﺎر اﺳﺖ. سودوﻣﻮﻧﺎس آﺋﺮوژﻳﻨﻮزا ﻧﻴﺰ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻓﺮﺻﺖ ﻃﻠﺒﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ در اﻧﺴﺎن و ﺣﻴﻮاﻧﺎت بااﻳﻤﻨﻲ ﺳﺮﻛﻮب ﺷﺪه وﻣﺘﻌﺎﻗﺐ ﺳﻮﺧﺘﮕﻲﻫﺎ و درﻣﺎن ﻃﻮﻻﻧﻲ ﺑﺎ آﻧﺘﻲﺑﻴﻮﺗﻴکهای ﺑﺎطیف وﺳﻴﻊ، ﻋﻔﻮنتهای ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ را اﻳﺠﺎد ﻣﻲ ﻛﻨﺪ. ﮔﻴﺎهرﻳﺤﺎن از ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺑﻨﺪر ﻛﻴﺎﺷﻬﺮ اﺳﺘﺎن ﮔﻴﻼن ﺟﻤﻊ آوری شده و ﭘﺲ از ﺧﺸﻚ ﻛﺮدن ﺑﺮگ آن و ﺗﻬﻴﻪ ﻋﺼﺎره اﺗﺎﻧﻮﻟﻲ و آﺑﻲ در ﻏﻠﻈتهای 25 و50 و100 و200 ﻣﻴﻠﻲ ﮔﺮم در ﻣﻴﻠﻲ ﻣﺘﺮ در ﻇﺮوف ﻣﺨﺼﻮص ﻧﮕﻬﺪاری گردید. ﺑﺎﻛﺘﺮی های ﻣﻮرد ﻧﻈﺮنیز از ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎی ﺑﺎﻟﻴﻨﻲ ﺟﺪا شده و ﭘﺲ از ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ آﻧﻬﺎ ﺑﻪ روش اﺳﺘﺎﻧﺪارد، در این غلظت ها ﺑﻪروش اﻧﺘﺸﺎر دﻳﺴﻚ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ ﺷﺪه و ﻗﻄﺮ ﻫﺎﻟﻪ ﻋﺪم رﺷﺪ اﻧﺪازه ﮔﻴﺮی وﺛﺒﺖ ﮔﺮدﻳﺪ. بر اساس یافته های این تحقیق جنتامایسین که بعنوان کنترل بکار گرفته شده بر هر دو باکتری مورد آزمایش در این طرح موءثرتر از عصاره هانشان داده شد. مؤثرترین رقت برای فعالیت ضد باکتری نسبت به هر دو نوع باکتری اشریشیاکلای و سودوموناس آئروژینوزا رقت 200 میلیگرم بر میلیلیتر بوده است. فعالیت ضد باکتریهای گرم منفی مورد مطالعه عصاره اتانولی گیاه ریحان نسبت به عصاره آبی بیشتر بوده است.
Increasing development of medical resistance among the bacteria had been caused to more attention to find preventing method for raising resistance, and also to find good medicine with less toxin, and adverse effect. For this purpose, medical plants are under certain attention. While pathogenic strain of Escherichia-coli is very important in human, and livestock alimentary, and respiratory disease, septicemia, general syndromes, and mortality in poultry. Also, it can cause diarrhea for newborn calf which lead to economic damage in cattle husbandry. Also, pseudomonas aeroginosa is an opportunistic bacteria which is suppressed in human and animals immunity followed by burning, and long treatment with wide range antibiotics which will create various infection that can generate bluish pus in wounds, and burning that cause to urinary tract, cutaneous and respiratory infections. Basil plant had been collected from Kiashahr port, Guilan province then dried the leaves, prepare ethanol, and aqueous extract in 25, 50, 100 and 200 mg/ml concentrations, and kept in certain containers. Also, the concerned bacteria had been separated from clinic samples, and after recognizing them with standard method, their sensitivity had been determined with disc diffusion method in this concentrations. The diameter of growth inhibition zone had been recorded. According to the finding of this research, gentamicin which had been used as control drug indicated to be more effective than extract on both experimented bacteria in this project. The most effective dilution for antibacterial activity related to both kind of E. coli and pseudomonas aeroginosa bacteria was 200 mg/ml. The antibacterial effect on the studied negative gram of basil ethanol extract was more than its aqueous extract.
