تأثیر کمپوست مصرفی قارچ دکمهای و کود شیمیایی بر روند تغییرات بافت روده گونه های پرورشی گرمابی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیخالد روشنفکر 1 , رحیم عبدی 2 , محمد علی سالاری علی آبادی 3 , زهرا بصیر 4
1 - کارشناس ارشد گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر. ایران.
2 - گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر. ایران.
3 - کارشناس ارشد گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر. ایران.
4 - استادیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهیدچمران اهواز. ایران.
کلید واژه: کود شیمیایی, روده, کپور پرورشی, کمپوست مصرفی قارچ دکمه ای,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: خانواده کپور ماهیان پرورشی شامل گونه های کپور معمولی، کپور علفخوار یا آمور، کپور نقرهای یا فیتوفاگ و کپورسرگنده می باشد. این مطالعه به منظور تاثیر کمپوست مصرفی قارچ دکمهای به عنوان یک جایگزین و کود شیمیایی بر ساختار بافتی روده چهار گونه ماهی کپور پرورشی گرمابی انجام گرفته است. روش کار: برای این منظور بچه ماهیان یک ماهه با میانگین وزنی28/1± 6/69 گرم به مدت دو ماه در شش استخر یک هکتاری توسط کمپوست مصرقی قارچ دکمه ای و کود های شیمیایی در شرکت پرورش ماهیان گرمابی شهید احمدیان خرمشهر پرورش داده شدند. گروه شاهد طی مدت پرورش توسط کودهای شیمیایی و گروه تیمار نیز توسط کمپوست مصرفی قارچ دکمهای تغذیه گردیدند. پس از پایان دوره زمانی مقرر و زیست سنجی، نمونه های بافتی به اندازه 5 میلیمتر از قسمت ابتدایی، میانی و انتهایی روده برداشته و پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین - ائوزین به وسیله میکروسکوپ نوری مجهز به لنز داینولیت مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها: نتایج حاکی از افزایش تعداد سلول های موکوسی درکپور معمولی و کپور نقرهای در گروه تیمار، افزایش ضخامت اپی تلیوم در کپور سرگنده در گروه شاهد، افزایش ضخامت لایه عضلانی درکپور علفخوار و کپور نقرهای در گروه شاهد و افزایش طول پرز در کپور سرگنده و کپور نقرهای در گروه تیمار با کمپوست مصرفی قارچ دکمهای بود(05/0 >p). نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه می توان گزارش نمود که استفاده از کمپوست مصرفی قارچ دکمه ای نسبت به کودهای شیمیایی دارای تاثیرات مثبت در قسمت های مختلف بافت روده در اکثر گونه های پرورشی گرمابی بوده زیرا ترکیبات موجود در آن باعث هماوری و دریافت آسان مواد غذایی در موجودات مورد مطالعه بوده است. بدین منظورکمپوست می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب جهت غنی سازی دراستخرهای پرورش ماهیان گرمابی باشد.
1.Abdel-Hameid, N. A. (2009). A protective effect of calcium carbonate against arsenic toxicity of the Nile catfish, Clarias gariepinus. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 9(2); 23-29.
2.Abdulmanafi, A. B., Liem, P. T., Van, M. V., Ambak, M. A. (2006). Histological ontogeny of the digestive system of marble goby(Oxyeleotris marmoratus) larvae. Journal of Sustain and Managing Science, 2; 79-86.
3.Aderolu, A. Z., Seriki, B. M., Apatira, A. L., Ajaegbo, C. U. (2010). Effects of feeding frequency on growth, feed efficiency and economic viability of rearing African catfish (Clarias gariepinus, Burchell 1822) fingerlings and juveniles. African Journal of Food Science, 4(5); 286-290.
4.Banankhojasteh, S. M. (2012). The morphology of the postgastric alimentary canal in teleost fishes: a brief review. International Journal of Aquatic Science, 3(2); 71-88.
