اثرات سطوح مختلف پودر گوجه فرنگی بر شاخص های رشد، بقا و ذخیره کاروتنوئید در بافت پوست و عضله ماهی دالر نقره ای(Metynnis hypsauchen)
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیاحمد اسلامی فر 1 , مهرداد فرهنگی 2 , کرامت الله رضایی 3 , باقر امیری مجازی 4 , محمد اخوان بهابادی 5
1 - کارشناسی ارشد شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران. ایران
2 - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران. ایران.
3 - استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران. ایران.
4 - استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران. ایران.
5 - کارشناسی ارشد شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران. ایران.
کلید واژه: ماهیان زینتی, پودر گوجه فرنگی, لیکوپن, آستاگزانتین, رنگدانه طبیعی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:در این مطالعه اثر 5 جیره آزمایشی پودر گوجه فرنگی بر روی میزان رشد، بقا و ذخیره کاروتنوئید در ماهی دالر نقره ای(Metynnis hypsauchen) مورد بررسی قرار گرفت.روش کار:ماهیان با 5 تیمار غذایی مختلف و 3 تکرار در هر تیمار (15 واحد آزمایشی) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به مدت 8 هفته پرورش داده شدند. 5 جیره آزمایشی که شامل جیره شاهد منفی فاقد هر گونه مواد رنگدانه ای، شاهد مثبت حاوی 20 میلی گرم در کیلوگرم آستاگزانتین مصنوعی و سه تیمار غذایی یک، دو و سه به ترتیب مقدار 15، 20 و 25 میلی گرم در کیلوگرم کاروتنوئید کل معادل با لیکوپن طبیعی موجود در پودر گوجه فرنگی بود. طول کل و وزن کل ماهیان برای بررسی وضعیت رشد ماهیان و به منظور اندازه گیری تجمع کاروتنوئیدها در پوست و عضله از روش اسپکتروفتومتری استفاده شد.یافته ها:افزایش وزن تیمارهای آزمایشی در مقاطع مختلف آزمایشی و به ویژه در کل دورۀ آزمایشی نسبت به تیمارهای شاهد منفی و شاهد مثبت کمتر بود. هم چنین میزان کاروتنوئید در بافتهای پوست و عضله ماهی دالر نقرهای در تمام تیمارها بیشتر از تیمار شاهد منفی مشاهده شد. در تیمارهای آزمایشی با افزایش میزان غلظت کاروتنوئید طبیعی در جیرههای غذایی میزان کاروتنوئید پوست و عضله افزایش یافت(05/0>Pنتیجه گیری:عملکرد پایین در بین شاخص های مختلف رشد در تیمارهای آزمایشی، نشان دهنده وجود عوامل محدود کننده رشد، میزان فیبر بالا و چربی خام پایین در پودر گوجه فرنگی موجود در تیمارهای آزمایشی می باشد. کاهش ذخیره کاروتنوئیدها نسبت به تیمار دارای آستاگزانتین و افزایش ذخیره کاروتنوئیدها نسبت به تیمار فاقد رنگدانه در پودرگوجه فرنگی نشان دهنده جذب و متابولیسم ناکافی و ناکارآمد کاروتنوئیدهای پودرگوجه فرنگی در ماهی می باشد.
1024x768Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEAR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:"B Nazanin";} > v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} >1024x768Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEAR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:"B Nazanin";} >Inroduction & Objective: In this study, investigated effects of carotenoid, equivalent to natural lycopene in different leveles of tomato powder on growth and survival rates as well as carotenoids deposition of silver dollar fish (Metynnis hypsauchenMaterial and Methods:Fishes were fed with 5 different diets and were reared in three replicates for each treatment (15 experimental units) in a completely randomized design for 8 weeks. the five experimental diets included a negative control without any pigment material and positive control containing 20 mg/kg of synthetic astaxanthin and three dietary treatments respectively including 15, 20 and 25 mg/kg of total carotenoid, equivalent to natural lycopene. The total length and total weight was measured to investigate the status of fish growth and in order to measure the accumulation of carotenoids in the skin and muscle, was used from spectrophotometry.Results:The length, weight, gain weight, condition factor and Special growth factor of treatments especially in entire experimental period were lower related to negative and positive control treatments. The amount of carotenoids in the skin and muscle tissues of fish in all treatments was observed higher than the negative control. In experimental treatments with increasing concentration of natural carotenoid in the diets had increased the carotenoid skin and muscle tissues (p≤0.05).Counclusion:Low performance between different indexes of growth in experimental treatments, represents presence of limiting factors of growth, the high fiber and low fat Content in tomato powder experimental treatments.Reducing the storage of carotenoids in comparison with the positive control treatment and increasing its storage compared to non-pigmented treatment in experimental treatments indicates inadequate and ineffective metabolism of carotenes in tomato powder in silver dollar fish.