بررسی میزان آلودگی گوشتهای قرمز توزیع شده در شهر تبریز به یرسینیا انتروکولیتیکا
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: آلودگی, تبریز, یرسینیا انتروکولیتیکا, گوشت قرمز,
چکیده مقاله :
یرسینیا انتروکولیتیکا یکی از عوامل بیماریزای رودهای است که از طریق آب و مواد غذایی، به ویژه گوشت آلوده به انسان منتقل میشود. خوردن چنین گوشتی به صورت خام یا نیمه پز باعث ابتلای به بیماریهای مختلف میشود. هدف از این تحقیق بررسی فراوانی باکتری فوق در انواع گوشت قرمز موجود در شهر تبریز و مقایسه نسبت های آلودگی در میان آنها بود. بدین منظور 120 نمونه گوشت قرمز با روش نمونهبرداری تصادفی خریداری شد. گوشتها بر اساس پارامترهای بستهبندی و غیر بستهبندی، نحوه نگهداری و مدت زمان ماندگاری دستهبندی شدند. در روند کار آزمایشات میکروبی لازم شامل تغلیظ نمونه ها در شرایط سرما، کشت در محیط انتخابی ، جداسازی باکتری و تعیین جنس و گونه با تست های بیوشیمیایی و آنزیمی اختصاصی انجام گرفت. 3/13% از کل گوشت های مورد مطالعه آلوده به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا بودند. آنالیز نتایج نشان دادند که اختلاف معنیداری در میزان فراوانی آلودگی مابین دستههای مختلف نمونهها وجود نداشت.میزان قابل توجهی از گوشت های قرمز آلوده به باکتری فوق بوده و چنانچه در حین پخت غذاهای گوشتی حرارت کافی اعمال نگردد، نگهداری بعدی غذا در یخچال فرصت لازم برای تکثیر باکتری را فراهم آورده و با توجه به نبودن علایم ظاهری فساد، سبب بروز گاستروانتریت و دیگر عوارض گوارشی در مصرف کنندگان می شود.
Yersinia enterocolitica is one of the intestine’s pathogens which transmit to human through the water, foods and specially contaminated meats. The infected meat has no apparent symptoms of putrefaction and eating of such meat in raw and/or undercooked forms can lead to acute gastroenteritis, dysentery, mesenteric lymphadenitis and even septicemia. The aim of this research was the survey of Yersinia enterocolitica frequency in any types of red meat’s in Tabriz city. For this purpose 120 samples of red meats were purchased by the method of random sampling. The samples were divided in groups’ responding to the parameters of packaging, variety of preserving and storing time. All of the samples carried to laboratory aseptically in cold boxes and required microbiological testes including cold enrichment, cultivation in selective medium, isolation of bacterium and typing of genus and species done by specific biochemical and enzymatic characters. 13.3% of all of the studied meats were contaminated with Yersinia enterocolitica. Analysis of results with fisher exact and chi – square testes showed that there was no meaning diversity among the all of studied samples groups. A considerably quantities of red meats are contaminated with this bacterium “without any symptoms of pollution” and if meat foods don’t heated enough for killing all of the bacterium in cooking period, subsequent preserving of such foods in refrigerators condition provide opportunity for there proliferation and as regarding of absence of any symptoms, eating of such foods can results to gastroenteritis and other abdominal disorders in consumers.
1- Abraham, A., Mac Rae. (1991): Isolation of Yersinia enterocolitica and related species from red meat and milk. J food Sci. 56, 1524-1526
2- Andersen, J.K., Sorensen, and R., Glensberg, M. (1991): Aspects of the epidemiology of Yersinia enterocolitica. Int, J Food Microbiol,. 13, 231-237.
3- Ansay, S.E., Dorrling, K.A., Kasper, C.W. (1999): Survival of Escherichia coli O157 in ground-beef patties during Storage at 2, -2, 15 and then -2°C. J Food Prot. 62, 1243-1247.