5.Bhaskara, C., Wallace, S.N., Naisandra, B.S., Sathyabama, C. (2012). Morphohistology of the digestive tract of the damsel fish (Stegastes fuscus) (Osteichthyes: Pomacentridae). Journal ScientificWorld, 3; 787-316.
6.Bilard, R., Depshi, Z. H. (2002). Review of fish embryology. Translate by: Abedi M. Ghaemshahr Branch, Islamic Azad University Press, pp: 72-75.
7.Biswas, G., Thirunavukkarasu, A. R., Sundaray, J. K., Kailasam, M. (2010). Optimization of feeding frequency of Asian seabass Lates calcarifer) fry reared in net cages under brackish water environment. Aquaculture, 305; 26-31.
8.Brauge, C., Corraze, G., Medale, F. (1995). Effect of dietary levels of lipid and carbohydrate on growth performance, body composion, nitrogen excreton and plasma glucose levels in rainbow trout. Journal of Reproduction Nutrition Development, 35; 517-520.
9.Caballero, M. J., Izquierdo, M. S., Kjorsvik, E., Montero, D., Socorro, J., Fernandez, A. J. (2003). Morphological aspects of intestinal cells from gilthead seabream(Sparus aurata) fed diets containing different lipid sources. Aquaculture, 225(1); 325-340.
10.Carrasson, M., Grau, A., Dopazo, L.R., Crespo, S. (2006). A histological, histochemical and ultrastructural study of the digestive tract of Dentex dentex(Pisces, Sparidae). Journal of Histology and Histopathology, 21; 579-593.
11.Hardy, Z.J., Hardy, R.W., Usry, J.L. (2003). Plant protein ingredients with lysine supplementation reduce dietary protein level in rainbow trout(Onchorhynchus mykiss) diets, and reduce ammonia nitrogen and soluble phosphorus excretion. Aquaculture, 218; 553-565.
12.Deng, J., Mai, K., Ai, Q., Zhang, W., Tan, B., Xu, W. (2010). Alternative protein sources in diets for Japanese flounder paralich thysolivaceus(Temminck and Schlegel): II. Effects on nutrient digestibility and digestive enzyme activity. Aquaculture Research, 41; 861-870.
13.El-Bakary, N., El-Gammal, H. (2010). Comparative histological,histochemical and ultrastructural studies on the proximal intestine of flathead grey mullet(Mugil cephalus) and sea bream(Sparus aurata). Journal of Sciences, 8(4); 477-485.
14.Gabriel, U.U., Obomanu, F.G., Edori, O.S. (2009). Haematology plasma enzymes and organ indices of Clarias gariepinus after intramuscular injection with aqueous leaves extracts of Lepidagathis alopecuroides. African Journal of Biochemistry Research, 3(9); 312-316.
15.Goff, G. P., Murray, H. M.; Wright, G. M. (1996). A comparative histological and histochemical study of the post-gastric alimentary canal from three species of pleuronectid, the Atlantic halibut, the yellowtail flounder and the winter flounder. Journal of Fish Biolog, 48; 187-199.
16.Harpaz, S. (2005). L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition a review. Aquaculture, 249(1); 3-21.
17.Hernandez, D.R., Perez Gianeselli, M., Domitrovic, H.A. (2009). Morphology, histology and histochemistry of the digestive system of the south american catfish(Rhamdia quelen). International Journal of Morphology, 7; 51-56.
18.Holder, L., Tomos G., Cycro K. (2005). Upbringing of Carp and other farmed fish. Translate by: Khoshkholgh M.R. Gilan University Press, pp; 77-79.
19.Imtiaz, A. (2010). Effect of dietary niacin on growth and body composition of two Indian major carpsrohu, Labeoro hitaandmrigal, Cirrhinus mrigala (Hamilton), fingerlings based on dose–response study. Aquaculture Internationa, 19; 567–584.
