تعیین محدوده طبیعی هاپتوگلوبین سرم شترهای یک کوهانه به ظاهر سالم مناطق مرکزی ایران
محورهای موضوعی :
پژوهش های بالینی دام های بزرگ
تاریخ دریافت : 1400/05/24
تاریخ پذیرش : 1400/05/24
تاریخ انتشار : 1393/02/01
کلید واژه:
هاپتوگلوبین,
پروتئین فاز حاد,
شتر یک کوهانه,
محدوده مرجع,
چکیده مقاله :
پروتئینهای مرحله حاد دسته ای از پروتئینهای سرم هستند که غلظت آنها در پاسخ به التهاب، تروما و نئوپلازی به طور قابل ملاحظه ای افزایش مییابد. هاپتوگلوبین یکی از پروتئینهای اصلی مرحله حاد مثبت است که در حیوانات سالم دارای غلظت سرمی کم ولی پس از تحریک تا میزان 100 برابر افزایش مییابد. غلظت آن تا حدود 24-48 ساعت بالا باقی مانده و در طی مرحله بهبودی به سرعت شروع به کاهش میکند. به منظور تعیین محدوده مرجع غلظت هاپتوگلوبین سرم خون شترهای یک کوهانه ایرانی از سیاهرگ وداج شصت نفر شتر مناطق مرکزی ایران با محدوده سنی یک تا پنج ساله در دو جنس نر و ماده در فصول بهار و تابستان سال 1389خونگیری به عمل آمد. هاپتوگلوبین با کمک کیت بیوشیمیایی ساخت کشور ایرلند اندازهگیری شد. نتایج نشان میدهد که هیچ گونه تفاوت آماری معنی داری بین گروههای سنی و جنسی دیده نمی شود و در هر دو (p>0.05) میباشد. هیچ گونه همیستگی معنی داری بین سن و غلظت هاپتوگلوبین سرم خون شترهای یک کوهانه ایرانی بدست نیامد (p>0.05). مقدار هاپتوگلوبین سرم شترهای یک کوهانه ایرانی بین 5/0 تا 1 میلی گرم در میلی لیتر بود و میانگین و انحراف معیار آن 128/0 ±79/0 میلیگرم در میلی لیتر محاسبه گردید. به طور کلی میتوان محدوده مرجع برای مقدار هاپتوگلوبین سرم شترهای یک کوهانه از نظر بالینی سالم ایرانی تا سن 5 سال در هر دو جنس را بین 54/0- 04/1 میلی گرم در میلی لیتر در نظر گرفت.
چکیده انگلیسی:
Acute phase proteins (APP) are a class of serum protein concentration in response to inflammation, trauma, and neoplasia increases significantly. Haptoglobin (HP) is one major positive acute phase proteins, that have low concentration in the serum of healthy animals, but with its concentration increase over 100- fold on stimulation. Concentration remained high for about 24-48 hours and during the recovery phase begins to decrease rapidly. In order to determine the reference range for serum haptoglobin concentration camels Iranian dromedary camels jugular vein sixty Iranian Central aged one to five years in both sexes were taken in the spring and summer of 1389. Blood samles were collected from jugular vein and haptoglobin value was measured by using colorimetric method with Ireland commercial kits. Age and sex had no significant effect on the haptoglobin value of clinically healthy Iranian dromedary camels (p>0.05). There was no significant correlation between age and serum haptoglobin concentrating in Iranian doromrdary camels (p>0.05). Reference value of serum haptoglobin in clinically healthy Iranian dromedary camels (Camelus dromedarius) was 0.54-1.04 mg∕ml (mean ±SD =0.79± 0.128).
منابع و مأخذ:
Eaton, J. w., Brandt, P., Mahony, J. R., (1982). Haptoglobin: a natural bacteriostat. Science. (215): 691-693.
Eckersall, P.D., (2008). Proteins, proteomics and dysproteinemias. In: Kaneko, J.J, Harvey, J.W, Bruss, M.L., (eds) Clinical biochemistry of domestic animals, 6th ed. Academic Press, San Diego: 117-55.
Eckersall, P.D., Bell, R., (2010). Acute phase proteins: Biomarkers of infection and inflammation in veterinary medicine. Veterinary Journal. (185): 23–27.
