بهینه سازی استخراج پکتین از کدو تنبل با استفاده از امواج ماکروویو
محورهای موضوعی : توليد محصولات زراعيRahim Esmkhani 1 , علیرضا ملاابراهیم لو 2
1 - Department of Chemistry, Khoy Branch , Islamic Azad University, khoy , Iran
2 - دانشگاه آزاد واحد خوی
کلید واژه: پکتین – استخراج – کدو تنبل,
چکیده مقاله :
پکتین یک جزء ساختاری مهم از دیواره سلولی گیاهان است و به طور گسترده ای به عنوان عامل ژل کننده و پایدار کننده در صنایع غذایی استفاده می شود . پکتین یک پلی ساکارید بسیار پر کاربرد در صنایع غذایی و دارویی می باشد که این به دلیل ویژگی های تکنولوژیکی و درمانی منحصر به فرد این ماده است. در تحقیق حاضر، استخراج پکتین از پودر تفاله های خشک شده کدو تنبل حاصل از مزارع شهرستان خوی با محلول اسید کلریدریک تحت شرایط مختلف pH بین 5/0 تا 2 ، دمای 87 درجه سلسیوس و در چهار سطح زمانی 10 ، 15، 30 و 45 دقیقه و با ایجاد حرارت با استفاده از امواج ماکروویو وحرارت با شعله و رسوب گیری بوسیله اتانول 96 درصد بررسی شده است. حداکثر بازده (86/9 درصد) پکتین در استخراج با محلول اسید کلریدریک با pH برابر 5/1 ، دمای 87 درجه سلسیوس، استفاده از ماکروفر برای ایجاد امواج ماکروویو و مدت زمان 30 دقیقه بدست آمد.استفاده از محلول اسید کلریدریک برای استخراج پکتین از کدو تنبل مناسب تر از اسید سولفوریک و اسید نیتریک می باشد. در دمای مشخص 87 درجه سلسیوس با طولانی کردن زمان استخراج، بازده افزایش می یابد. درصد متوکسی یا درجه استری شدن کدو تنبل 7/49 و درصد اسید گالاکتورونیک آن 24/58 بوده ومی تواند در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
Ebrahimzadeh,M.A.,M.Azadbakht.2002. Pectin extracted and compared the efficiency , degree of esterification and the percentage of galacturonic acid on the skin of some citrus.Journal of Mazandaran university of Medical Sciences .16(54):52-59.(In Persian).
Fathi ,B. ,Y. Maghsoudlou , M. Ghorbani , M. Khomeiri.2012.Effect of pH, temperature and time of acidic extraction on the yield and characterization of pectin obtained from pumpkin waste. Journal of Food Research (AGRICULTURAL SSIENCE).22(4).P:465-475.
Faravash,R.S.,Ashtiani F.Z.,2008.The influence of acid volume ,ethanol to e xtract ratio and acid washing time on the yield of pectic substances extraction from peach pomace . Food Hydrocolloids,22:196-202.
Kaufman, B., Christen, P., Veuthey, J. L.(2001). Parameters affecting microwave-assisted extraction of withanolides. PHytochemical Analysis, 2001a. 12. p: 327-331.
Khonsari , N .(2015) . Pectin and its application in the food industry. http://www.qums.ac.ir/portal /file/show File.aspx?ID .(In Persian( .
Mesbahi , G.R. , J.Jamalian .2002. Extraction of Pectin from Sugar- beet Pulp and Investigation of Its Ues in Food Products . Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources , Water and soil science.6(2): 125-137.(In Persian).
Zarei,M.2008. Effect of extraction temperature on qualitative characteristics extracted pectin from orange peel. 18th National Congress on Food Technology .Mashad .Iran.(In Persian).