20.Kaiser, H., Collett, P.D., Vine, N.G. (2011). The effect of feeding regimen on growth, food conversion ratio and size variation in juvenile dusky Kob Argyrosomus japonicas (Teleostei: Sciaenidae). African Journal of Aquatic Science, 63(1); 83-88.
21.Lee, D.O., Ra, C.H., Song, Y.H., Kim, J. D. (2012). Effects of Dietary Garlic Extract on Growth, Feed utilization and whole body composition of juvenile sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus). Asian-Australian Journal of Animal Science, 25(4); 577-583.
22.Liu, H., Wu, X., Zhao, W., Xue, M., Guo, L., Zheng, Y. (2009). Nutrients apparent digestibility coefficients of selected protein sources for juvenile Siberian (Acipenser baerii Brandt), compared by two chromic oxide analyses methods. Aquaculture Nutrition, 15(18); 25-34.
23.Lokesh, J., Fernandes, J.M., Korsnes, K., Bergh, O., Brinchmann, M.F., Kiron, V. (2012). Transcriptional regulation of cytokines in the different plant protein sources in Nile tilapia (Oreochromis niloticus) diets. Global Veterinaria, 2; 157-164.
24.Manoon, M.R., Hossain, M.D. (2011). Food and feeding habit of Cyprinus carpio var. specularis. Journal of Science Foundation, 9(2);163-169.
25.Meng, Q., Shaoxiong, D., Xiaojing, X., Minghui, S., Yingzhe, Y., Yongquan, S. (2012). Ontogenetic development of the digestive system and growth in coral trout (Plectropomus leopardus). Aquaculture, 334; 132–141.
26.Nasopoulou, C., Stamatakis, G., Demopoulos, C.A., Zabetakis, I. (2011). Effects of olive pomace and olive pomace oil on growth performance, fatty acid composition and cardio protective properties of gilthead sea bream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax). Food Cemistry, 129; 1108-1113.
27.Oner, M., Atli, G., Calin, M. (2008). Changes in serum biochemical parameters of freshwater fish Oreochromis niloicus following prolonged metal(Ag, Cd, Cr, Cu, Zn) exposure. Environmental Toxicology and Chemistry, 27; 54-60
28.Raji, A. R., Norouzi, E. (2010). Histological and histochemical study on the alimentary canal in Walking catfish (Claris batrachus) and piranha (Serrasalmus nattereri). Iranian Journal of Veterinary Research, 11(3); 255-261.
29.Raskovic, B. S., Stankovie, M. B., Markovic, Z. Z., Poleksic, V. D. (2011). Histological methods in the assessment of different feed effects on liver and intestine of fish. Journal of Agricultural Sciences, 56(1); 87-100.
30.Sadekarpawar, S., Parikh, P. (2013). Gonadoosmatic and hepatosmatic indices of freshwater fish Oreochromis mossambicus in response to a plant nutrient. World Journal of Zoology, 8(1); 110-118.
31.Sicuro, B., Barbera, S., Daprà, F., Gai, F., Gasco, L., Paglialonga, G. (2010). The olive oil by‐product in ‘rainbow trout Onchorynchus mykiss(Walbaum) farming: productive results and quality of the product. Aquaculture Research, 41; 475-486.
32.Srivastava, A.S., Oohara, I., Suzuki, T., Shenouda, S., Singh, S.N., Chauhan, D.P. (2004). Purification and properties of cytosolic alanine aminotransferase from the liver of two freshwater fish,(Clarias batrachus) and (Labeo rohita). Comparative Biochemistry and Physiology, 137(23); 197-207.
33.Vielma, J., Ruohonen, K., Gabaudan, J., Vogel, K. (2004). Top spraying soybean meal-based diets with phytase improves protein and mineral digestibilities but not lysine utilization in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss(Walbaum). Aquaculture Research, 35; 955-964.
34.Witeska, M., Kosciuk, B. (2003). The changes in common carp blood after short-term zinc exposure. Environmental Science and Pollution Research, 10(5); 284-286.