اثر روشهای مختف آمادهسازی بذر بر شاخصهای جوانهزنی بذر گوجهفرنگی
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذر
1 - دکتری علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه محقق اردبیلی
2 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی
کلید واژه: گوجهفرنگی, کیفیت بذر, تخمیر, اسید شویی,
چکیده مقاله :
به منظور ارزیابی روش های مختلف آماده سازی بذر گوجه فرنگی آزمایشی در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. عامل های آزمایش شامل آب شویی، تخمیر (دماهای 25، 30، 35 و 40 درجه سلسیوس و زمان های 24، 36، 48 و 60 ساعت) و اسید شویی (مقادیر کلریدریک اسید 5، 10، 15 و 20 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم میوه و زمان های 10، 20، 30، 40 دقیقه) بود. به منظور تعیین کیفیت بذور فرآوری شده، آزمون جوانه زنی استاندارد اجرا شد و شاخص های جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که بذرهای فراوری شده به روش تخمیر در دمای 25 درجه به مدت 24 ساعت بالاترین درصد و سرعت جوانه زنی بذر، طول و وزن خشک گیاهچه و شاخص طولی قدرت گیاهچه را داشتند. در بین سطوح مختلف اسید شویی غلظت 10 میلی لیتر اسید و مدت زمان 20 دقیقه شاخص های جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه زیادتری داشتند.