Feldman, B.F., Zinkl, J.G., Jain, N.C., (2000). Schalm's veterinary hematology. Lippincott Williams, Wilkins, philadelphia, 891–896.
Kushner, I., Mackiewicz, A., (1987). Acute phase proteins as disease markers. Disease Marker. (5): 1-11.
Hirvonen, J., Eklund, K., Teppo, A.M., Huszenicza, G., Kulcsar, M., Saloniemi, H., Pyorala, S., (2000). Acute phase response in dairy cows with experimentally induced Escherichia coli mastitis, Acta Veterinaria Scandinavica, (40): 35-46.
Hiss, S., Mielenz, M., Bruckmaier, R. M., Sauerwin, H., (2004). Haptoglobin concentrations in blood and milk after endotoxin challenge and quantification of mammary Hp mRNA expression. Journal of Dairy Science. (87): 3778-3784.
Lipperheide, C., Goth, C., Petersen, B., Sommer, H., (1997). Nephelometric assay of haptoglobin in blood plasma from cattle, pigs and horses. Tierarztl. Umsch. (52): 420-426.
Mark, V., Crisman, W., kentScarratt, K., Zimerman, L., (2008). Boold proteins and Inflammation: Veterinary clinical Equine. (24): 285-297.
Merdev, B., (1981). Some problems of camel breeding in turkemnia kaneuod stvoikonny: Sport animal. Animal Breeding. 12(7): 22-24.
Minka, N.S., Ayo, J.O., (2007). Effects of loading behaviour and road transport stress on traumatic injuries in cattle transported by road during the hot-dry season. Livest Science. (107):91–95.
Murata, H., Shimada, N., Yoshioka, M., (2004). Current research on acute Phase Proteins in veterinary diagnosis, An Overview the Veterinary Journal. (168): 28-40.
Nakagawa, H., O. Yamamoto, S. Oikawa, H. Higushi, A. Watanabe, N., (1997). Detection of serum haptoglobin by enzyme-linked immunosorbent assay in cows with fatty liver. Research in Veterinary Science, (62): 137-141.
Nazifi, s., Rezakhani, A., Koohimoghadam, M., Esmailzadeh, Z., (2008). Evaluation of serum haptoglobin in clinically healthy cattle and cattle with inflammatory diseases in Shiraz, a tropical area in southern Iran. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 11(2): 95-101.
Niewold, T.A., Toussaint, M.J.M., Gruys, E., (2003). Monitoring health by acute phase proteins, Proceedings of the Fourth European Colloquium on Acute Phase Proteins, 57-67, Segovia, Spain.
Nowroozi-Asl, A., Nazifi, S., Bahari, A., (2008). Determination of serum haptoglobin reference value in clinically healthy Iranian fat-tailed sheep. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University, 9(2):171-173.
Paltrinieri, S., (2008). The feline acute phase reaction. Veterinary Journal. (177): 26–35.
Petersen, H.H., Nidsen, J.P., Heegaard, P.M.H., (2004). Application of acute phase protein measurements in veterinary clinical chemistry.Veterinary Research. (24):163-87.
Safi, S., Khoshvaghti, A., Jafarzadeh, S.R., Bolourchi, M., Nowrouzian, I., (2009). Acute phase proteins in the diagnosis of subclinical mastitis. Veterinary Clinical Pathology. (38):471-476.
Salonen, M., Hirvonen, J., Pyorala, S., Sankari, S., Sandholm, M., (1996). Quantitative determination of bovine serum haptoglobin in experimentally induced Escherichia coli mastitis. Research Veterinary Science. (60): 88-91.
Taira, I., Fujinaga, T., Okumura, M., (1992). Equine haptoglobin isolation, characterization and the effects of ageing, delivery, inflammation on the serum concentration. Journal of Veterinary Medical Sciences, (54): 435-442.
Vojdanifar, N., Safi, S., Rahimiforoushani, A., Khaledi, S., (2012). Study of changes in serum amyloid A (SAA) and haptoglobin during inflammation induced by turpentine injection in Caspian miniature horses. ch - Journal of Veterinary Medicine. Islamic Azad University, SanandajBran6(1):1-1
Whicher, J.T., Westacott, C.I., (1992). The acute phase response, In: Biochemistry of inflammation, Kluwer, Academic, London, United Kingdom. 243-271.
_||_