1- تاج بخش، ح. (1385) : باکتری شناسی عمومی، انتشارات دانشگاه تهران، ص : 701-700
2- دادگر، ت . (1386): بررسی اثر بخشی شش گونه گیاه دارویی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس حساس و مقاوم به متی سیلین. فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد 23، شماره 1، صفحه 85-73 .
3- زرگری، ع. (1376): گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران، چاپ ششم، جلد چهارم ص 51-47 .
4- زمان، س. (1376): گیاهان داوریی، روشهای کشت، برداشت و شرح مصور رنگی. انتشارات ققنوس، چاپ سوم، ص 240 .
5- صمصام شریعت، س.ه. (1382): پرورش و تکثیر گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، چاپ دوم، ص 262-261 .
6- صمصام شریعت، س.ه. (1383): گزینه گیاهان دارویی. انتشارات مانی، ص : 174 .
7- قائمی، ع.( 1385) : تأثیر عصاره الکلی گیاه به لیمو بر زخمهای جلدی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در مدل حیوانی. فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد 22، شماره 3، صفحه 249-242 .
8- نجف پور نوایی، م. (1386): گیاهان دارویی ضد سرطان ایران . انتشارات موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، صفحه 144-143 .
9- هدایتی، م . (1370) : کاربرد اسانس سه گیاه دارویی زنیان، کومین و پونه برای کنترل باکتری سالمونلا و مقایسهی آن با آنتی بیوتیک استرپتومایسین. اولین همایش ملی فناوری نوین در کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت .
10- یادگاری، د. (1381): فعالیتهای بیولوژیکی روغنهای اسانسی نعنا و مورد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی .
11- یزدی، م. (1386): ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانسهای zataria Multiflora و Myrtus Communis L. و Eucalyptus officinalis بر استرپتوکوکوس پنومونیه، هموفیلوس آنفولانزا و مورکسیلا کاتارهالیس با روش In vitro، فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران .
12- Chouliaras, N., Gravanis, F., (2003): Antibacterial effect of ethalonic extract of 30 medical plants against E.coli and pseudomonas. Journal of the Science of Food and Agriculture. 12:345-360
13- Cimanga, K., Kambu Apres, S., Bruyne, D., (2006): Correlation between chemical Composition and antibacterial activity of essential oil of some aeromatic plants growing in the Democratic Republic of Cong, P:131-134.
14- Jay, C.M., Bhaskaran, S., Rathore. K.s., waghela, S.D.,(2004): Enter to toxigenic K99+ Escherichia coli attachment to host cell recptors inhibited by recombianant pili protein. 101, p: 153-160.
15- C.M., D., Pourbakhsh, S.A. , Fairbrother, J.M., (1995): Text book of veterinary microbiology. 45, P: 291-309.
16- James, E.,(1998): Basil a source of essential oils, Advances in new crops Timber press, Purdue University, West Lafayett, P: 484-489.
17- Fectean, G., Higgins, R.,Van –Matere, D.c., Pare, J., Smith, B.P., (2001): Virulance factors in Escherichia coli isolated from the blood of bacteremic calves.Vet Microbial, 78:P: 240-242.
18- Joshi, B., Lekhak, S.,(2009): Antibacterial property of different medicinal plants. Katmandu University Journal of Science, Engineering and Technology, vol, 5, No:I, January, PP:143-150.
19- Lexa, G., matasyoh, J., Matasyoh, C., (2007): Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of ocimum gratissimum L.growing in Eastern Kenya. African Journal of Biotechnology Vol. 6(6), PP.760-765
Mbata,T.I., Saikia, A.,(2006): Antibacterial activity of essential oil from ocimum gratissimum on Listeria monocytogenes. Internet Journal of Food Safety, Vol. (7): 15-19.
_||_