4- Belgin, S. (2004): The Presence of Yersinia enterocolitica and Other Yersinia Species in Ground Beef in Ayden, Turkey. Turk J Vet Anim Sci. 28, 489-495.
5- Bostan, K. (2001): Effects of cooking and cold storage on the survival of Campylobacter jejune in meat. Arch Lebensmittelhyg. 52, 28-30.
6- Chynoweth, R.W., Handson, J.A., and Thom, K. (1998): Aerobic growth and survival of Campylobacter jejune in food and stream water. Lett Appl Microbiol. 27, 341-344.
7- Cover, T.L., and Amber, R.C. (1989): Yersinia enterocolitica. The New England Journal of medicine. 321, 16–24.
8- Forbes, B.A., Sahm, D.F., and Waissfeld, A.S. (2002): Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology. 11th ed. Mosby USA. P, 365-377.
9- Fukushima, H., Saito, K., Tsubokura, M., Otsuki, K., and Kawaoka, Y. (1982): Isolation of Yersinia spp from bovine feces. J. Clin, Microbiol. 18, 981-982.
10- George, F., Brooks, K.C., Carroll, M.D., Ernest, J., Janet, S., Stephen, A., Morse, Jawetz, Melnick & Adelberg's. (2007): medical microbiology. 24th ed. McGraw-Hill Professional. p. 291-293.
11- Gourdon, F., Beytout, J., Reynaud, A., Romaszko, J.P., Perre, D., Theodore, P.h., and et al. (1999): Human and animal epidemic of Yersinia enterocolitica O: 9, Emerging Infectious Diseases. 5, 719-721.
12- Inoue, D., and Kurose, M. (1975): Isolation of Yersinia enterocolitica from cow’s intestinal contents and beef meat. Jap JvetSci. 37, 91
13- John H. (2006): The Classification and Identification of Bacteria of Medical Importance. The information released for use by students of the University of Leeds. Availablefrom:URL:http://www.bmb.leeds.ac.uk/mbiology/ug/ugteach/icu8/classification/head.html
14- Lake, R., Hudson, A., and Cressey, P. (2004): Yersinia enterocolitica in pork. New Zealand Food Safety Authority contract. Available from: URL: http://www.nzfsa.govt.nz/science/risk-profiles/yersinia-in-pork.pdf
15- Mahon, C.R., and Manuselis, G.M. (2000): Text book of Diagnostic Microbiology. 2nd ed. WBSaunders Company USA.P, 486-507
16- Moore, J.E., and Madden, R.H. (2000): Survival of campylobacter coli in porcine liver. Food Microbiol. 18, 1-10.
17- Nimfa, M.S. (1999): Seroepidemiological study on the occurrence of antibodies against Yersinia enterocolitica and Yersinia pseudo tuberculosis in urban and rural population of the Lubin region (Eastern Poland). Ann Agric Environ Med. 6, 57-61.
18- oltanedallal, M., Taromy, M., Golkar, F., Zolfagarian, K., Moeze Ardalan, S., Azimyerad, M., and et al. (2004): frequency of Yersinia enterocolitica in red meat and chicken’s of Tehran. Proceedings of the 13th Iranian congress on infectious diseases and tropical medicine. Dec.11-15, Tehran,
19- Parker, M.T. (1984): Principles of bacteriology, virology and immunity.7th ed. Vol 1. CIV Mosby Company. 365-375.
20- Sdre Bazaz, A., Navidpure, J., and Binesh, E. (1999): Isolation, Typing and frequency of Yersinia enterocolitica in brucellosis seropositive and seronagative cattle in Mashhad Abattoir. Scientific and research quarterly of Jahad Sazandegi. 43, 56-59.
21- Zowghi, E., and Ebadi, A. (1986): Isolation and identification of Yersinia enterocolitica serotype o9 in cattle in Iran. Arch Inst Razi. 37, 79-83.
_||_