کاربرد نانو امولسیون اسانس زیره (Cuminum cyminum) به منظور کنترل باکتریهای بیماری زای و انگل ها در کاهو(Lactuca sativa)
محورهای موضوعی : تحقیقات در علوم مهندسی سطح و نانو موادفاطمه بختیاری 1 , مهرنوش تدینی 2 , فرید جمالی شینی 3
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
3 - مرکز تحقیقات مهندسی سطح پیشرفته و نانو مواد، گروه فیزیک، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
کلید واژه: اسانس گیاهی, اثرات ضد باکتری, نانو امولسیون, آلودگی سبزیها,
چکیده مقاله :
با توجه به اهمیت سبزیجات خوراکی در تغذیه روزانه، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر نانو امولسیون اسانس زیره (Cuminum cyminum) به منظور کنترل باکتری های بیماری زا و انگل ها در کاهو(Lactuca sativa) انجام شد. شمارش کلی باکتری های کاهو تحت تاثیر نانوامولسیون زیره کاهش معنی داری را در مقایسه با تیمار آب نشان داد. کمترین بار میکروبی در تیمار 0.1 درصد زیره و بالاترین بار میکروبی در تیمار آب اندازه گیری شد. نانوامولسیون زیره بر روی دو باکتری ویبریو کلرا (گرم منفی) و لیستریا مونوسیتوژنز (گرم مثبت) در مقایسه با دو باکتری سالمونلا تیفی موریم (گرم منفی) و اشرشیا کلی (گرم منفی) اثر ضدباکتریایی بیشتری نشان داد. در بررسی تعداد و نوع انگل های جداسازی شده در مرتبه های مختلف شستشو، لارو نماتود، کیست ژباردیا، تخم آسکاریس، کیست آنتامباکولی، تخم تنیا جداسازی شد که بیشترین تعداد انگل جدا شده در تیمار زیره 1و 2 درصد بود.
[1] R. Gyawali, S.A. Ibrahim, Natural products as antimicrobial agents, Food Control 46 (2014) 412–429.
[2] G. Petretto, F. Fancello, K. Bakhy, C.A. Faiz, Z. Sibawayh, M. Chessa, S. Zara, M.L. Sanna, M. Maldini, J.P. Rourke, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Essential Oils from Cuminum cyminum L. Collected in Different Areas of Morocco, Food Bioscience 22 (2018) 50–58.
[3] P.A. Paranagama, K.H.T. Abesekera, K. Abeywickrama, L. Nugliyad, Fungicidal and anti-aflatoxigenic effects of the essential oil of Cymbopogon citratus (DC.) Stapf. (lemon-grass) against Aspergillus flavus Link. Isolated from stored rice, Letters in Applied Microbiology 37 (2003) 86-90.
[4] M. Tajkarimi, S. Ibrahim, D. Cliver, Antimicrobial herb and spice compounds in food, Food Control 21 (2010) 1199-1218.
[5] M. Hyldgaard, T. Mygind, R.L. Meyer, Essential oils in food preservation: mode of action, ynergies, and interactions with food matrix components, Frontiers in Microbiology 3 (2012) 1-12.
[6] S. Javadi, N.M. Kazemi, R. Halabian, Preparation of O/W nano-emulsion containing nettle and fenugreek extract and cumin essential oil for evaluating antidiabetic properties, AAPS Open 7 (2021) 1-18.
[7] P. Tripathi, N.K. Dubey, A.K. Shukla, Use of some essential oils as post-harvest botanical fungicides in the management of grey mould of grapes caused by Botrytis cinerea, World Journal of Microbiology and Biotechnology 24 (2008) 39–46.
[8] ب. حقیرالسادات، ع. وحیدی، م.ح. صبور، م. عظیم زاده، س م. کلانتر، م. شرف الدینی، بررسی ترکیبات مؤثره و خواص آنتی اکسیدانی اسانس گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum Cyminum L) بومی استان یزد، مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، 4 (1390) 481 -472.
[9] R.G. Saratale, H.S. Shin, G. Kumar, G. Benelli, D.S. Kim, G.D. Saratale, Exploiting antidiabetic activity of silver nanoparticles synthesized using Punica granatum leaves and anticancer potential against human liver cancer cells (HepG2), Artif Cells Nanomedicine and Biotechnology 46 (2018) 211–222
[10] E. Nuryadi, T.B.M. Permata, S. Komatsu, Inter-assay precision of clonogenic assays for radiosensitivity in cancer cell line A549, Oncotarget 9 (2018) 13706–13712.
[11] M. Nirmala, L. Durai, K. Rao, R. Nagarajan, Ultrasonic Nanoemulsification of Cuminum cyminum Essential Oil and Its Applications in Medicine, International Journal of Nanomedicine 15 (2020) 795- 807
[12] M. Nasiri, A. Hamed, S. Anousheh, A. Anvar, S. Kakolaki, Nanoemulsion production techniques upgrade bioactivity potential of nanoemulsified essential oils on Acipenser stellatus filet preserving, International Journal of Food Properties 23 (2020) 2174-2188.
[13] H. Syapitri, S.L. Panduragan, S. Babu, V. Purwandari, C.M. Thaib, Preparation of Black Cumin Extract Nano emulsion Using the Oil Phase of Virgin Coconut Oil (VCO) Tween 80 and PEG 400 Surfactants, Malaysian Journal of Medicine and Health Sciences 3 (2022) 1-5
[14] Health Protection Agency (HPA), Standard Methods for Food Products. Detection of Salmonella Spp. 2005.
[15] Health Protection Agency (HPA)., 2004, Direct Enumeration of Escherichia coli.National Standard Method Standard F20, Issue 1
[16] N. Cook, C.A. Paton, N. Wilkinson, R.A. Nichols Barker, K. Smith, Towards standard methods for the detection of Cryptosporidium parvum on lettuce and raspberries. Part 1: development and optimization of methods, International Journal of Food Microbiology 109 (2006) 215-21.
[17] L.J. Robertson, B. Gjerde, Isolation and enumeration of Giardia cysts, cryptosporidium oocysts, and Ascaris eggs from fruits and vegetables, Journal of Food Protection 63 (2000) 775-8.
[18] K. Bhargava, D.S. Conti, S.R.P. Rocha, Y. Zhang, Application of an oregano oil nanoemulsion to the control of foodborne bacteria on fresh lettuce, Food Microbiology 47 (2015) 69-73.
[19 ] م. زارع بیدکی، م. عرب، م. خزاعی، ا. افکار، اثر ضدباکتریایی اسانس نعناع سبز (Mentha spicata L.) بر هشت گونه باکتری بیماری زای مهم دستگاه گوارش، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، 3 (1393) 282-274.
[20] M. Neyriz Nagadehi, S.M. Razavi Rohani, G. Karim, V. Razavilar, A. Zeynali, R. Delshad, The effect of monolaurin in combination with mentha pulegium l. and Mentha spicata. Essential oils on bacillus cereus and E.coli o157:h7: in vitro study. Veterinary Journal, 3 (2010) 657-66.
[21] A. Sivropoulou, E. Papanikolaou, C. Nikolaou, S. Kokkini, T. Lanaras, M. Arsenakis, Antimicrobial and cytotoxic activities of Origanum essential oils.J. Agric, Food Chemistry 44 (1996) 1202 - 1205.
[22] م، مقتدر، ع، ایرج منصوری، ح. سالاری، آ. فرهمند، شناسایی ترکیب های شیمیایی و بررسی اثر ضد میکروبی اسانس زیره سیاه (Bunium persicum Boiss.)، فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران 25 (1388) 28-20.
[23] N.S. Iacobellis, P. Lo Cantore, F. Capasso, F. Senatore, Antibacterial activity of Cuminum cyminum L. and Carum carvi L. essential oils, Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (2005) 57-61.
[24] س. خسروینیا، م. زیارت نیا، ع. باقری، ح. مرعشی، مطالعه اثر ضدباکتریایی عصاره سلولی حاصل از کشت درون شیشه ای زیره سیاه (Bunium persicum) و مقایسه آن با عصاره حاصل از بذر و اسانس، نشریه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، 2 (1392) 92-79.
[25] H. Momtaz, F. Safarpoor Dehkordi, E. Rahimi, H. Ezadi, R. Arab, Incidence of Shiga toxin-producing Escherichia coli serogroups in ruminant's meat, Meat Science 95 (2013) 381-388.
[26] م. عطایی کچویی، بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس گیاهان نعناع فلفلی، پونه کوهی و زیره سیاه بر برخی باکتریهای جدا شده از مواد غذایی، مجله میکروب شناسی مواد غذایی، 1 (1394) 10-1.
[27] M. Naderi Hagibaghercandi, F. Sefidkon, A. Azizi, Effect of various methods of distillation on quantity and quality of Lauris nobilis essential oil, Journal of Medicinal Plants, 38(2012) 78-84.
[28] H. Mahmoodi, K. Rahnama, M. Arabkhani, Evaluation of antibacterial activity of essential oil and hydro extract of herbal plants on Bacteria, Journal of Medicinal Plants, 9 (2011) 34-45.
[29] S. Strycharz, K. Shetty, Peroxidase activity and phenolic content in elite clonal lines of Mentha pulegium in response to polymeric dye R-478 and Agrobacterium rhizogenes, Process Biochemistry, 37 (2002) 805- 812.
[30] W.R. Diao, Q.P. Hu, H. Zhang, J.G Xu, Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.), Food Control, 35 (2014) 109-116.
[31] W.R. Diao, Q.P. Hu, S.S. Feng, W.Q. Li, J.G. Xu, Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil from green huajiao (Zanthoxylum schinifolium) against selected foodborne pathogens, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(2013) 6044-9.
[32 ] س. عزیز نیا، ح. ورهرام، م. عزیز نیا، ح. یارحسینی، س.ر. بنائیان دستجردی، د. موسوی، و. گودرزی، بررسی میزان تاثیر عصاره ریشه کهورک در انگلزدایی از سبزیجات خوراکی در شهرستان ایلام، فصلنامه فناوری های نوین غذایی، 2 (1393) 103-95.
[33] S. Malik, S. Mann, D. Gpta, R.K. Guptar, Nutraceutical properties of Prosopis cineraria(L.) Druce pods: A component of Panchkuta, J. Pharmacognosy and Phytochemistry, 2 (2013) 66- 73.
[34] R. Hammerschmidt, J. Kuc, Induced resistance to disease in plants, Kluwer Academic Publishers, American, 1995.
[35] G. Zacheo, T. Bleve-Zacheo, D. Pacoda, C. Orlando, R.D. Durbin, The assocation between heatinduced susceptiblity of tomatos to Meloidogyne incognita and peroxidase activity, Physiological and Molecular Plant Pathology, 46 (1995) 491-50.
[36] M. Mohammadi, H. Kazemi, Changes in peroxidase and polyphenol oxidase activities in susceptible and resistant wheat heads inoculated with Fusarium graminearum and induced resistance, Plant Science, 162 (2002) 491-498.
[37] N. Koike, M. Hyakumachi, K. Kageyama, S. Tsuyuma, N. Doke, Induction of systemic resistance in cucumber against several diseases by plant growth – promoting fungi: Lignification and superoxide generation, European Journal of Plant Pathology, 107 (2001) 523-533.